........... HAPUSKAN Sekolah Vernakular - Wee Ka Siong Cuba Kelirukan Perjuangan Kita | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

HAPUSKAN Sekolah Vernakular - Wee Ka Siong Cuba Kelirukan Perjuangan Kita

Friday, June 14, 201327comments
Susulan kepada kenyataan gabungan 130 NGO Melayu Islam yang mahukan sekolah Vernakular dihapuskan - KLiK, wakil MCA telah bangkit mempertahankan kilang rasis cina mereka.

The Star 13/6 - Not right to blame vernacular schools

MCA Youth chairman Datuk Dr Wee Ka Siong said the call for a single stream education system was extremist and inflammatory.

“No one should try to create confrontations by oversimplifying the problem of national unity by blaming it on mother-tongue education,” he said in a statement.

He said that the joint statement urging the government to close down all vernacular schools and regulate all private school materials so racial unity could be achieved had slighted the emotions of the Chinese.

Dr Wee pointed that the Federal Constitution provided for such education under Article 152, which allowed for the teaching and learning of other languages without any prohibition.

“Any move to question or obstruct the learning of mother-tongue education is disrespectful to the basic rights of the various communities in Malaysia,” he said.

He said that these groups should be severely condemned and be investigated by the police.
Dr Wee also said that about 14% of non-Chinese also studied in Chinese schools.


ahWee dakwa kenyataan NGO itu telah MENGGURIS PERASAAN orang Cina .....

Saya dah banyak kali menulis tentang isu ini, jadi kali ini saya cuma nak tumpukan pada ayat 'mother-tongue education' yang dipilih oleh ahWee bila merujuk kepada sekolah cina.  Kenapa ahWee tidak gunakan 'Sekolah Vernakular' ?

Tanpa kita disedari ahWee telah mengalihkan tumpuan isu dari gesaan kepada penghapusan Sekolah Vernakular kepada penghapusan pembelajaran dalam bahasa Ibunda ! Kedua2 isu itu TIDAK SAMA !

Kita pertikaikan kewujudan SEKOLAH VERNAKULAR bukannya Pembelajaran Bahasa Ibunda tapi ahWee sengaja memutarbelitkan ayat supaya dapat dipertahankan sekolah vernakular ( sekolah cina ) diatas premis Perlembagaan 152 mengiktiraf hak pembelajaran bahasa ibunda.

Tapi Perlembagaan TIDAK mengiktiraf SEKOLAH VERNAKULAR !

Mungkin ahWee sedar itu makanya beliau cuba gambarkan gesaan NGO2 itu sebagai mengengkari Perlembagaan. Kita menentang sekolah Vernakular BUKAN pendidikan Bahasa Ibunda. Pembelajaran apajua Bahasa Ibunda masih boleh diteruskan dalam konsep SATU SEKOLAH. Kita harus berhati2 dengan SPIN ahWee dan jangan kita pula terikut2 rentak beliau.

...blaming it on mother-tongue education ? Kenapa tidak disebut .... blaming it on the existence of vernacular schools seperti yang sepatutnya ? Nampak maksud saya ?


Hujah berkaitan Perlembagaan ini ada saya tulis bulan lepas -  Apek, Betul Ke Perlembagaan Melindungi Sekolah Cina ?

Waktu itu yang mempertahankan Sekolah Cina adalah Lim Guan Eng, sekarang giliran Wee Ka Siong pula. Ini satu lagi perkara yang harus kita berikan perhatian !

                                          **********************************

Sementara itu Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan tampil bagi pihak kerajaan mempertahankan Sekolah Vernakular

Sekolah vernakular akan dikekalkan seiring Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 bagi memartabatkan pendidikan negara, kata Timbalan Menteri Pendidikan II P. Kamalanathan.
  
Katanya kerajaan juga akan memastikan sekolah terbabit tidak dipinggirkan dan terus dibantu terutama dari segi infrastruktur.   


Ini yang dijanjikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Pendidikan, katanya kepada pemberita di sini hari ini. -
SINAR.


Hmmmm .... kenapa bukan Muhyiddin atau Najib sendiri yang bersuara ?

KENAPA BAIK KERAJAAN MAHUPUN ORANG CINA, TIDAK MAHU JELASKAN ISU SUMBANGAN SEKOLAH VERNAKULAR DARI SUDUT PERPADUAN NASIONAL ?

