........... Heran Apa di Singapura, Sesetengah Tempat DiMalaysia Pun Bahasa Malaysia Dah Jadi Bahasa Asing ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Heran Apa di Singapura, Sesetengah Tempat DiMalaysia Pun Bahasa Malaysia Dah Jadi Bahasa Asing !

Monday, June 3, 201321comments

Saya tidak terkejut pun baca artikel dari MyMassa ini - 

Menteri Hal Ehwal Melayu di Singapura : Sudah Tiba Masanya Bahasa Melayu Diajar Sebagai Bahasa Asing.

Walaupun status Bahasa Melayu diiktiraf dan diGENGGAM KEMAS oleh Perlembagaan Singapura sebagai Bahasa Kebangsaan tapi REALITInya ? Selama ini saya tidak pernah anggap secara serius pun bila dikatakan Bahasa Melayu adalah Bahasa Kebangsaan Singapura.

Ada terfikir juga, mungkin Dr Yaacob Ibrahim menyindir melalui kenyataannya itu. Atau paling tidak beliau mahu highlightkan hakikat akan nasib yang menimpa bangsa Melayu Singapura. Sebagai contoh, cuba bayangkan kalau ada pemimpin Melayu kita yang diamanatkan menjaga maruah bangsanya berkata - Kerajaan akan wujudkan kelas bahasa Cina kepada sesiapa yang mahu bekerja di sektor swasta..... ini bagi memudahkan mereka memenuhi syarat yang sering menjadi kriteria syarikat2 milik Cina sebelum mengambil pekerja baru.... Apakah reaksi anda ?

Point utama artikel ini adalah supaya kita berfikir, Apakah bila status sesuatu perkara itu sudah termaktub digenggam kunci kemas oleh Perlembagaan, ia akan kekal begitu di dunia nyata ?

Fikir yang ini pula - Apa yang dikatakan sebagai HAK Bumiputera yang sudah digenggam kemas oleh Perlembagaan, makanya pemimpin boleh sewenang2nya meLIBERALkan ikut suka hati mereka segala dasar2 yang bertujuan menjaga Hak itu dengan memberi alasan - orang Melayu tidak perlu bising sebab Hak itu sudah digenggam kemas oleh Perlembagaan ?

Apa yang digenggam dan apa yang berlaku didunia nyata ?

Balik kepada isu Bahasa Kebangsaan, saya tidak pasti keadaan sebenarnya bagaimana, tapi jika seorang rakyat Malaysia itu hanya tahu Bahasa Kebangsaan Malaysia saja, bolehkah dia senang mencari kerja di Penang atau Kuala Lumpur atau mana2 bandar besar di Malaysia yang ekonominya dikuasai oleh orang Cina ?

Tidakkah itu juga seperti menggambarkan kedudukan Bahasa Malaysia sudah jatuh statusnya sebagai Bahasa Kebangsaan atau Bahasa Resmi Malaysia ?

Bayangkan anda disebuah majlis yang majoritinya dihadiri oleh orang cina dan anda pula hanya tahu Bahasa Kebangsaan, kemudia pemimpin Melayu Malaysia yang berucap pula memilih bahasa omputeh untuk berucap, disekeliling anda pula chong cheng chong cheng .... TIDAKKAH ANDA AKAN TERASA SEPERTI BERADA DINEGARA ASING ? ?

Share this article :

+ comments + 21 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 8:04 PM

Salam DT, perenggan terakhir artikel memang POWER ! Pemimpin2 Melayu sendiri yang menganaktirikan bahasa Melayu . tidak kurang juga yang mengagungkan bahasa lain trutamanya inggeris dan Cina.

Tidak ada sapa yang peduli lagi dah slogan BAHASA JIWA BANGSA. KEMANA PERGINYA 1BAHASA DALAM 1MALAYSIA ? 1HIPOKRIT !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 8:08 PM

Saya cabar najib supaya berucap dalam bahasa omputeh di hadapan orang2 melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 8:56 PM

Aku paling benci time Najib depan cina dan india cakap omputih...jelas Najib pun malu dengan bahasa melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 8:59 PM

