........... Wajib Baca - Sekolah Cina Melanggar Perlembagaan ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Wajib Baca - Sekolah Cina Melanggar Perlembagaan !

Monday, May 13, 201334comments



Ini sememangnya satu berita yang menaikkan balik semangat saya untuk menulis ! Saya copypaste dulu sepenuhnya dari Mkini dan komen dibawah -

'Hapuskan SJK kerana perlembagaan tak iktiraf'

Bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Noor Abdullah menyeru agar kerajaan menghapuskan sekolah vernakular yang didakwanya bukan sahaja memecahbelahkan masyarakat malah tidak diiktiraf perlembagaan.

“Menurut Perlembagaan, kita sepatutnya hanya ada satu aliran sekolah sahaja. Sepatutnya kita hapuskan sekolah jenis kebangsaan (SJK).

“Hapuskan oleh kerana Perlembagaan tak iktiraf sekolah jenis kebangsaan kerana adanya sekolah kebangsaan dan jenis kebangsaan, adanya sekolah Cina, India, ia memecah-belahkan rakyat,” katanya dalam Seminar Pasca PRU-13 di Kuala Lumpur hari ini.


Golongan yang tidak bersetuju dengan penghapusan SJK pula boleh mendapatkan perintah mahkamah untuk mencabar tindakan tersebut, katanya.


“Kalau ada yang tak setuju, mereka itu anti-perpaduan. Adakah salah bagi saya nyatakan sesuatu yang benar? Sepatutnya apa yang saya kata ini disokong, bukan sahaja oleh masyarakat Melayu tetapi seluruh masyarakat Malaysia.

“Kita perlu berjihad untuk perkasakan orang Melayu. Seandainya ada terdengar suara-suara yang bantah, maka caranya dapatkan perintah mahkamah bahawa kewujudan SJK tak sah dan bertentangan dengan perlembagaan,” katanya yang mendapat tepukan gemuruh hadirin.

Dalam ucapan sebelum itu, bekas pro-canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Tan Sri Abdul Rahmad Arshad yang menimbulkan perkata itu berpendapat sekolah aliran tunggal akan menyatukan sistem persekolahan.


“Satukan sistem persekolahan... buat sekolah satu aliran, sekolah rendah kerajaan dan sekolah menengah kerajaan. Itu sahaja.

"Sekolah jenis kebangsaan Cina dan India yang ada sekarang ini kita ubah kepada sekolah kerajaan. Tak ada jenis-jenis.

"Kita harus praktikkan apa yang boleh dipraktikkan,” katanya yang turut mengambil contoh sistem persekolahan di Indonesia, Thailand dan Filipina.


Seminar berkenaan diadakan bagi membincangkan kesan pilihan raya umum 5 Mei, yang menunjukkan BN hanya mampu menguasai 133 kerusi parlimen, berbanding 140 dalam pilihan raya umum Mac 2008.

Bagaimanapun, Umno yang banyak bertanding di kerusi majoriti Melayu berjaya memperolehi sembilan lagi kerusi, berbanding hanya 79 kerusi pada 2008, walau parti BN yang bertanding di kerusi majoriti Cina – MCA dan Gerakan – kalah teruk dalam pilihan raya kali ini,

Di sisi Pakatan Rakyat pula, ramai calon Melayu menang di kerusi campuran, malah turut menewaskan calon pencabar dari kaum Cina.


                                                **************************

TERIMAKASIH yang tidak terhingga buat para cendekiawan yang telah memberikan tepukan gemuruh tanda SETUJU dan MENYOKONG kenyataan oleh dua orang yang pastinya bertaraf INTELEK diatas.


Saya tidak sangka perjuangan Satu Sekolah ini bakal mendapat satu ledakan besar bila rakyat mula bersuara menentang antara punca utama sikap perkauman yang semakin ketara wujud dalam masyarakat kita .... iaitulah Sekolah Vernakular.

Menarik sekali bila perkara ini disebut dalam satu wacana membincangkan kesan PRU13. Ya, itulah yang saya cuba katakan setiapkali membincangkan pola pengundian PRU13 yang jelas menunjukkan betapa majoriti kaum cina negara kita masih tebal dengan sikap perkauman mereka dan ini ditunjukkan melalui undi yang mereka berikan kepada parti Rasis Dap.

Kerajaan BN hampir tumbang kalau tidak diselamatkan oleh orang2 Melayu Pribumi ! Reaksi pertama Najib sendiri mengesahkan fenomena Tsunami Cina ini.

Segala pemberian BODEK melampau yang ditabur oleh Najib kepada orang cina langsung tidak berbekas dihati mereka. Kerana apa ?

Ini bukan soal membalas budi atau membeli undi ! Terus terang saya katakan yang ini adalah soal PERKAUMAN ! Pengundi Cina mengundi calon Cina dan konsep Asal Bukan Umno / Melayu.

