........... Kenapa Hanya PENASIHAT Saja Yang DiMinta Tukar ..... Yang Buat Keputusan ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kenapa Hanya PENASIHAT Saja Yang DiMinta Tukar ..... Yang Buat Keputusan ?

Sunday, June 2, 201367comments




Sejak akhir2 ini ramai yang telah meluahkan ketidakpuasan hati kepada cara pendekatan yang dipilih oleh PM Najib. Tapi ada satu trend dikalangan bloggers yang bagi saya pelik bila menyentuh hal Najib terutamanya dari segi damage control atau tindakan2 yang perlu diambil bagi memperbetulkan keadaan.

Maksud saya, kenapa hanya tumpukan kepada PENASIHAT2 Najib saja ? Habis disebar nama2 dan sumbangan2 sumbang para PENASIHAT ini bagi menjustifikasikan kenapa mereka ini yang sebenarnya bertanggungjawab kepada segala kemelut yang dihadapi oleh Umno ketika ini dan kenapa mereka harus dipecat.

Merujuk kepada seruan bloger Tuan Syed -

Saya harap semua sahabat Blogger boleh sokong dan sebarkan usaha untuk mulakan pembersihan dan pembaharuan pimpinan parti, jentera Kerajaan dan pentadbiran negara.

Pembersihan dan Pembaharuan parti dan kerajaan melalui pemecatan para PENASIHAT ?


Ya saya tidak menafikan pengaruh para PENASIHAT Najib dalam sebarang keputusan beliau tapi saya tertanya2 juga - Najib ni pemimpin jenis apa yang hanya mendengar nasihat para PENASIHAT saja ? 


Apakah dengan menggantikan kepada para PENASIHAT BARU maka kita akan kembali kepada landasan asal ? 

Kalau para PENASIHAT baru juga buat taik, kita pecat dan ganti baru lagi ..... kalau tak boleh pakai juga lagi, kita pecat lagi ..... cari penasihat baru lagi ....SAMPAI BILA DA ....? ? ?

Apakah bangsa dan negara kita ini ditentukan oleh PARA PENASIHAT PM ? Kalau begitu kenapa kita tidak jadikan saja jawatan PM itu jawatan yang disandang SAMPAI MATI sebab PM kita hanya sekadar PATUNG dimana yang benar2 berkuasa dalam menentukan sebarang dasar adalah para PENASIHAT.

Jadi kita hanya buat pemilihan untuk jawatan PARA PENASIHAT PM ! Najib kita kekalkan sebagai PM sampai bila-bila.

Apajua ketidakpuasan hati, kita tujukan kepada para PENASIHAT PM saja.

Cara saya berfikir mudah jer - Kalau tukar PM dengan sendirinya para PENASIHAT juga akan ditukar kerana PM baru pastinya akan lantik para PENASIHAT pilihannya pula ...... ATAU para PENASIHAT pula yang berjawatan sampai mati ?

Bagi saya Najib yang bertanggungjawab diatas apajua keputusan /dasar yang dibuat atas nama PM bukannya para PENASIHAT. Namanya pun PENASIHAT, jadi skop mereka terhad sekadar menasihat. Yang buat keputusan siapa ?

Mungkin cara saya berfikir ini terlalu naif dan tidak mengambilkira kompleksiti politik semasa ...... jadi boleh sesiapa tolong beritahu bagaimana sistem politik kita yang begitu KOMPLEKS itu supaya mudah saya faham. SEBAB SAYA MEMANG TAK FAHAM KENAPA HANYA PARA PENASIHAT SAJA YANG DIMINTA TUKAR BUKANNYA ORANG YANG BUAT KEPUTUSAN.


I  LOVE  U  TOO  ! ! !
PS - 6:13 pm - SERIUS NI - Tolong sesiapa bentangkan hujah kenapa orang Melayu perlu terus sokong Najib sebagai PM. Saya nak tahu. Yang komen semua minta Najib berhenti, takde siapa ke yang nak Najib bertahan ? 

Dan juga seperti saya tulis dalam artikel - Kenapa hanya minta PENASIHAT saja yang berhenti tapi tidak Najib ?

Share this article :

+ comments + 67 comments

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 5:53 PM

NAJIB MUST STEP DOWN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:05 PM

Najib memang patut letak jawatan! Kita kena keras! kalau Pak lah kita boleh tendang kenapa tidak najib al-kuli cinabeng.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:07 PM

Setuju.

Najib boleh berambus

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:14 PM

Agree,najib bapa skolah cina,u have to go....nasib melayu dah dihujung tanduk....

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 6:14 PM

bagi peluang terakhir pd ah jib gor. kalau masih terus melayan dan membodek cina,ia patut disingkir

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:24 PM

Memang tak boleh tunggu lagi sebelum ia menjadi lebih teruk. Najib patut undur segera.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:25 PM

Kahkahkah! Aku xtau sape pnya idea najib pakai baju cina tu, last2 kena klentong jugak ngan cina..kahkahkah!