Bukan hanya bahasa Melayu/KEBANGSAAN kita, sejarah pusaka nenek moyang berzaman kita pun si DAP-kurang-ajar nak bengkokkan dan hapuskan!
Lihatlah betapa makin kurang ajarnya golongan Bukan Bumiputera yang rasis – Pulau Pinang, digambarkan diasaskan mereka dan penjajah British durjana; macamlah orang Melayu tak pernah wujud, termasuk dengan sawah padi dan kampung-kampung nelayan yang amat indah, pusaka nenek moyang berzaman Melayu dan Bumiputera lain (Bumiputera juga bemaksud Indigenous/Native/Tribal/Aboriginal/Orang Asal)! Bahkan artikel di NST ini juga menggambarkan yang kononnya Australia juga diasaskan oleh penjajah British sedangkan lebih satu juta Bumiputera Australia (“Aboriginal Australians”) dibunuh, perkosa, di Kristiankan, di hamba-abdikan macam anjing mereka, dan kebudayaan mereka terus dimusnahkan dengan penyakit, dadah, kebebasan seks dan alkohol (ini juga berlaku kepada bangsa Bumiputera “Native Americans-Canadians di Amerika Utara), lansung sejarah kewujudan mereka sebagai orang asal Bumiputera terus dihapuskan. Dan selepas itu ramai Bumiputera Australia dipotong kemaluan oleh penjajah British durjana itu, supaya terhapus jenerasi Bumiputera ini contohnya di Tasmania, lansung terhapus seluruh Bumiputera ini!

Penipuan terhadap sejarah-sejarah Bumiputera di Malaysia dan Australia ini, ini adalah angkara durjana yang halus tetapi ganas oleh Bukan Bumiputera yang rasis, terutamanya diwakili DAP. Dan kerana itulah juga sebab rakyat Melayu dan Bumiputera lain yang miskin terutamanya makin TERHALAU dari bumi sendiri, termasuk di Pulau Pinang, terutamanya oleh penyokong-penyokong DAP/PKR dengan sekutu kuat penjajah Barat-Zionisnya serta pelabur dan pembeli rumah di bawah program “Rumah keduaku” yang dari pro Barat-Zionis, Singapura/Jepun/Korea Selatan/Taiwan!
Oleh kerana itulah Kementerian Pendidikan mesti memastikan sejarah yang benar diajar, terutamanya di dalam teks dan tidak pula difitnahkan oleh cikgu-cikgu ganas dari Bukan Bumiputera yang rasis. Sila baca artikel tersebut di
http://www.nst.com.my/nation/general/we-had-a-eurasian-kampung-and-sang-together-1.291579, We had a Eurasian kampung and sang together, By Predeep Nambiar, 02 June 2013:

HERITAGE: Penang's pioneer inhabitants, the Eurasians, seem to have been forgotten by many after being assimilated into Malaysian society….

Captain Francis Light -- often known as Penang's founder -- married a Eurasian, Martina Rozells, who was of Portuguese-Siam descent, and their son, William, founded Adelaide, Australia….

MAKCIK Tempurung.

(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

....................
Reply To This Comment ...................
Naib
June 3, 2013 at 9:03 PM

bahasa malaysia??
apa kejadah yang hang tulis ni ha??
tukaq tajuk hang bagi elok skit

....................
Reply To This Comment ...................
June 3, 2013 at 9:17 PM

@Naib?? cakap elok2 sikit boleh ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 9:41 PM

Soal aku ... siapakah Perdana Menteri Malaysia sebenarnya ... Najib atau nwar berahi ....
aku tidak yakin Najib adalah Perdana Menteri Malaysia ...
Najib hanyalah pelaksana kepada dasar yang dibuat ... dia bukan pembuat dasar ... Dasar dibuat dan dibentangkan oleh Nwar Berahi semasa perhimpunan haram dan ceramah-ceramah yang dianjurkan oleh PKR.
Najib mengambil dasar-dasar yang dibentangkan itu dan melaksanakannya dengan penuh kepatuhan.
Aku ibaratkan Najib adalah pengurus sebuah syarikat... sebagai pengurus syarikat dia perlu patuh kepada arahan presiden syarikat.
Semakin Najib melaksanakan dasar yang dibentangkan oleh Nwar Berahi ... maka semakin galaklah nwar berahi membuat perhimpunan haram dan ceramahnya ...
Kenapa Najib melakukan semuanya ... kerana punah tak sihat yang ada dikelilingi Najib hanya copi paste edit apa sahaja yang nwar berahi momokan dalam ceramah ...
Nwar Berahi seru ... hapuskan ISA ... penasihat copi paste dan edit ... bentang pada Najib ... Najib setuju ... ISA dihapuskan ...
Nwar Berahi teriak ... dakwat kekal ... penasihat copi paste dan edit serta rancang macam mana nak kaut untung dari bisnes dakwat kekal ... bentang pada Najib ... Najib setuju ... dakwat kekal yang tak berapa nak kekal digunakan ...
Dalam kempen PRU Nwar Berahi kata ... kita turunkan harga kereta sekiranya kita menang pru ... penasihat copi paste dan edit serta rancang macam mana nak kaut untung dari bisnes kereta ... bentang pada Najib ... Najib setuju ... harga kereta murah menjadi tawaran dalam pru ... digelakan sakan dek pemikir dan perancang strategi pkr ... kerana sebelum ni jenuh dok bincang harga kereta tak leh turun ...
terbaru Nwar Berahi kata letak SPR bawah parlimen ... penasihat copi edit dan paste ... bentang pada najib ... najib setuju ...
Aku tengok sekarang ini Najib dikelilingi oleh individu yang copi paste dan edit idea pembankang dan bentang kepada Najib ... dapat kat najib ... terhangguk-hangguk Najib setuju ...

