........... Cina Biadap - Apakah 100% Salah Mereka ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Cina Biadap - Apakah 100% Salah Mereka ?

Tuesday, June 11, 20139commentsBiadap ?  Report Polis dan ambil tindakan ! 

Selesai masalah ? 

Cuba fikir sejenak ...... apakah mereka seperti Angelyn ini merupakan kes-kes terpencil atau yang sebenarnya RAMAI dikalangan orang Cina yang berfikiran sama cuma mereka tidak menyuarakannya saja ... ?

Mereka ini BIADAP kerana suka-suka biadap atau mereka tidak pernah dididik bagaimana caranya hidup sebagai seorang rakyat di Tanah Melayu ?

Kita mahu mereka ini diDIAMkan kebiadapan yang ada atau kita mahu mereka ini SEDAR ? 

Bagaimana mahu wujudkan perasaan HORMAT dan KASIH seorang rakyat kepada institusi DiRaja ?

Apakah dengan hanya menghafal prinsip2 Rukunegara dimana terdapatnya - KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA - maka dengan sendirinya akan wujud rasa SETIA itu ? 

Konsep Raja-raja ini tidak terdapat dalam budaya moden orang Cina jadi bagaimana kita mahu harapkan mereka faham maksudnya kalau mereka tidak mahu bercampur dengan orang Melayu ? 

Apakah konsep Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara itu dipelajari dalam silibus pendidikan sekolah cina ? ATAU yang diajar cuma ciri2 konsep KOMUNISMA / SOSIALISMA yang diimport dari Tanah Besar China ?

Point saya - BESAR impak negatifnya dalam jangka masa panjang kepada sosio budaya rakyat Malaysia jika diteruskan sistem pendidikan sekolah vernakular ini. Jangan hanya lihat kepada segi MATERIAL saja ...contohnya cara pembelajaran mereka yang kononnya lebih efektif atau kelebihannya jika anak2 kita tahu berbahasa cina bla bla bla ..... TAPI APAKAH KESANNYA KEPADA JATIDIRI SEBAGAI SEORANG RAKYAT MALAYSIA ?

Dan jangan fikir hanya dengan tindakan keras terhadap kebiadapan orang seperti Angelyn maka akan selesailah masalah. Ia hanya membiakkan dendam dan ketidakpuasan hati yang semakin hari semakin subur dalam diri mereka ...... mereka mungkin akan DIAM selepas tindakan2 keras diambil kepada beberapa orang dari mereka yang vokal tapi apakah itu bermakna mereka sudah FAHAM dan TERIMA kenapa orang Melayu marah ?

SEMUAnya hanya contoh2 betapa negara semakin menuju kearah sebuah negara REPUBLIK dan MATERIALISTIK semata2. Apakah ini harga yang terpaksa dibayar oleh generasi masa depan kita hanya kerana KITA SEKARANG INI LEBIH SUKA DIAM DAN BODEK DEMI KEPENTINGAN PERIBADI ?

Kita mampu melakukan sesuatu SEKARANG untuk mengubah kecelakaan yang kita sendiri boleh jangkakan bakal menimpa negara dimasa depan ........ tapi kita lebih rela DIAM dan AKUR ...... DEMI APA ?

Apakah mereka yang biadap itu kesalahan 100% atas diri mereka sendiri ?

Share this article :

+ comments + 9 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 8:01 PM

Pada pandangan melayu liberal, zaman kesultanan melayu telah lama luput dan patut dimuziumkan. Itu menurut pandangan melayu baru. Bagaimana pula pandangan kaum bukan melayu pula? Sudah tentulah mereka lebih prefer kepada negara republik daripada negara raja berpelembagaan.

Saya melihat kekurangan yang wujud dalam sjkc ialah tiada elemen kenegaraan. Jika ada pun mungkin ianya diserap ke dalam subjek sejarah. Itupun mungkin tak sampai pun 5%. Oleh sebab itulah, ramai anak cina masih belum faham fungsi dan peranan raja atau sultan dalam sistem beraja. Amat mengecewakan sekali kerana masih ada mentaliti yang menganggap raja cuma sebagai boneka semata2.