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 6:30 PM

@AnonymousBaju Melayu tu cuma cutting stail cina :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:38 PM

najib tertekan bro..tgk la sampai level camne anwar ibrahim saingannye kasi bodek itu cina sampai agama pun digadaikannya, najib kena jugak buat sesuatu untuk kaum cina, tp tidaklah sampai menggadaikan agama, walaupun sebangsa rase berkecil hati..

kalu tgk program2 bersama kaum cina, lihat hadirinnya..ramai..amat ramai setiap kali najib menghadirinya..tp bila lihat jumlah undi kaum cina, almost none..ini apa? MAKNANYA NAJIB KENA TIPU BULAT2 OLEH KAUM CINA!..pendekatan najib dgn mematahkan segala isu pembangkang dgn menuruti kehendak mereka tidak langsung membuahkan hasil, tp backfire..sapa yg nasihat PM kata kita memerlukan undi Cina utk mendirikan kerajaan?

jadi saya harap dgn keputusan GE ni, najib sekarang sedar, BN tidak memerlukan undi kaum cina untuk kekal dlm kerajaan..takperlu lagi terhegeh2 utk mengejar undi mereka..

sy masih mengharapkan ETP GTP and NKRA dan saya nampak najib berada di dalam landasan yg betul utk membawa malaysia ke peringkat yg lebih tinggi..najib now patut sedar bhw dia boleh focus entirely on this these programe, tak perlu lagi risau tak dapat undi cina or pembangkang, BN boleh progress dgn sendirinya...

sy harap Najib sedar hakikat ini dan focus kepda program2 yg sedang dalam peringkat execution dan memperkasakan pribumi, melayu, india dan kaum2 di Sabah dan Sarawak tanpa perlu risau lagi..

Sekiranya masih terhegeh2 dgn undi kaum cina, dan menuruti kehendak pembangkang spt seblum ni, adalah besar harapan sy supaya UMNO menolak pemimpin sebegini pada pemilihan akan datang..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:45 PM

Baju mlayu stail cina? Makna dh bkan baju mlayu, dh celup.. dh bnyk kita ni kena celup ngan cina, tmpat aku mat2 bangla pn ckp stail cina, lancau cibai smua kluor, tkejut aku dengar, barangan hak asasi kita pn celup cina, sejadah pn cina suply, simen buat masjid pn cina suply, mana pegi melayu2 yg bnyak duit tu? Melabur le bukak bisnes, ambil alih hak pmbeli melayu, insya Allah kami beli, ada hikmahnya jugak 3 mei, melayu dh bukak mata, dh lama tlena.

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 6:46 PM

@AnonymousSaya hargai komen ikhlas saudara.

OK, kita buka buku baru PASCA PRU13. Tapi kalau Najib bodek lagi cina ? Bodek kali yang keberapa baru nak bertindak ?

Contoh - Usul nak buat makmal kaji BN Parti Tunggal adakah termasuk dalam kategori bodek ? Atau hampir2 nak bodek ?

Pertanyaan2 yang serius tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:50 PM

Kita perlukan seorang pmimpin yg bole buat melayu bdiri 1 saf.. kita perjuangkan agama dn bangsa, dh terang lg brlilin, dh jelas harbi sepet ada niat x elok thadap islam dn melayu, mana pegi pmimpin yg bole mcetus smangat melayu thadap islam dn tanahair? Ada ke xde? Ke blm lahir lg?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:56 PM

Wei Najib dah gila meroyan,ibarat seperti orang ditolak cintanya tapi masih terhegeh2 berkehendakkan juga kepada benda yang tak mungkin dapat.

Solution aku orang gila macam najib ni hantar je ke Tanjung Rambutan.

Tak habis2 dengan cinabeng.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 6:57 PM

Kita tngok pakatan, stiap parti ada pmimpin yg slamber dgn pjuangan agenda parti, ada kit siang, ada anuar, ada nik ajis, diorag menten dgn cra dan motif pjuangan, barisan ada? Umno ada? Krana tlalu jga hati org lain le akhirnya ditipu, lihat pmansuhan ISA..akhirnya makan diri sndiri, kita cma nk kn pmimpin yg istiqamah dlm pjuangkan islam dn melayu, yg buat rakyat bkobar dgn stiap kali kmunculan, prasan x apa yg buat rakyat kerumun najib? BRIM dan swaktu dgnnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:02 PM

Tendang je Najib tu, teman sokong sangat2

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:07 PM

Saya hairan kenapa berlwmbut sgt menolak buat makmal dulu la. Nape x boleh terus ckp xnak buat parti tunggal langsung.

Kenapa kita x boleh bertwgas? Mcm karpal terang2 tolak hudud.

Setelah pwmulauan cauvinis kita masih berlwmbut? Saya heran dgn sikap pemimpin kita. Betul2 kita ditimpa bala setwlah tun m bersara

Mungkin bala Allah bila kita x menghargai tun time dia ada. Mcm2 kutukan termasuk sembahyang hajat supaya dia mati.