....................
Reply To This Comment ...................
June 3, 2013 at 9:59 PM

Tapi Menteri Hak Melayu di Singapura sudah bukan Melayu Indon atau Melayu asli berjiwa Melayu kental dan jitu seperti Allahyarhaml Tuan Hj. Yaacob Mohammad.. Orang Melayu masih kuat pengangan kepada agama pun baru mula naik semula tetapi semangat KeMelayuan menuju kepada kekeliruan! Sebab itu LKY berani mengesyorkan supaya Muslim di Singapura jangan terlalu `religious and devout!'
LKY memang sejak dulu mengatur hidup rakyat Singapura tetapi kini mas terlah berubah! PAP sudah pun kalah banyak Kawasan1
Sejauh mana dia berjaya mencorak Islam untuk Melayu Singapura, jangan heran kalau dia kehampaan! Semua orang Islam tahu iblis itu tidak akan berhenti selagi orang2 beriman tidak mengikut kehendaknya! Iblis macam LKY pun ramai di Malaysia! Jadi Bahasa ape lagi1
Puak2 UMNO pun suka menunjuk2 mereka super fasih Bahasa Inggeris!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 10:31 PM

Din, sabar din. Mungkin dia confuze perbezaan antara bahasa malaysia dan bahasa melayu. Tapi bagi saya, bahasa melayu adalah lebih tepat kerana di Malaysia, tiada bahasa Cina dan bahasa India. Yang ada ialah bahasa mandarin, hokkein, kantonis dan bahasa tamil.

....................
Reply To This Comment ...................
June 3, 2013 at 10:38 PM

@AnonymousSaya sebut Bahasa Malaysia kerana status ia sebagai Bahasa Kebangsaan Malaysia dinegara Malaysia. Nampak kaitannya ? bahasa Kebangsaan Malaysia yang dipinggirkan oleh rakyat Malaysia.

Supaya tidak dilihat sebagai satu isu perkauman. Bukan bahasa bangsa sapa2 tapi Bahasa Rakyat Malaysia yang wajib difahami oleh semua rakyat tanpa mengenal bangsa.

Jangan lihat isu dari sudut Melayu tapi dari sudut Nasionalisma.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 11:00 PM

MENTERI HAL EHWAL MELAYU???? MCM MENTERI HAL EHWAL ORANG ASLI JE... Org Melayu di Singapura sama taraf dgn orang asli?....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 11:41 PM

Ha........ini satu contoh melayu celaka dan kepala beburit.....!!!!!!! Bahasa Malaysia dilihat haramjadah---ni nak habaq dan bagitau bahawa bahawa bahasa Malaysia/melayu bahasa nusantara yang ditutur/kata/cakap oleh semantikeli nya tidak sahaja di gugusan gugusan pulau pulau akar umbai melayu tetapi asia tenggara, asia hingga ke afrika........apa mau bukti sejarah?????Sila rujuk hal ehwal bahasa dan budaya UNESCO dibawah panji bangsa bangsa bersatu.