Sememangnya dalam sistem sekolah vernakular ada usaha untuk menyekat anak2 murid daripada diberi fahaman tentang dasar negara, pengasingan kuasa antara judislatif, legislatif dan eksekutif serta pengetahuan asas tentang perundangan tertinggi negara iaitu perlembagaan persekutuan.

Jika ini masih berlaku sekarang, sampai bila-bila pun orang cina akan terus mempertikaikan hak-hak melayu, islam dan raja. Ketiga-tiganya bolehlah dianggap sebagai sarang tebuan melayu. Jika dijolok, bersiap-sedialah dengan amukan melayu versi hang tuah moden.

Punca kepada segala kebiadapan ini, tak lain tak bukan ialah sekolah vernakular atau lebih dikenali sebagai sekolah mengikut aliran kaum. Skjc berfungsi untuk mengcinakan anak cina dengan berkiblatkan negara china, tapi pada masa yang sama masih tak malu nak menetap terus di malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 8:41 PM

Ya din turtle, kesalahan 100% atas diri mereka sendiri yang biadap.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 9:09 PM

Ni semua salah :
1. Kerajaan yamg lembut dan tak tegas dan terus membiarkan kilang rasis beroperasi serta memberi bantuan jutaan ringgit.
2.Parti cina lahanat DAP yang terus menyebarkan kebencian terhadap orang melayu.
3.Parti anak beranak PKR yang terus menerus menanam serta menghasut anak2 muda melayu supaya membenci insitusi polis, raja2 dan lain2.
4.Parti ajaran sesat PAS yang bersekongkol dengan DAP semata2 nak menjatuhkan UMNO sebab tu cina jadi besar kepala 2 parti yang bengap kuat fitnah ni la punca paling besar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 9:15 PM

selagi tidak dilakukan sesuatu terhadap kilang yang mengeluarkan produk saperti ini, selagi itulah kebiadapan sebegini akan berterusan. masaalahnya tindakan undang undang terhadap mereka ini teramat lembab. banyak lagi kes kes sebelum ini masih lagi tergantung.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 9:26 PM

Bagi saya kesalahan ini 100% terletak kepada kerajaan yang lemah dipimpin Ah Jib Gor yang dok mengampu serta menjilat punggung orang cina.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 9:30 PM

Orang jenis ni memang tak suka melayu. Tulah hakikatnya ramai yang camni, berlagak dengan orang melayu/

....................
Reply To This Comment ...................
June 11, 2013 at 10:09 PM

Saya tidak salahkan 100% kepada sekolah cina ataupun melepaskan mereka dari sikap biadap. Banyak faktor terlibat dan mungkin juga mereka memang ada sifat biadap terhadap orang Melayu.

Tapi bila teringatkan orang2 Cina yang tinggal dikawasan2 pendalaman bersama2 orang Melayu, mereka mampu pula untuk berasimilasi dan memahami budaya dan sensitiviti kaum lain.

Apa bezanya cina kampung Melayu dengan cina lain ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2013 at 11:15 PM

Din kena faham bahawa cina pandai bermain wayang. Sebab itulah ah jib mudah tertipu dengan cina. Cina kalau nak berkawan dengan melayu mesti ada kepentingan. Itulah cara untuk mereka survive. Oleh kerana itu, jangan pelik sekiranya kedai runcit cina boleh survive meskipun lokasinya di tengah2 perkampungan melayu.

Cina lebih takut kehilangan customer daripada takut rugi. Maksudnya, biar rugi sikit asalkan customer tak lari. Kalau Din nak tau lebih, kena belajar strategi dan teknik bisnes orang cina dari Ann Wan Seng.

Lagi satu, sama ada cina kampung ke, cina bandar ke, diaorang tetap pangkah dap. Cina sudah talak pecaya sama itu mca dan gerakan untuk membela nasib diaorang.

....................
Reply To This Comment ...................
June 11, 2013 at 11:44 PM

Ah jib gor bukan tak tahu dan tak nampak apa yang kita nampak yang kemungkinan besar akan berlaku di masa depan(yg mungkin tak lama lagi)tapi dia cuma tak peduli sebab tak melibatkan kepentingan politik dan peribadi dia agaknya.

Post a Comment