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:14 PM

Apabila nama Najib cina tukar kepada Ah Jib Gor ...
Apa kata nama Ah Jib Gor melayu tukar pulak kepada Ah Jib Go ... atau Ah Jib Must Go ... atau Ah Jib Must Really Go ... atau Ah Jib Must Exactly Really Go ... atau Ah Jib you Must Exactly Really Go no more amaran-amaran ... you nak dakap cina puas-puas ... you nak cium pungkoq cina yang tak pernah basuh tu puas-puas ... you nak dengar nasihat dari punah tak sihat 25% you dengarlah ... tetapi you must go from umno ... ayuh lancarkan kempen ... no more Ah Jib Gor ... but Ah Jib must go ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:20 PM

aku pun heran juga najib ni...dia ni dengar penasihat saja ke...tengok gelagat dia sebelum pru13...bila mana dia masuk kawasan india...tengok macam mana...bila masuk kawasan cina....macam mana pula...dia beri jawatan mb kedah yg baru le ni...dia dengar penasihat juga...pada hal bashah yg banyak pengalaman dan jadi ketua perhubungan di kedah...berusaha bawa kembali kpd bn...patutnya dia yg jadi mb...

....................
Reply To This Comment ...................
tukang telek
June 2, 2013 at 7:31 PM

Wooi ingat senang ke tugas yg Najib ambik alih dari Pak Lah yg teruk damage tu, sabarlah tengok sepenggal lagi. Aku yakin Najib akan buat yg terbaik kali ni.
Dan jangan layan sangat pencacai pembangkang komen di ruang ini. Haramjadah mereka ni memang nak kasi lagi kusut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:42 PM

Najib MUST GO!!Tiada pendirian,lembik,hanya mencari populariti.Tengoklah kempen PRU 13 baru ni semua tertumpu pada Najib dan bukan BN seperti sebelum ini. Ternyata Najib GAGAL dan lebih teruk dari Pak Lah.Tiada kata dua-Najib MUST GO!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:49 PM

Camni la..

Najib steps down..kalau tak nak letak jawatan. Lantikla anwar jadi penasihat..
Sorang dah jadi PM..tapi terlalu lembik umpama pondan. Pilih penasihat pulak jenis penasihat bangang. So baik semua sekali duduk diam2 kat rumah. TAK LAYAK JADI PEMIMPIN!!!
Yang sorang lagi tu pulak meroyan nak jadi PM. so bagi dia jadi penasihat PM pun cukuplah. Bayar gaji rm1. Biarlah dia puas hati drpd dok meroyan camtu. So otomatik puak2 PR pun tak boleh tembak najib sebab anwar adalah penasihat najib. Kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:50 PM

Aku pakai baju sukma penang dan shopping kasut sukan dekat satu kedai di segamat ni kpg bini aku..ada ka cina tu boleh tanya lim guan eng bagus jga penang...mmg tak masuk dah la kedai kau chingkie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 7:54 PM

Blah la Najib buat keje tak reti!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 8:07 PM

Kalau ye pun ada penasihat, takkan nak ikut membabi buta tanpa berfikir. Macam tu baik letak budak umur 6 tahun. Masih rasa kesian tengok najib kena kelentong dgn kaum mata sepet. Najib baik cuba fikirkan cara camna nak tarik balik sokongan melayu yang sokong pkr & pas. Diaorang ni sebenarnya jadi begitu atas factor Anwar je. Kalau tanpa pengaruh B.A.B.I, diaorang sudah semstinya mengundi BN seperti di masa lampau.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 8:08 PM

Woi dh sabar sampai pru kot. Dh habis pru dia pro jadi bn parti tunggal. Mansuhkan umno. Setelah melayu semua sabar time dia jilat bontot cina before pru. Lepas pru dia still nk dgr ckp gerakan yg terang2 tipu dia. Ini balasan dia pada melayu yg dh lama sabar dgn dia? Bodek lagi cina. Dia dh xde reason nk bodek pagi woii.

Sabar mana lagi woii? Nk sabar lama mana? Sampai melayu dh bergadai habis dgr tuntutan cina baru nk suruh dia belah ke?

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 8:09 PM

Najib gagal, saya boleh terima. Tetapi dia taklah seteruk pak lah. At least najib better than pak lah. Pak lah dah blah, najib u must go.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 8:47 PM

KENAPA NAJIB PERLU KEKAL? Apa lagi dia xbuat utk menang? Dari konsert smp peruntukan sekolah Cina... Dari penghapusan ISA smp semua kehendak pembangkang dituruti... Tapi semua gagal... Apa dia bagi utk Melayu? Apa penyokong UMNO dapat? Semua Melayu n Penyokong UMNO pejam mata biar dia buat apa saja utk lihat dia berjaya... Kalau semua benda dah buat tapi gagal, BERMAKNA DIA MEMANG GAGAL.. Hal Rosmah pon ramai orang pejam mata... Smp orang UMNO xleh nak jawab dah hal dia... Mgkin perwakilan UMNO ada sesuatu utk dia kalau dia xberundur...Mcm dolah kena

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 8:51 PM

Politik zaman sekarang kena berbelit-belit.