Apakah yang menyebabkan pemikiran perkauman yang tebal ini wujud dalam orang cina ?

Ada sesiapa nak marah kenyataan saya ni ? Ada saya kisah ? Saya ceritakan yang BENAR ! Lihatlah sekeliling anda ..... Tanyalah orang2 BUKAN CINA yang ada disekeliling anda ....Adakah orang cina tidak mengamalkan sikap perkauman dalam kehidupan seharian mereka ?

Benda ni dah lama la ..... Tuan Najib jangan buat-buat tak nampak la. Jangan nak cuba memperbodohkan rakyat dengan pujian melambung tuan kepada sekolah cina kerana saya dan ramai lagi rakyat MELUAT dengan KENYATAAN BODEK MELAMPAU tuan itu !

Jika Najib tidak menganggap pujian kepada sekolah cina itu sebagai BODEK, then SOMETHING IS WRONG WITH YOU !

Kerana sekolah cina lah yang menjadi punca utama rakyat berbilang kaum di Malaysia terutamanya antara Melayu - Cina sentiasa bersikap dingin. 

Kalau Tuan Najib tak percaya, saya minta sangat tuan TURUN KE TANAH SEKALI SEKALA. Pemandangan dari udara cuma nampak kepala saja yang sama hitam, bila dah cemarkan kaki tuan dengan tanah barulah nampak REALITI SEBENARNYA BAGAIMANA. 

Kalau dari kecil sudah dipisahkan dari bercampur gaul antara kaum, kemudian dididik pula dalam persekitaran ULTRA KIASU selama beberapa tahun, kenapa mahu dihairankan jika mereka ini membesar sebagai orang yang tebal sikap perkaumannya. 

Setakat nak belajar bahasa Cina, TAK PERLU diwujudkan satu sistem sekolah yang berlainan la !

Rakyat kalau jadi bijak pandai pun tapi hati BUSUK dan penuh dengan DENDAM PERKAUMAN..... APA GUNANYA ? Negara tetap hancur juga ....

Tuan Najib - ADA SEBABnya kenapa TIDAK ADA negara lain didunia yang mempunyai sekolah vernakular berasingan yang mengajar dalam bahasa bukan bahasa resmi negara. 

Ia bukan sesuatu yang perlu dibanggakan, malah ia sebenarnya sesuatu yang MEMALUKAN !


Dan sekarang seorang bekas hakim pula menyatakan yang kewujudan Sekolah Vernakular itu melanggar PERLEMBAGAAN.

SATU Malaysia !   Tapi TIGA Sekolah ? ? TIGA Bahasa ? ?  - SATU BENGONG !

Share this article :

+ comments + 34 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 1:45 AM

Tepat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 2:15 AM

En.Din..semangat saya seperti mebuak2..itula yg saya fikirkn dari 20thn lepas bila umur saya 13 tahun...walau pon masa itu sya masih dibnagku sekolah..dari penbacaan, saya memang menyampah bile kite dia asing asingkn dari sekolah rendah..sakit ati bile mendengar ramai dari mereka berbahasa melayu..tonggang langgang.sekarang bile hasil PRU12 & 13 saya jadi menarik nafas panjang..

-DEN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 2:18 AM

Salam en din. Terima kasih kerana membangkitkan isu ini walaupun sudah ada beberapa blogers yg memulakan sejak dahulu lg. Saya merasakan isu ini merupakan isu yg terpenting yg mesti ditangani oleh kerajaan memangdangkan ianya akan mengakibatkan kesan yang semestinya tidak baik bagi kita semua. Harap pihak tuan dan semua blogers dapat se tiasa memberi perhatian keatas isu ini sepanjang masa sehingga Sistem satu sekolah dapat direalisasikan walaupun sehingga ke PRU yg ke 14 sekalipun.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 2:26 AM

Puak2 tu takkan dengar punya. Silap2 ada menteri UMNO sendiri yang pertahankan SJK nih. MB Mat Said keras sikit pun dah kena sindir kat tweeter. Kes berat dah PRU 14 ni, apa alternatif selain UMNO, PAS?

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 2:33 AM

@AnonymousDULUUuuuuuuu 4 tahun dulu ya, ramai bloggers yang membicarakan isu ini. Tapi sejak Najib umumkan yang beliau SAYANG pada sekolah cina, HAMPIR SEMUA DAH SENYAP.

Isu Perpaduan TIDAK SEPENTING isu Kuasa Politik - ini adalah Hakikat pahit yang terpaksa kita terima.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 2:34 AM

Apa Pendapat En. Din jika satu sekolah diwujudkn sekarang..adakah akan memberi masalah pada BN/UMNO pada PRU 14...minta dibincangkn isu ini dengan serius supaya kita xkn rugi pada PRU yg akan datang

-DEN

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 2:35 AM

@AnonymousIsu ini tidak harus dilihat dari sudut politik tapi sebab kaum cina mempolitikkan isu ini maka pemimpin2 Melayu pun ikut sama.