Masalah besak dengan Bahasa Melayu/Malaysia hari ini ialah kerana ianya telah digengam tutup kemas dibalut dengan kain kuning ketat dalam lembaga perlembagaan. Cuba lihat dewan Bahasa suatu ketika dahulu ia merupakan satu lembaga yang telah Berjaya menelurkan penulis/sasaterawan tidak sahaja melayu tetapi juga cina- mau contoh juga – Lim Swee Tin (jika tidak silap eja namalah) nama penulis dan sastrawan melayu yang baik baik banyak S.othman Kelantan, Kemala, Johan Jaafar-(kawan baik anwar Ibrahim dengan novel angin kering) dan satu lagi yang dewan bahasa belanja berpuluh ribu untuk mangkuk tua Ho Chin Minh Malaysia dengan satu Novel yang Berjaya “Salina” keluaran yang lainnya semua merapu macam orang hilang akai. Jadi DEWAN BAHASA hari ini pun ditutup kemas dengan bangunan setinggi adanya mungkin selangit dengan bangunan Kenanga di Jalan Loke Yew yang jual kain pakaian bundle-ada kelas punya bukan kain bundle biasa. Malah bangunan tinggi DEWAN BAHASA yang indah siap dikawal selia dengan penuh tertib dan tidak aktif seperti dahulu kala mungkin sibuk setahun sekali apabila sekolah nak buka itupun disub cetak buku buku tek sekolah.

Ditambah pula bahasa melayu/Malaysia ini malu nak digunakan oleh para pemimpin takut nanti orang kata ni mamat menteri tak edukateklah sebab dia tak speaking jika tak percaya Tanya STOPA ALI dia pun speaking “aim koming” jadi apa nak hairan bangsa sendiri pun malu nak gunakan apa hal pulak bangsa lain warganegara Malaysia.

Apa mau hairan......pemimpin sendiri tidak konsisten dan terusan bertegas dalam soal bahasa tidak seperti Indonesia dengan bahasa Indonesia nya , India dengan bahasa yang 13,000 jenis tetapi Hindustan merupakan bahasa kebangsaannya .......lebih baik melayu belajar bahasa hindustanlah sebab ramai sukan tengok filem hindu boleh menangis dan menari sepanjang masa........tak guna debat hak melayu dan tuntut hak melayu kerana segalanya sedang menuju kehancuran jadi lebih baik melayu jadi Hindustan yang sentiasa papa dan miskin tapi kaya dengan budaya.

Biarlah bahasa melayu ditutup gemgam balut kemas dalam lembaga perlembagaan dan dikawal oleh dua Bentara sampai kiamat atau sebelum kiamat ratus tahun akan datang biarlah pakar akeologi zaman itu pula korek cungkil tengok apa benda ajaib yang dibungkus kemas gengam kelat ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 11:45 PM

Susah nak cakap jika Melayu dah Celaka jenis Naib ni........baca pun tak faham nak suruh orang tukak tajuk apa dia ingat mak pak dia bayak ka tulis dalam blog orang????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 3, 2013 at 11:53 PM

Bahasa kebangsaan Negara Malaysia adalah bahasa Melayu .........Sebagai sebuah negara kita mesti berbanga mempunyai bahasa kita sendiri.......Lihatlah ada diantara negara didunia ini tidak mempunyai bahasa nya sendiri dan merika terpaksa bertutur dalam bahasa lain .Jadi sebagai Rayaat Malaysia mesti dan wajib bertutur didalam Bahasa Kebangsaan iaitu Bahasa Melayu.
Saya berrasa sedih kerana Menteri menteri kita mengunakan bahasa inggeris walaupun bercakap pada rayaat Malaysia ini termasuklah Najib sendiri .Merika merika ini tiada jati diri ......Sehingakan terpaksa membuat kempen bulan bahasa.......apalah nak jadi pada Pemimpin kita hari ini .
Ada diantara menteri menteri dan CEO CEO dan HR GLC mengeluarkan MEMo didalam Bahasa orang putih .....sedangkan 100% perkerjanya orang orang Melaysia 90% orang Melayu....kan pelik tu.Bila Mengunakan Bahasa Melayu nampak rendah kedudukan ....Takut nanti orang kata tak pandai.....