Berhenti jelah Najib. Kata Performance Now.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:13 PM

AKU SOKONG NAJIB DITURUNKAN. MELAYU HAMPIR TERSUNGKUR DI TANAHNYA SENDIRI DEK PENANGAN NAJIB.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:16 PM

@dinturtle

spt yg perenggan akhir comment sy sblm ni, kalu najib still terhegeh2 nak jaga ati kaum cina, tendang najib keluar lepas ni..

politically, najib mmg fail. tp jadi PM bukan nak jaga politik aje, nak kena jaga negara..bila sesuatu keputusan utk negara tersekat oleh kehendak politik walaupun ianya bagus utk negara, itu tanda kerajaan yang ada skrg agak lemah..DR M slalu menekankan adalah penting untk mendapat 2/3 majority, tp najib mewarisi kerajaan yg sedia adala lemah sejak mengambil alih. akibatnya, satu2 kehendak pembangkang dituruti dan jelas ia menunjukkan kerajaan skrg adalah lemah..tiada sokongan dari kaum Cina punca 2/3 impian najib tidak dipenuhi..

penasihat najib tidak suma yg gagal..yg gagal adalah yg jaga dari sudut politik dan hal ehwal community cina..itu gagal..yg tang jaga india, sabah sarawak, ekonomi (GTP/ETP), all those penasihats are performing, and so Najib..





....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:42 PM

jangan jadik PENASIHAT macam citer 3ABDUL dah ler. PENASIHAT percent.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:43 PM

@anak melayu

YES! i very much agree. the sooner the better

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:44 PM

Astafirullah..............tidak ada cara yang terbaik kah? Untuk semua orang melayu bertindak menuntut haknya yang telah banyak digadaikan oleh pemimpin pemimpin yang orang Melayu sendiri lantik. Nak hurai komen pasal najib tak perlu lagi la.........wahai orang orang melayu bodoh. Najib tidak akan dengar dan najib tidak akan baca!!!!!!!!!!!!!. Yang baca hanya polis untuik cari mana sudut menghasut dan menghentam kerajaan maka najib boleh bertindak memijak lagi memijak lagi orang orang melayu yang bodoh. Tundol turun kerana Dr. Mahathir rasa dia bertanggung jawab melantik melayu lembik sampai Pulau Pinang tergadai!!!!!!!!!!! Kini tak kan nak suruh Tundol jelajah bersiri suruh najib turun.........lebih baik bergelumang dengan JIN..........orang orang melayu bodoh ooooooooiiiiiii. Yang pasti nya kita orang orang melayu perlu bertindak.......apa kita semua tidak ada telor, tidak ada fikiran nak tunggu mat kilau, tok janggut atau m. Daud kilau menjelma baru nak bertindak. Lihat Lahat Datu angkara siapa......lepas bebas, cuci tangan cari sudut lain pula agar berlaku satu insiden yang boleh huru hara........Apa kita nak tungggu insiden ka?????????

Dah banyak perkara yang berlaku semua kita tutup mata dan telinga atau menyerah bulat bulat...........Perang dunia pertama tercetus bagaimana, Perang Dunia kedua tercetus bagaimana itu taraf dunia oleh kerana kita orang orang melayu semua bodoh nak ketua kepada butoh jadi lihat bagaimana di Selangor tercetusnya perang, bagaimana perjanjian pangkor 1874, bagaimana seberang prai francis light ambil...begitu juga Pahang, Melaka, dan hilangnya singapura daripada kita....apa bodoh lagi ke kita semua. Sekrang siapa yang dah panggil orang luar masuk???????????????????????? Najib akan hanya pergi berjabat tangan dengan tentera dan polis polis kita dimedan nanti..............kita buat apa ? sokong pkr dan pas serta dap??????????????

najib tidak mewarisi kerajaan yang separuh musnah malah apabila dia ambil alih itulah masa keemasan bertindah untuk orang orang melayu bukan sila panggung untuk cina celaka...........dengan orang melayu hanya lihat dan telah air ludah cina.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:46 PM

he shd go. dia kalah ledbih teruk dari paklah. kroni2 makin hebat bermaharajalela. mat yaakob pun dpt jd org kuat khazanah. omar ong kat petronas. taada apa yg turun ke melayu yg kerja kuat. dlm korporat world, 2nd liner semuanya bangsa bkn melayu. tgkla di cimb n rhb. org luar nampak cuma md/ceo tp dibwh depa semua org bkn melayu. dah tu mmg terang2 sokong dap. in fact md rhb is not a bn supporter. tu belum lagi kat telekom/mbb/petronas dan glc atau compamy yg dipunyai org melayu. teh hong piew n robert kuok dah jadi billionaire bertahun dah...taada sapa gaduh. tapi bila halim saad atau bukhari dpt kontrak, semua bising. klu najib keep on his stupidity n dok bg susu kat kera, kita hv to do something...aku personally nak tgk rentak dia dlm 3 bulan ni. klu tak kena...nada aku akan berubah.

ali

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:53 PM

Tiada yang komplek dan tiada yang berbelit belit. Yang pasti cina dah nyatakan pendirian mereka. tetapi najib masih nak cari jalan mengamit mereka. Disini apa yang komplek dan berbelit-belit....bukankah orang orang melayu dah nyatakan dengan berdiri lagi najib sebagai PM jadi dimana habuan orang melayu...tiada suatu habuan pun diberitakan kepada orang melayu....apa orang orang melayu ni hanya tukang sokong dia jadi PM sahajakah????????????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 9:55 PM