                                
                                                    **************************
Dibawah adalah kenyataan balas pihak NGO terbabit kepada kenyataan ahWee -

Gabungan NGO Melayu-Islam

Gabungan NGO Melayu-Islam ingin mempersoalkan apakah hak Ketua Pemuda MCA untuk mengkritik pendirian kami yang mendesak supaya semua sekolah-sekolah vernakular kerajaan ditutup?

Walaupun Datuk Dr Wee Ka Siong menggembeleng 1,000 pertubuhan Cina untuk membuat laporan polis terhadap isu yang dibangkitkan dua hari lepas, namun kami sesekali tidak gentar dan berganjak daripada keputusan yang kami ambil sebulat.

Malah tindakan beliau mengguatkan lagi semangat serta iltizam kami untuk meneruskan perjuangan bagi mewujudkan masyarakat majmuk yang bersatu padu di dalam satu aliran sekolah kebangsaan serta selari dengan hasrat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu melihat Penyatuan Nasional atau National Reconciliation pasca Pilihan Raya Umum ke-13.

Kami yakin dan percaya sepenuhnya bahawa perjuangan dengan niat murni untuk menamatkan kewujudan sekolah-sekolah vernakular kerajaan adalah berlandaskan kepada kehendak dan peruntukan yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Tindakan Pemuda MCA membuat laporan polis terhadap kami adalah satu usaha terdesak demi menyelamatkan imej dan masa depan politik parti itu.

MCA sudah mati kerana telah ditalkinkan oleh semua pengundi Cina pada PRU13 lalu.
Daripada 37 kerusi parlimen yang telah diamanahkan oleh pucuk pimpinan Barisan Nasional, MCA hanya mampu menyumbang empat buah kerusi.

Kalau tidak kerana undi ehsan orang Melayu, sudah tentu empat wakil MCA di Dewan Rakyat termasuk kerusi Air Hitam yang diwakili oleh Dr Wee tidak merasa untuk bergelar Yang Berhormat.
Di mata pengundi Cina, MCA sudah tidak laku lagi dan hanya wujud pada nama, sekaligus hilang ‘locus standii’ untuk berbicara tentang isu-isu bersangkutan kaum itu, apatah lagi mahu mempertahankan isu sekolah vernakular.

Mengapa apabila orang Melayu menyuarakan pendirian tegas supaya sekolah vernakular kerajaan ditutup berlandaskan Perlembagaan tiba-tiba sahaja MCA berpura-pura melenting untuk menjadi jaguh tetapi senyap menikus ketika gerakan pendidikan Dong Zhong yang amat rasis menggugut kerajaan setiap kali mereka mendesak itu dan ini berhubung sekolah vernakular.

Peruntukan beratus-ratus juta ringgit yang disalurkan oleh pihak kerajaan kepada sekolah vernakular selama ini hanyalah atas dasar EHSAN sahaja dan bukannya diwajibkan di bawah Perlembagaan.

Kami tegaskan sekali lagi kewujudan sekolah vernakular adalah BERTENTANGAN  dengan Perlembagaan Malaysia dan oleh sebab itu ia mestikan dihapuskan demi perpaduan dan kestabilan politik negara.

Sehubungan itu Gabungan NGO Melayu-Islam mencabar Dr Wee dan juga Biro Pendidikan Pemuda MCA untuk berdebat bagi mendidik dan memberi kesedaran kepada mereka berlandaskan kekuatan hujah Perlembagaan Persekutuan.

Butiran mengenai penganjuran debat itu akan kami umumkan melalui media minggu depan dan surat jemputan akan dihantar kepada mereka yang berkenaan.


Hidup Melayu!
Hidup Perlembagaan Persekutuan!

Share this article :

+ comments + 27 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 8:50 AM

Penubuhan sekolah vernakular(sekolah cina) bermaksud pihak yang bertanggungjawap membuka sekolah ini berfikir yang mereka hanya menumpang sebentar di Tanah Melayu, niat mereka supaya anak-anak tidak lupa akan asal usul, cukup tempoh dah kaya dan banyak wang mereka boleh lah pulang ke tanah besar China tanpa sebarang masalah, wujudnya sekolah ini juga mengiyakan yang kaum cina tidak menganggap Tanah Melayu sebagai tanah air, cuma sekadar menumpang, wei cina,bila mau belah?