....................
Reply To This Comment ...................
June 4, 2013 at 12:00 AM

@AnonymousBagian 'Aim Kaming' tu saya suka ! :)

....................
Reply To This Comment ...................
Naib
June 4, 2013 at 1:23 AM

@dinturtle

mana ada bahasa malaysia yang ada cuma bahasa melayu yang jadi bahasa kebangsaan bagi kita yang hidup di negara malaysia..

bila hang bubuh tajuk "bahasa malaysia" memang la aku tegoq sebab hang tak menegakkan yang hak, hang dah campur adukkan dengan yang bathil..bila orang tak tinggikan yang hak memang la aku tegoq tapi tak semestinya aku dalam keadaan marah..

hang aku kita sama.
sebab hang nak tengok bahasa melayu diangkat semula oleh bangsa sama ja dengan aku niat kita sama.

lagi pun aku takut negara kita jadi macam sedara seberang kita yang telah di'indon'kan dengan penjajah depa dulu sampai sanggup anggap sedara sendiri sebagai maling sebab depa pikiaq kita "mencuri" adat depa, padahal dulu satu bapak satu mak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 4, 2013 at 7:33 AM

naib..semua org paham yg bahasa malaysia tu sendiri asalnya bahasa melayu...adala penambahan perbendaharaan kata dlm bahasa tu sendiri bersesuaian dgn hari ni...yg hang dok melalut, yg hak dan yg bathil tu pasal bahasa malaysia/melayu..pasai apa? Ekstrem sgt la hang ni...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 4, 2013 at 9:56 AM

Din, aku tengok hang sorang saja yang dok pertahan bangsa malaysia ni, mana pi bloger2 yang lain? Lani hang ibarat satu lidi penyapu saja, kalau bloger2 lain join sekali tentu akan jadi satu penyapu lidi yang kuat. Apapun aku mau sangat najib bersara, tapi nak ganti sapa pulak? Aku tak nampak la pemimpin2 UMNO yang tegas nak pertahankan ugama islam dan bangsa UMNO. Semua nampak nak selamat saja.

....................
Reply To This Comment ...................
July 8, 2013 at 5:33 PM

Bagaimana boleh mengelakan apa yg laku kat Singapore? Macam mana boleh meningkatkan nilai suatu bahasa di satu masyarakat?

Saya pun pernah fikir bahawa masalah ini. Masa saya kerja kat Taiwan, ada seorang kwan bangsa Sao(kalau tak lupa). Mereka dikira pribumi Taiwan..tapi population mereka skarang tidak lebih drpd 1000. Apa yg kerajaan Taiwan buat? Guna juta buget utk menggalakan mereka kembalikan dan menyelidikan bahasa mereka sebelum ia hilang dalam masa. Saya kejut bila dengar tu, krn sebelum saya tinggal Malaysia, bahasa orang asli minority hanya dpt dihapuskan one by one oleh kerajaan kita krn tidak mementingkan nilainya. Tak pernah dengar kerajaan akan menggalakan minority utk mengembangkan bahasa orang asli dengan juta2 budget.
Mengapa? krn TW dah kesedaran tentang semua bahasa tempatan minority ini adalah sebuah kunci yg boleh bawa mereka ke sejarah tanah tu dan. It is the one, and the only one. Slepas bhsa tu dilupa, bila ingin membuat research tentang subject tersebut, mungkin hanya boleh pergi JEPUN(krn mungkin Jepun dah mengutipnya pada masa penjajahan kat Taiwan.)

Tapi boleh kawan pikir., kenapa sesuatu bhsa boleh dilupa oleh masa walaupun bangsanya masih ada? Mungkin zaman dahulu kebanyakan punca politik, tapi selain daripada tu, masih banyak dilupa oleh masyarakat sendiri.

krn "Knowladge is power and Knowladge is come from how much information and benefit you can get through the language."
Tapi, saya ingat kawan juga setuju. Berapa Peratus bangsa Melayu gila minat "membaca buku?". Lagi satu isu, sebuah buku yg baru dan menarik dlm B.English, you boleh dapah Ver Jepun atau Germen mungking hanya 2bulan slpas original. Ikutnya dgn b,Cina atau Korean atau lain-lain tidak lama daripada 1/2 tahun.Tapi bila ver BM...opps. Kita tak terjermah...krn kita yg pandai English tu baca english terus. Tapi Jiran2 saya kat kelate ni, kalau nak dpt ilmu tersebut.....biasanya sorry, pernah pergi upgrade English dulu lar. Inilah kisah sebenarnya dan masalah kami.
Pergilah tengok kedai buku Malaysia, berapa peratus buku BM dalamnya.. alamak!! most of it BUKU RUJUKAN SMP & PMR....orz. inilah sebabnya.