@tukang telek

aku nasihatkan kamu makan ubat dulu. kemudian tidur. kemudian mandi bersih bersih. kemudian tenangkan fikiran. kemudian rujuk balik semua artikel diblog ini. kamu jangan pulak jadi pencacai PR asyik salahkan orang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 10:00 PM

saya sokong najib berhenti.. sama seperti Pak Lah yang bergantung keputusan kepada Level 4, najib juga patut berhenti.. Kita sayangkan UMNo, bukan najib.. Kita mengundi najib kerana UMNo, bukan mengundi UMNo kerana Najib... jika Najib tak mampu memimpin org Islam dan Melayu, lebih baik berhenti.. Najib tak berlaku adik kepada orang melayu/islam.. lebih banyak permintaan dari orang cina dipenuhi, tetapi orang melayu diketepikan..

too much of damage control.. let him step down with his idea..

-kipas-

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 10:04 PM

@AnonymousCuba bertenang, tarik nafas panjang2..... baru tulis. :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 10:13 PM

aku bangga sebagai anak melayu di zaman tun Mahathir ,aku malu dan sedih sebagai melayu di zaman Tun dol dan najib..anuar dan najib mesti berhenti jadi pemimpin di negara ini kerana kedua2nya telah banyak merosakan negara yang kita cintai ini.Kedua2nya sama saja,dua2 gila nak jadi PM ,masing2 berlomba nak menjaga/mengambil hati cina sampai apa saja yang di minta orang cina semuanya di bagi dengan dengan senang hati.Najib, tolonglah sebelum memberi apa2 janji/keputusan ,tolong lah bawa ke majlis tertinggi UMNO dulu bincangkan, jangan lah anggap malaysia ni macam sendiri punya..(nanti ada orang cakap , kau ingat malaysia ni bapak kau punya...marah...

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 10:21 PM

@AnonymousKritikan yang seimbang gitu ... :)

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 10:23 PM

@AnonymousIa menjadi kompleks bila ada agenda lain .... rasanyalah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 10:26 PM

Kalau dah keruh dihulu, masakan jernih dimuara. PEMIMPIN di ibarat IMAM. Jika IMAM tak betul, bermufarakahlah. Banyak kali telah dikatakan bahawa Najib tiada wibawa sebagai seorang PEMIMPIN.. I have a very strong reason saying that HE is NOT my FAVOURITE from the very beginning he stepped in office. Najib tak tau kerja dan itu sebabnya dalam banyak perkara akan melibatkan orang lain dalam membuat sesuatu kerja supaya dia tidak dipersalahkan kiranya gagal. Contoh yang baik ialah sekarang, kebanyakan blogger menyalahkan PENASIHAT dan Najib terlepas dari pandangan. Orang Cina tak menyokong BN dalam PRU13 dan ramai yang marahkan kaum Cina.

Kenapa tidak dilihat dari sudut penyebabnya. Kalau Najib bijak dan tegas, adakah SEMUA kemelut ini akan terjadi? Najib mengatakan beliau SEDIA mendengar setiap denyut nadi rakyat, tapi kenapa kemarahan rakyat khususnya kaum MELAYU yang marah dia memBODEK Cina tak didengari dan di endahkan? Pembangkang menuntut pelbagai dan untuk melenyapkan pembisingan Najib akur dan layan tuntutan mereka tanpa di endahkan sebahagian BESAR rakyat marah. Pembangkang bising berkenaan SPR yang Najib sendiri akui yang terbaik, tapi Najib bawa masuk Pembangkang dan meletakkan SPR sebagai badan bebas dibawah Parlimen. Bukan kah baik melantik sahaja pembangkang menjadi menteri untuk meredakan keadaan?

Tiada jalan lain yang dapat dilihat melainkan Najib MESTI berundur. Lagi cepat lagi baik untuk menyelamatkan UMNO dan orang orang Melayu. Lupakan saja BN parti tunggal dan undurlah dengan cara terhormat. UMNO adalah sebuah parti keramat yang tunggal walaupun Najib akan cuba menanggal tapi insya allah akan tetap tinggal.

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 10:26 PM

@Anonymous Aku setuju, beri peluang untuk dia usaha lagi. Dia usaha kuat untuk satukan rakyat tapi ada puak yang khianat usaha dia, sejak awal 1Malaysia diketengahkan lagi. Memang Pakatan takut hilang pengaruh kalau 1Malaysia dapat sambutan.

Najib juga ada banyak kelemahan tapi sekurang-kurangnya kita dapat lihat UMNO masih teguh. Harapan aku agar dia jangan lupa dengan penyokongnya. Jangan yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.