....................
Reply To This Comment ...................
June 14, 2013 at 8:52 AM

Perjuangan kamu semua dihormati Dan disokong.

Tetapi bila teringat umno yg nak jentik telor si mamat air Asia tu pun tak terdaya apalagilah isu ni....mengabihkan boreh.

Zaman mahathir pun gagal - apalagi zaman nazir Dan rosmah.

Tidak mengejutkan - kalau muhyiddin atau najib akan bagi statement mcm penampar pada kau orang.

....................
Reply To This Comment ...................
June 14, 2013 at 8:54 AM

Pengajian bahasa Ibunda boleh sahaja dilaksanakan disekolah kebangsaan. Masa saya disekolah rendah dulu pelajar India diberikan slot tambahan untuk pembelajaran bahasa Tamil dan Telegu. Malah masa saya disekolah menengah, pelajar cina turut diberikan slot tambahan untuk belajar bahasa Manderin

....................
Reply To This Comment ...................
June 14, 2013 at 8:59 AM

@kluangmanSetakat pendirian kerajaan - tidak ada masalah sebenarnya sebab sudah terbukti kerajaan sanggup ubah Perlembagaan / Undang2 atas desakan pembangkang.

Persoalannya, apakah rakyat sanggup bersatu dalam perjuangan ini ?

....................
Reply To This Comment ...................
June 14, 2013 at 9:00 AM

@BioManSyrupYa, hujah yang tidak mampu disangkalkan oleh pemimpin cina maupun kerajaan.

Mereka asyik menuduh kita mahu halang orang cina dari belajar bahasa cina padahal yang kita tentang adalah sekolah vernakular.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 9:07 AM

Habis tu apa hak kami sebagai pengundi melayu yang memberi kemenangan kepada bn? Kaum kiasu yang tak mengundi bn pulak diutamakan. Apa kerajaan tak boleh fikir ke sekolah vernakular berpotensi besar menjadi barah yang boleh meruntuhkan perpaduan kaum. Apakah sehingga berulangnya tragedi 13 mei, barulah kerajaan nak tergesa-gesa memulihkan keadaan? Aku betul-betul kecewa ngan Ah Jib Gor.

Mulai sekarang, sebagai tanda protes kepada najib. Kita jangan lagi panggil beliau dengan nama najib. Kita panggil dia Ah Jib Gor.

....................
Reply To This Comment ...................
June 14, 2013 at 9:11 AM

Assalam Bro

Satu aje nak beritahu... DAP, MCA, Gerakan ni sama aje Bro... Bangsanya CINA dan bukan CHINA... sebab tu sekarang MCA bersuara kerana yang di sentuh tu pasal sekolah CINA... Bukan CHINA... Peliklah juga sejak bila Perlembagaan Malaysia mengiktiraf sekolah CINA BUkan CHINA.... Dapat pulak sokongan dari PKR dan PAS... Nampaknya UMNO?????? Tak tahu nak kata apa?????

....................
Reply To This Comment ...................
Idgham ma'al ghunnah
June 14, 2013 at 9:11 AM

Din, kalau memo ke Najib tu tak jalan, NGO2 Melayu Islam tu harus mulakan langkah perundangan pula.

Mereka kena SAMAN Najib dan kerajaannya kerana membelanjakan wang rakyat kepada institusi pendidikan yang menyalahi Perlembagaan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 9:16 AM

Kumpulan NGO itu seharusnya menjemput atau bekerjasama dengan para bloggers seperti saudara dalam memperjuangkan isu ini. PASTINYA SAUDARA DAN RAKAN2 DAPAT MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG BUKAN SEDIKIT MEMANDANGKAN ANDA SEMUA SUDAH LAMA SECARA KONSISTEN MEMPERJUANGKAN ISU SATU SEKOLAH.