Buku b.cina kebanyak kan datang dari Taiwan, bukan saja buku versi terjemah bahasa asing tapi juga buku sendiri, Krn Taiwan dah Dijajah oleh Jepun(kita semua tau kaum Jepun ialah kaum yg paling gila membaca buku) lebih daripada 100t, dan Industri terjemahan sana menjadi industri yg paling maju di Asia slain dari Jepun. Inilah yg menyebab Taiwan menjadi Tempat yg paling maju dgn eletrical technology dikawasan Asia. Dan ini juga menyebab bahasa Cina juga menjadi suatu bahasa yg cukup technical selain daripada bha English dan Europa dan Jepun.
Inilah kenapa Singapura mula mementingkan mengajar B.C dlm sekolah mereka walaupun sumua Sekolah Cina di singapore dah dihapuskan oleh polisi LKY sendiri 40tahun lepas....orz..whats a joke..sekarang dialah yg mementingkan pula.

....................
Reply To This Comment ...................
July 8, 2013 at 5:35 PM

Satu lagi isu, "Kedatangan era Internet". Sebagai seorang electrical Engineer. Bagi contoh saya...kalau saya fasih dng English, mungking saya boleh dpt 90% technical informasi terbaru melalui internet padamasa kini. Walaupun mungkin saya betul2 teruk dgn English, Bahasa Cina pun saya boleh dapat mungkin 80% seluruhnya. Krn kebayankan dah terjemah ke dalam b.Cina. Selain daripada itu, masakini Negera Cina sendiri pun dah sangat maju dgn technology. Sebabtu, informasi atau ilmu yg terbaru pun boleh dpt terus dlm bahasa Cina.So kita pangil ni"The New War of Languages", bolehkah b.Cina yg baru akan ganti English jadi bahasa terpenting seluruh Dunia dalam masa depan apabila informasi dia melebih daripada Bahasa English?
Everyone care and scare.That's why Singapure start pula bagi mengajar Bahasa Cina disekolah selepas 40 tahun LKY menghapuskan semua Sekolah2 di Singapura, Krn apa yg dia bimbang ialah. mana satu hari mungkin BC betul2 akan ganti BE.

Tapi kawan jgn miss understanding, saya bukan nak bawa mesej tentang apa-apa B.Cina hebat bla bla bla....

Mesej yg saya ingin bawa sini ialah...Bahasa ialah suatu Kunci dan pintu yg boleh meluaskan jalan rakyat ke international.

Saya tak pasti kawan tau tak. Malaysia ialah "the only Country in this WORLD which got most population and potential which can Translate Whole world CHINESE information & knowledge into our own country Language ----Bahasa Malasia!!" Selain daripada tempat yg ibu bahasa dgn BC, China/Taiwan/Hongkong . Melaysia ialah "The only country in the world who can using Chinese language as our own",bukan Singapura. Kita ada rakyat yg terramai diseluruh dunia yg begitu fasih dgn kedua-dua bahasa, b.Cina and our own national language--Malay". Thailand tak boleh, Indo tak boleh, Filipine tak Boleh.....

Ini adalah potensi yg terkuat dan terhebat seluruh asia tengara. Kita boleh berterjemah 100% informasi technologi dari CINA ke BM, Krn tidak ada orang selain daripada kita----bangsa Malaysia yg boleh lakukanya pada masa kini atau depan diseluruh dunia. (At the same way, Hanay kita boleh berterjemah daari BM ke BC untuk negara CINA lebih mengenali Malaysia dan budaya Malaysia.)

Mungkin kwan akan tanya:"kenapa kita pernah lakukanya?"

Sama dgn apa yg saya ucapkan tadi, Informasi ialah kuasa "Information is Power." Satu bahasa akan maju atau tidak, tengoklah berapa informasi dia boleh bawa ke suatu masyarakat. Kalau masyarakat tidak boleh dapat faedah yg lebih daripada bahasa lain atas bahasa tu.....mereka akan kurangkan guna bahasa tu dan slowly slowly hapuskan bahasa dgn tangan diri, atau menurunkan bahasatu dari bahasa official ke bahasa "rumah sahaja"...Inilah sebenarnya apa yg laku di Singapure sekarang.