Semua hanya pentingkan sokongan orang cina !

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 2:40 AM

@AnonymousIsu ini perlukan satu POLITICAL WILL yang tinggi.... persoalannya apakah pemimpin2 kita ada keberanian setinggi yang diperlukan itu ?

Sepatutnya keputusan PRU13 memudahcarakan kita membincangkan isu ini.

Jika hapuskan sekolah cina akan menyebabkan undi cina merosot ...... nak merosot ketahap mana lagi dah ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 2:56 AM

@dinturtle
mungkin 1st step kita kena satukn balik melayu..mungkin PAS bersatu dgn UMNO dalam masa terdekat dan pada masa itu saya rasa undi melayu akan 100% kepada BN..jadi mungkin pada masa itu tidak perlu dirisaukn lg jika kita ubah kepada kepada 1 sekolah..lantak pi cina nak protes 100% x sokong BN...jika melayu bersatu masih boleh bentuk kerajaan pada PRU 14 (seperti PRU 13)..

-DEN

....................
Reply To This Comment ...................
Kebenaran Itu Pahit ...
May 13, 2013 at 3:04 AM

Kerajaan BN telah TERLALU berlembut memujuk hati kaum cina diantaranya dgn memberi bantuan2 secukup2nya dan bantuan2 TAMBAHAN kpd sekolah2 JENIS KEBANGSAAN cina utk meningkatkan perpaduan kaum, hasilnya sokongan kaum cina kpd BN merosot teruk dan mrk menunjukkan perangai 'TAK BERJENIS' pada PRU13.

(Mungkin) kaum cina begitu BANGGA krn merasakan mrk telah dapat MENIPU DS Najib dan BN dgn lakonan wayang hebat mrk.

Adakah kerajaan BN perlu berlapang dada dan hanya bersyukur krn menganggap masih ramai lagi org Melayu yg sayangkan UMNO/BN dan BN boleh menang sampai bila2 tanpa memperdulikan tiupan angin perkauman yg semakin kuat dikalangan org2 cina?

Perincikanlah semasak-masaknya apa akan terjadi dlm jangkamasa waktu panjang, jika perpecahan kaum ini berterusan dan makin parah? SLOGAN saja TIDAK MENCUKUPI, ia perlu dipraktikkan dgn usaha2 kukuh dan BERKESAN utk mencapai matlamat perpaduan semua kaum di Malaysia, berlandaskan undang2 dan perlembagaan.

Jadi tunggu apa lagi? usaha HAPUSKAN SEKOLAH2 JENIS KEBANGSAAN dan satukan semuanya dlm satu sekolah kebangsaan, supaya api perkauman tidak terus merebak dan membakar seluruh negara!

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 3:10 AM

@Anonymousbegitulah kata2 mereka yang pro Najib ..... tutup kes.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 4:02 AM

Saya setuju 1000%. Kaum cina sebuk bising tertindas lah, kerakyatan kelas 2 lah dan macam2 NEGATIVITY...bla..bla..bla..tapi sekolah vernacular OK pulak? mengasing2 kan rakyat bukan menyatukan - integrasi bukan kah itu APARTHEID!! ITS NOT SOMETHING WE SHOULD BE PROUD OF tak 2 faham2 lagi. Lagi jauh agama dari politik lagi AMAN!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 4:06 AM

Betul Din.Manifesto PRU 13 BN tak ada pon sebut tentang ni. Semua takut nak usik hal ni, play safe. Rioh riak tak jadi apa2 pon sebab tak ada political will yg serious.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:09 AM

Saya setuju jika melayu, cina dan india bercampurgaul dalam satu sekolah. Perpaduan dan integrasi kaum akan dapat dipupuk dan disemai sejak dari kecil lagi. Sekolah rendah dan menengah kita wujudkan satu aliran sahaja. Cuma, kita tidak boleh menghapuskan sekolah mubaligh kristian. Jika tidak, mereka akan minta kita lakukan perkara sama terhadap sekolah aliran agama seperti sekolah agama rakyat dan maahad tahfiz.

Orang cina cuma risau mereka hilang jatidiri dan identiti kecinaan mereka. Apa susah. Di sekolah kebangsaan kita ajar sekali adat dan budaya orang cina khusus untuk pelajar cina sahaja. Bahasa mandarin juga boleh diajar di sekolah kebangsaan. Apa yang kita mahukan ialah budak melayu, cina dan india tidak lagi melihat warna kulit, bangsa dan agama sebagai satu perbezaan. Malah, kita mengharapkan mereka tak segan-silu memeluk mesra rakan-rakan mereka yang berlainan kaum tanpa rasa curiga atau prejudis.