Kita boleh goyang pokok tapi janganlah sampai terbungkas akar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 10:43 PM

jangan2 cina ada pegang rahsia najib tak,itu yang takut sangat dengan cina tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 11:12 PM

Salam,

tdm pun mendengar cakap atau nasihat. Tapi dlm bidang yg penasihat mahir. Dlm mesyuarat akan dibentangkan sblm dilaksanakan bertujuan utk dpt sokongan. Itu yg kita dengar dan baca. Mb selangor cerita dia bawa kertas kerja dan dibaca oleh tdm sendiri dan diarah utk buat pembaikan. Boss air asia pun jumpa tdm dan tdm dah ada pengetahuan dlm tambang murah.

pm ah jib gor macam mana yer? Tak pernah dengar cerita dia membaca buku. Yg selalu dengar pi rasmi dr yg kecil sampai besar. Setiap masa jumpa rakyat. Bila pi pejabat dan baca paper work pun tak tahu. Ke penasihat jer ygbaca. Tu pasal bab gaji kakitangan awam kecoh tahun lepas. Agaknya, selepas tdm, memang ada punahsihat dan consetan yg bekerja utk baca paper work dan tukang fikir utk pm kot. Pm hanya luluskan aje. Tu pasal ada pemandu. Pemandu report. kat pm. Pm buat keputusan berdasarkan. nasihat punahsihat dan consetan. Apa sahaja cadangan I ikut dan kalau salah kita buat yg lain. Apa kisah, yg oenting ah jib gor memang suka popular. Kita tabur duit, duit. Buat semua orang suka . Apa dia ingat semua orang akan balas budi? La ni pun anak tak kenang jasa ibu bapa, apatah lagi kerajaan.

Tu pasal kita harap pemimpin balik semula ke zaman tdm, iaitu cara berfikir utk kesejahteraan rakyat. Kalu ikut tdm, masa dia dlm mt umno zaman tar, mt tu perjumpaan org besar dan tak bincang pun masalah rakyat. Apa yg mt umno bincang sekarang? Bodek dan mengampu agaknya. Macam mana pula meeting kabinet. Ikut tun lah, mesti semua setuju. Baru lulus. Bagaimana ah jib gor, tak dengar cerita. Mungkin cara fb kot, banyak like ok.

harap pemimpin lebih serius dlm mentadbir negara. Jgn ikut clown nak popular. Itu tanggungjawab dia. Tapi pemerintah bekerja dan bukan popular. Rakyat nilai kerja bukan pemberian. Kita suka tapi bukan kerja yg terbaik utk dinilai. Tukar atau tidak tak penting.tapi pendekatan yg perlu diubah. Kena ikut penyokong yg memberi mandat bukannya kumpulan yg kalah dan asyik berteriak dan bersorak. Tolong ikut rakyat yg memberi mandat utk anda dan bukan ikut sedap pakai kondom nak main dengan pendatang. Bini rakyat tak pilih, tolong duduk trpi.



....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 11:25 PM

PRU12 menyedarkan org cina yg mereka mempunyai kuasa politik skiranya mereka bijak mengambil kesempatan kaum melayu yg berpecah belah..kerasisan cina semakin terserlah ttp melayu pembangkang masih tidak sedar mereka telah diperbodohkan dan menjadi alat dap untk menghancurkan kuasa politik melayu..sekiranya trend ini kekal dan cina bangkit bersatu, PRU13 bakal milik mereka..

lihat, x sampai 5 tahun DAP menggiatkan usaha mendaftarkan pengundi2 cina, memindahkan kaum2 nye ditempat2 strategik di ibukota..red bean army telah menempatkan wakil2 mereka di blog2, facbook, twitter dan juga forum2 cyber untuk tujuan ini..

pendekatan najib berjaya menjinakkan kaum india kembali kpd BN. HINDRAF menyokong BN kali ini. Kenapa perkara yg sama tidak terjadi kepada CINA? Sebab MEREKA RASIS! TIDAK SEDAR DEK UNTUNG!, TIDAK ADA SEMANGAT KENEGERAAN YG TINGGI, itu la sbb walau apa cara sekalipun pendekatannya, selagi melayu tidak bersatu padu, peluang ini diambil oleh cina rasis untuk kepentingan kaum mereka..

bg saya, titik bermula keadaan ini adalah dr kelemahan zaman paklah lagi..segala bentuk improvement telah najib buat, tetapi kerakusan chauvinist cina tidak dpt dibendung lagi..mereka bijak mengatur strategi diatas kebodohan kaum melayu dan kerakusan kuasa anwar jd PM..tidak mungkin pencapaian najib boleh jadi lebih teruk dari PAKLAH sekiranya kaum CINA tidak rasis dan jujur..

saya salahkan PAKLAH tentang hal ini..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 2, 2013 at 11:47 PM

Bagi saya Najib tak boleh dah dengan cina..kena keras! tengok macamana singapore dan china disiplinkan rakyat dorang.

Najib kalau ko tak leh handle lagi negara ni bek ko blah je.