contohnya seperti hujah yang diutarakan melalui artikel ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 9:19 AM

ntah apa ntah kerajaan bawah TOk JIb ni...pening lalat...dok bermimpi capai ke bintang padahal tanah pun tak dipijak. Melayu pening dan akan terus pening dgn tindakan yang merugikan melayu dan islam. Untung jadi pembangkang walau bangkang tp semua leh dpt. cer serah aje pd pembangkang sbb dh tak de telur smua ikut telunjuk. BOsan la...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 10:32 AM

kalau kerajaan tegas...tutup aje sistem sek verakular..dan tambah subjek bahasa cina dlm sistem sek kebangsaan...

aku kekadang pelik dgn mereka ni..takde pun universiti swasta atau kerajaan yg vernakular...
elok aje belajar dlm bhs inggeris/melayu...dan elok aje leh tubuh kelab persatuan budaya cina dlm U...so rasa tak pelik if mansuhkan sekolah vernakular..dan tambah subjek budaya cina/india dlm sek kebangsaan utk mereka..

-smh-

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 11:04 AM

ini ler 'trik' yg selalu digunakan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:04 PM

salam,

tu talian hayat dia, tanpa geng, dia dah kalah. so berbunyi la sebelum dap bunyi. kalu dap bunyi, dia kata mca diam ikut ah jib gor, presiden umno, lagi la hilang pengaruh. tu yg try test bunyi. pemuda umno sibuk nak jadi belia dan bersukan. yop, pi pakai baju pompuan dulu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:15 PM

Salaams,

Ya hamba setuju, dan kalau dia orang menuntut jauh lagi pembebasan untuk membentuk curriculum, maka bagi kepada mereka pemebebasan menambah beberapa subjek pilihan mother-tongue mereka sampai puas hati. Hanya ini: Semua pelajar warga Malaysia, tanpa kira bangsa, mestilah mempelajari curriculum asas dalam Bahasa Malaysia
(mungkin 4 subjek: Bahasa Malaysia, Sejarah Malaysia, Pengenalan Budaya dan Sastera Malaysia, Geography Malaysia dan Dunia)

Jadi adalah sekolah Malaysia jenis integrated-vernacular ini walaupun jenis Cina, atau Tamil, ataupun Inggeris.

Semoga anak0anak kita sekalian mendapati hasanah fid din wad dunya wal akhirah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:25 PM

Again...the mother tongue excuse....

Mandarin is not Chinese "mother tongue" it is the National Language of China!

One that speak Cantonese/Hakka etc (without any knowledge of mandarin) cannot comprehend another that speak mandarin!...it is not just a mere dialect different like Melayu Perak or melayu Terengganu..it is totally different language...

Similarly with TAMIL....

read here for more comprehension about the issue: http://newnation.sg/2011/01/mandarin-is-not-my-mother-tongue-part-one/

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:37 PM

Mengapa pula Wee Kah Seong cuba mengelirukan dengan ungkapan yang kelihatan lari dari maksud sebenar. NGO Melayu hanya menuntut supaya Sekolah Vernakular dihapuskan berdasarkan sebab ianya telah terbukti menjjarakkan perpaduan kaum. NGO berkenaan tidak langsung menyebut berkenaan penhapusan Bahasa Ibunda. Ada kah saudara Wee cuba untuk melagakan dan meniup api perkauman dan kebencian dikalangan rakyat Malaysia?

Apa kah PERASAAN kaum Cina sahaja yang sepatutnya dijaga? Walaupun mereka telah membuktikan ketidaksetiaan mereka kepada Negara sebagaimana yang telah diterjemahkan dalam PRU13?

Kamalanathan memberikan jaminan bahawa Sekolah Vernakular tidak akan dihapuskan disebabkan terlibatnya Sekolah Tamil juga. Dimana kah pulak pemimpin UMNO MELAYU berdiri diatas perkara ini? Kedua dua pemimpin yang telah bersuara itu adalah wakil dari dari dua masyarakat dan parti; manakala wakil Melayu dari parti UMNO pula dimana? Sekurang kurangnya pertahankanlah NGO Melayu yang meminta untuk dihapuskan Sekolah Vernakular dan BUKANya BAHASA IBUNDA. Tolonglah jaga PERASAAN orang Melayu pulak. Ingatlah sekurang kurangnya orang Melayu telah menterjemahkan sokongan kepada perjuangan UMNO didalam PRU13 dan bukanya orang orang Cina.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:42 PM