Masa saya belajar kat university di Taiwan, Pihak pendidikan Singapure mula melawat kami yg masih belajar kat sana, 2004...Mereka start with something like:"What is ur plan after back to Malaysia? If u dont have plan, do you want to Come to Singapure to be teacher, teaching our kids Chinese? We need u now." Mereka bagi S$2100 dan ramai kawan saya dah cuba plan ni dan jadi Singaporean selepas beberapa tahun mengajar kat sana....orz..... kamini first batch, masatu saya pun rasa sedikit sedih bila nampak ramai Malaysia diguna begitu mudah. Tapi inilah style Singapore.

....................
Reply To This Comment ...................
July 8, 2013 at 5:36 PM

Sebabtu, saya berasa sampai sekarang kerajaan kita masih melihat secara jangka pendek.
Kenapa ingi hapuskan potensi ni? Ini sepatutnya potensi yg terbesar banding dgn negara seluruhnya. Kenapa tak guna potensi ini meningkatkan Bahasa Malaysia? Kenapa tak mengalakan anak-anak Malaysia ini yg berfasih dua-dua bahasa ni berterjermah apa yg hargai kepada semua rakyat Malaysia?
Hanya anak-anak kita boleh dpt maklumat yg terbaru dgn cepat dan tepat, baru negara kita boleh maju. 40tahun dahulu Taiwan masih hanya sebuah tempat yg miskin berbanding dgn Melaysia...kenapa selepas 30th mereka dpt mengatasi dari Melaysia dan menjadi tempat yg begitu maju dalam electronic? Acer,Asus,Gigabyte,MSI,HTC semua ni dibina 20th lepas di Taiwan. Kerana mereka dah meneruskan suatu tabiak yg baik dari Jepun----budaya membaca dan berterjemah, ini berjaya meningkatkan ilmu anak2 mereka dlm 30th.

Singapure paid S$2100 to buy our potential to make it belong to them. hey...budget SRJKC pun separuh dari duit kerajaan eh. kenapa kita tidak guna RM2500 to keep them help us to translate some book for our next generation? Saya pun bukan begitu fasih dgn BM, tapi saya harap banyak buku2 bahasa cina baik yg saya pernah baca dpt diterjemah ke BM kepada semua rakyat Malaysia. Specially anak-anak dinegeri saya Terengganu & KelantE. Mereka biasanya bukan begitu fasih dgn English, ini menyebabkan mereke menjadi kumpulan terdedah apabila berbanding dngan anak dari bandar barat.

Last, back to the topic. Bagaimana boleh mengelakan apa yg laku kat Singapore? Macam mana boleh meningkatkan nilai suatu bahasa di satu masyarakat...bukan meningkatkannya dgn POWER, ini mungkin boleh jadi 30tahun lebih, krn era tu era TV dan radia, tapi bukan dalam era IT. Kita pernah meningkatkan faedahnya bukan saja kegunaannya.
Saya rasa masakini bukan saja Cina malaysia yg kurangkan kegunaan BM, tapi Malay bandar juga. betul? Krn informasi atau buku2 terbaru biasanya hanya boleh dpt dalam bahasa English. Kalau buku korean atau Jepun, Cina boleh dpt versi terjemahan BC, dan yg terpenting saya boleh dpt buku ni hanya dgn 1 klik atas Lelong.com atau ebay.com atau taubao.com.cn..blablabla.
Inilah sepatutnya kenapa kegunaan BM nampaknya diturunkan seluruh Bangsa Cina atau Malaysia, Kerana "IT generation is growing up." Saya pun harap anak-anak kampung saya juga dpt kongsikan faedah ini apabila kemajuan negara Cina berkembang dgn begitu cepat dan masani Malaysia lah yg berpotensi tinggi boleh lakukan sekarang.

Sebabtu.....kalinilah Kita ada potensi untuk meningkatkan nilai BM diseluruh dunia. At least, masih 50tahun yg akan datang, negara Cina masih akan teruskan perkembangannya dgn cepat selepas Rocket mereka dah berjaya beberapa kali ke angkasa. maksudnya nilai kegunaan bahasanya akan lagi ditingkatkan....at least Kerajaan Singapure might think it might happen. Nanti 20than depan, Singapore Malay next generation semua boleh kecek Cina lebih fasih daripada English.....who kno. You kno, Singapure style..."Apakah yg bawa faedah tinggi, apa pernah dilakukan."

Harap Kerajaan janganlah melihat secara pendek, gunalah apa yg kita ada sekarang sebelum Singapore curikan resource dari kita.

Sorry krn tulis panjang, Tapi inilah yg sepatutnya saya dah bimbang sepanjang masa...


Post a Comment