....................
Reply To This Comment ...................
June 2, 2013 at 11:57 PM

JIKA NAJIB DITURUNKN SIAPA PULA YG KITA PERLU HARAPKAN??TOLONGLAH BAGITAU SIAPA YG MEMPUNYAI CIRI2 PEMIMPIN YG SEJATI@THE SPECIAL ONE??ADAKAH UMNO TELAH HILANG TARING???SBB APA??PANGKAT KAH?HARTA KAH?KESENANGAN KAH?UMNO PERLU BERANI BERUBAH ATAU REBAH!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 12:17 AM

Salahkan KJ jugak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 12:22 AM

Berilah Najib satu lagi peluang. Tak sampai satu penggal penuh pun lagi. Tiada manusia yang sempurna. Beliau mempunyai banyak potensi cuma dikhianati oleh cina. Selain dari itu memuaskan. Biarkan beliau membuat perhitungan dengan cina2 yang mengkhianati beliau. Berilah masa dan sokongan kita orang2 melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 1:35 AM

Din, harap jgn marah klu bahasa saya ni agak kasar sikit...Seblm najib membabikan org melayu, org melayu mesti membabikan dia dlm PAU nti...suh dia berambus for good..klu pikir xara logil mmg najib ni simbol kebodohan org melayu berpolitik..aku tak rela untuk disamakan kebodohan najib..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 2:29 AM

@dinturtle

PIHAK YANG ADA SEGALA-GALANYA (kekuatan ekonomi, bebas berbudaya dan bebas dalam memilih sistem pendidikan) TAK SEHARUSNYA DIBODEK KERANA PEMBODEKAN AKAN HANYA MENCAMBAHKAN perasaan anti-establishment.

Dari sudut "reverse psychology", golongan sebegini perlu dilayan dengan ketegasan yakni bukan bodekan bagi mengelak dari terbinanya perasaan anti-establishment yang terlampau-lampau dan tidak masuk akal.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 3:57 AM

Aku akan bagi peluang kat najib satu penggal lagi sekiranya najib bersetuju untuk menghapuskan sekolah vernakular sama ada secara serta-merta atau secara berperingkat-peringkat. Yang penting, ia mesti dilaksanakan mulai tahun ini juga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 6:06 AM

@Anonymous

peluang apa lagi beb. nak tunggu sehingga semuanya punah? pilihanraya dah habis, nak tunggu apa lagi? nak tunggu PRU14? kalau macam ni kamu ingat BN dapat bertahan? tolong fikir kepentingan orang Melayu. Najib tak akan berubah. tengoh dengan BN parti tunggal sudahlah. bukan kah Cina yang cadangkan untuk mencairkan bangsa Melayu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 6:08 AM

@Anonymous

kita belum sebut dia lagi bang. yang dulu mesti didulukan. kalau kepalanya dah kita hapuskan, yang lain lain yang sepertinya akan sendirinya terhapus.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 6:09 AM

@jgn jadi bodoh!!!

nak berubah macamana lagi kalau ketuanya tak berubah?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 6:57 AM

Syabas atas komen saudara-saudara di atas. Saya amat kagum sama ada komen di atas benar-benar ikhlas atau sabaliknya. Itu kena tanya udang disebalik mi. Persoalannya kenapa PRU13 menguris setiap hati setiap orang Melayu ??? Kenapa & mengapa? Jawapannya mudah....Orang-orang Melayu sendiri tidak bersatu...Masing-masing dgn sikap egois...material...berpuak-puak... dan terlalu taksub kpd pemimpin yang rakus mengejar pangkat & keduniaan...Ingatlah Allah masih menyayangi kita.. dan telah banyak memberi petunjuk kepada kita.."Lihatlah negara-negara seagama kamu... apa kesudahannya ...tukar kepimpinan belum menjamin keselamatan & kesejahteraan rakyatnya... Melayu UMNO... Melayu PAS... Melayu PKR mesti duduk semeja bulat bukan empat segi.. supaya keputusannya nanti bulat sekata... sehati.. sejiwa... bahawa bumi bertuah yang Allah masih sayang ini..MALAYSIA .. masih perlembagaannya terpelihara... kedaulatannya terjaga...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 9:47 AM

Macam mana nak bagi najib peluang jika usaha yang di lakukan hanya menuju keburukan? Tapi tukar najib nak ganti siapa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 11:49 AM

mari belajar bahasa pasar ... cina stail ...

melayu kata mari ... cina kata mali ...
melayu kata almari ... cina kata almali ...
melayu kata pergi ... cina kata pelegi ...
melayu kata perigi ... cina kata peligi ...

semua orang tahu bahkan budak tadika pun tahu cina amat susah nak sebut huruf r ... bahkan huruf r tiada dalam sebutan mereka ... er meleka ...

kenapa aku tulis perkara ini?
cuba tengok ... cina tulis nama najib sebagai ... ah jib gor ... nama cina tidak ada "gor" ... tetapi goh memang ada ...
kenapa cina perlu tulis "gor"?
sedangkan cina tidak dapat menyebut "gor" ...

jadi apabila cina tulis Ah Jib Gor ... apa yang cina akan sebut ...
tidakkah cina akan menyebutnya sebagai "Ah Jib Go ..."
go ... a gogo ...

hem ... go dalam bahasa inggeris maknanya pergi ... er pelegi ...
semasa cina menyebut "Ah Jib Go", dalam hatinya berkata, "Ah Jib pelegi"
Ini bermakna semasa mereka memberi nama "Ah Jib Go" kepada Najib memang terpendam hasrat mereka yang tersembunyi iaitu "Ah Jib pelegi" ... yang membawa maksud "Ah Jib pergi" ...