@dinturtle

kenapa pulak kerajaan sanggup ubat Perlembagaan ikut desakan Pembangkang? kan ker baik diberikan saja kepada Pembangkang untuk mengubahnya sendiri? masakan rakyat nak bersatu jika semuanya ikutkan desakan pembangkang. kan ker lebih baik rakyat semua pilih pembangkang sebab pembangkang nampak lebih power.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:47 PM

@Anonymous

Pehak Kerajaan mungkin ada strategy untuk melayankan permintaan mereka ini. Usah diragukan, sebab Najib punyai PENASIHAT yang hebat. PENASIHAT yang ada wawasan. Kalau dah kamu undi BN, ikutkanlah tindakan PM yang telah mewakili parti. Berdoalah agar jawatan PM tidak dipertandingkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:50 PM

@ajai62

mereka semua bersuara dari SATU badan, DongZhong. dalam parti mereka berlakum bercanggah, tapi dalam perjuangan untuk bangsa mereka bersatu. Perlembagaan tidak iktiraf SEKOLAH Cina, tapi iktirap BAHASA IBUNDA. Najib saja yang kasi pengiktirafan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:51 PM

@dinturtle

bukan tu persoalan nya din.persoalannya BERapaKAH RM kah rakyat sanggup bersatu dlm perjuangan ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:56 PM

@Anonymous

kerajaan tidak langsung ambil peduli blogger tak bertuan malah mungkin tidak langsung membaca artikel yang disiarkan. kerajaan ada unit media sendiri yang kerja lain hanya mengampu kerajaan. kerajaan ada penasihat yang lebih berkesan lagi saperti memberikan kemenangan kepada BN dalam PRU yang lalu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 12:58 PM

@Anonymous

apa nak dikata bro. tangan yang sanggup mencincang, bahu mesti sanggup pula memikul.

....................
Reply To This Comment ...................
June 14, 2013 at 3:04 PM

Mari kita tengok lepas ini siapa yang akan bersuara untuk 'meredakan' keadaan.Keyword dia 'hak2 bukan Melayu terkunci kemas dalam perlembagaan dan tidak boleh disentuh oleh sesiapa'.

Lepas itu isu ini akan senyap dan semua orang 'happy'.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 14, 2013 at 9:52 PM

BLAME ON NAJIB LEMBIK
PEMIMPIN TAKDE TELOR
CINA MINTAK SEMUA NAJIB BAGI

HSBC.. HAPUSKAN SEKOLAH BANGSA CINA
HSBC.. HAPUSKAN SEKOLAH BABI CINA
BSN.. BERUNDURLAH SEGERA NAJIB

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 15, 2013 at 12:30 AM

SETUJU!!!! Najib WAJIB turun...pm yg xde berjiwa melayu dan berani membawa aspirasi melayu/nasional sudah tak relevan dan hanya akan mwmbawa oeg melayu ke lembah kemusnahan...ingat...melayu/islam lebih utama dari pemimpin!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 15, 2013 at 12:41 AM

Din..aku tak mengharap pun tapi andai tragedi berdarah mcm 13 Mei itu je yg mampu bukak mata dam minda pemimpin melayu tentang bahayanya kewujudan sekolah cina @ kilang penghasilan lbh ramai cina rasis, maka aku rela dan sanggup sekiranya ia berlaku...mentaliti org melayu mmg nk mcmtu pun...

....................
Reply To This Comment ...................
June 16, 2013 at 12:23 AM

Saudara semua kita sokong hapuskan sekolah vernakular mana ada 1Malaysia kalu masih ada sekolah jenis ni? depa ni kalu dlm hal sekolah Cina akan bersatu bukan macam Melayu!Bekas tim Menteri MCA ni dan tim Menteri MIC yg baru sebulan bekerja pun berani bercakap,Menteri Pelajaran dan TPM,PM Melayu berani ka cakap?janganla harapkan Ngo saja..kita mesti tegas dan berani..utk berjuang atas nama Melayu kita perlu resis dan ikut perlembagaan Persekutuan. Orang Melayu amat kecewa sekarang dan jangan lembek dan bagi muka kerana cacing pun dah naik kemata!! jika tidak orang Melayu akan talkinkan UMNO sebelum ajalnya..dan sebelum PRU14!!!

Post a Comment