Pergi kemana kamu Ah Jib ... Pergi dari persada politik kerana kami (cina) dah menolak kamu ah jib ... tak percaya? ... Ah Jib Go ... heh heh heh ...

penasihat ah jib go?
apa dia buat?
dia balun 25% dari Najib ... dia bodek Najib ... dia kata Cina suka sama Najib ... sampai sanggup memberi nama cina kepada Najib ...

kemudian dia balun 25% dari cina ... dia bodek cina ... dia kata najib dah setuju dengan nama ... "Ah Jib Go" ... er "Ah Jib Pelegi" ... er "Ah Jib pergi ..." itu Ah Jib sudah setuju mau pergi ... jadi semua cina tak perlu undi najib ... tapi tunjukan sokongan kepada najib dengan menyebut ... "Ah Jib Go ..." dan semua mesti datang ke majlis najib ramai-ramai kerana "Ah Jib dan nak pergi ..."

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 12:04 PM

nampaknya najib masih tidak berubah..or belum lagi tersedar ataupun awal lagi untuk melihat taring najib..

saya masih mengira, 3 decision najib sejak PRU13 aritu membuktikan najib masih ditakuk lama..

1- National reconciliation..

cina tak mau BN..BN tak perlu undi Cina..BN berada dalam kerajaan..so wtf nak wat national reconciliation? bukan cina bergaduh ngan melayu sampai negara huru hara pun? nak bodek cina melalui national reconciliation? DAP menang!

2. BN being single party

ni MCA or gerakan punya idea..diorg tak perform, tinggal nyawa2 ikan, ahli2 undi pembangkang, sabotage party, now nak hancurkan BN dgn menggoyangkan perpaduan dalam UMNO..Najib pulak announce nak study menda ni..adoi la najib!..CINA menang lagi

3 - SPR bawah parlimen..

ini lagi satu bangangnye..menda ni isu yg saja diciptakan pembangkang utk memberi persepsi SPR tidak bebas..tak cukupkah dgn kemenangan PR di beberapa buah negeri dan now, 51% menyokong PR dan prosedur2 pilihanraya yg telus telah dilakukan? ternyata najib masih mengamalkan taktik menuruti kehendak pembangkang (Bukan rakyat) utk mematikan isu. mereka berjaya mencipta isu baru melalui isu dakwat yg mereka sendiri cipta..masih tak nampakkah najib? pembangkang skrg tengah membina isu atas isu dan jgn bermimpilah kalu najib fikir mereka akan senyap setelah tuntutan mereka dipenuhi..itu la modus operandi pembangkang..tak sedar lagi?!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 12:51 PM

Nampaknya najib berkhidmat utk pembangkang, bukannya utk rakyat. Tiada ketegasan dlm pemerintahan. Apalah guna berada ditampuk kuasa jika setiap kehendak pembangkang dituruti. Baik bg PR je perintah. Najib must step down.

....................
Reply To This Comment ...................
June 3, 2013 at 12:52 PM

Kenapa najib sukar sangat mengambil kebetanggungjawaban di atas prestasi buruk BN di Selangor?? Mengapa najib masih membisu dlm isu ini!!?? Kalau najib takut mengambil akuntabiliti ini, najib hilang kelayakan sebagai pemimpin! Apakah najib tidak tahu lebih awal bhw kaum cina akan menolak BN?? Apa najib buat?? Najib mesti melepaskan jawatan ..... SEKARANG!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 1:20 PM

@Anonymous

Punyalah banyak isu di Selangor pra PRU 13 tetapi ia tidak dibangkitkan hingga menimbulkan persepsi ini: "PR adalah lebih baik dari BN"

Susulan dari kelemahan dalam mencipta, membongkar dan memutarbelitkan isu di Selangor, maka BN tergigit jari dan PR pula terus mendapat peluang untuk mengembongkan poket sendiri dan para kroni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 9:03 PM

Oh TIDAK, Masa yang ada hanya 5 tahun untuk pastikan undi Melayu dan Bumiputra dapat ditingkatkan (dasar tindakan)

Megharap undi cina (97%dap) itu hanya tambahan. Dapat 10% pun okey. Maka itu, jangan melebih-lebih (atau nak tabur lagi umpan kepada mereka?)

Maklumbakas dan tindakan pm lepas pru13 nyata tidak sesuai untuk suatu respon kepada 97% dap. Terlalu demokratik yang suka hanya 97% dap bukan Melayu dan bumiputra.

Kalau dia nak berubah, pastinya denyut nadinya telah dapat dirasai pengundi BN ini. Aku terpaksa undi mic & mca sbb sayangkan agama dan bangsa ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 9:11 PM

Kalau jantan, jawap saja 'no'... cadangan nak tubuh makmal adalah sangat menghampakan! Ini bukan yang kita mahukan. Tanda masih tidak berubah tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 10:23 PM

Sape yg syorkan sjkc n sjkt dhapuskan,yg tu aq skong,jgn jd dayus lg - bahangghambang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 1, 2013 at 10:25 AM

Najib tak boleh jaga dan iktiraf bangsa sendiri ke? Sekarang bi tak habis2 bodek kaum India termasuk mamak2! Ng Yen Yen dilantik pengerusi TDC! Tak nampak ke budaya Melayu dah hampir lenyap!

Post a Comment