Di ipt atau universiti, memang jelas ketara sekali mahasiswa berkawan mengikut bangsa dan etnik. Pergaulan yang janggal sebegini akn berterusan sehingga ke alam pekerjaan. Syarikat-syarikat cina mengenakan syarat fasih bahasa mandarin jika ingin bekerja dengan mereka. Malah, ada pekerja melayu yang rasa tersisih dan dipinggirkan jika bekerja di syarikat milik cina.

Sampai bila kita harus mendepani isu-isu yang menjurus ke arah perkauman. Adakah sehingga berulangnya tragedi 13 mei, barulah kita tergopoh-gapah nak merombak sistem pendidikan negara? Saya syorkan semasa sambutan hari guru 16 mei ini, kita umumkan terus pemansuhan sjkc dan sjkt. Sebagai permulaan, kita lakukan pemansuhan secara berperingkat-peringkat supaya pembelajaran mereka tidak terganggu. Satu lagi, kita wajibkan semua kaum mesti fasih bahasa melayu. Kita tak mau mendengar ada kaum yang pelat atau enggan bercakap dalam bahasa melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:08 AM

Din,
soalnya.....berani ke najib & pemimpin2 Melayu yg sewaktu dgn nya melakukan apa yg kita kehendaki ni????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:14 AM

sebab tu awal2 Tun M dah ilhamkan Sekolah Wawasan..tapi siapa yang menentang? cina racist!! dan siapa sokong? Melayu bodoh! itu je..takde perpaduan langsung!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:16 AM

CUMA MASALAHNYA SEKARANG NI..PEMIMPIN2 YANG DAH MENANG PILIHANRAYA BARU2 NI ADA TELOR KE TAK?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:22 AM

kaum cina telah tersilap besar sebab menjangkakan PR akan membentuk kerajaan pada PRU13 lalu. jadi total swing kepada PR begitu obvious. dan ini dengan secara langsung menyedarkan umat Melayu Islam dan Bumiputera akan agenda tersembunyi kaum tersebut yang ingin menguasai segala2nya. semakin ramai yang celik kecualilah pencacai2 PR yang tetap dengan IQ tahap ameba mereka.

dan kini semakin ramai yang menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap kaum tersebut yang semakin besar kepala. nah..rua2nya sekolah vernakular adalah menyalahi Perlembagaan Negara. so tunggu apa lagi?

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 8:47 AM

@AnonymousSemua pemimpin Melayu baik dari Umno, Pas atau Pkr TAKUT nak guriskan hati Cina. Sampai begitu sekali orang cina telah berjaya dalam psy-war mereka.

Sebab itu sekarang kita sudah boleh lihat isu ini sebagai bukan isu politik lagi, kalau Umno mahu perjuangkan Satu Sekolah, kemungkinan ramai orang Melayu yang pro PR akan sokong !

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 8:52 AM

@AnonymousPaling kurang kita nak tengok ada usaha kearah membuat kajian cara mana yang terbaik mahu mengwujudkan Satu Sekolah.

Ya, kita tidak boleh secara mendadak melakukannya. Perlu ada kajian mendalam. Sistem yang dipraktikkan dalam Sekolah Kebangsaan juga mungkin perlu dirombak.

Tak kisahlah, asalkan SATU Sekolah. Demi masadepan NEGARA.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 9:20 AM

Sekolah Jenis Cina atau Tamil ni dah tak relevan sekarang....Kita sibuk dengan globalisasi sana sini tapi benda yang kecil ni pun tak boleh nak diselesaikan...Satu sekolah untuk semua lebih baik...Perpaduan semua kaum...Anak-anak secara tak langsung mempelajari budaya kaum-kaum lain dan saling hormat-menghormati....ini sesuatu yang positif...Anak-anak lebih luas pengetahuannya...Anak-anak suka berkawan dan mereka tak pentingkan kaum...didikan awal lebih baik....satu sekolah eratkan perpaduan...majukan bangsa....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 9:24 AM

WAK DIN ... AKU AMAT SAYANG TUN M
SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR SEHINGGA PRU -14
PETAH BERHUJAH , BERANI BERTARUNG ... SEMANGAT NASIONALISNYA TINGGI ...SAYANGKAN UGAMA & BANGSANYA
KU BERSERU KEPADA BANGSA MELAYU SEKELIAN
BERSATULAH DEMI SURVIVAL UMAH & BANGSA

KEPADA DATUK NAJIB ... BUAT TRANSFORMASI KENA FIKIR DULU ... AMBIL PANDANGAN TUN M
ISA ... TUN M TAK BERSETUJU ... LIHAT SEKARANG MCM MANA KIASU BERPOLITIK .
ZAMAN TUN M ... MANA BERANI ANGKAT MUKA .
CONTOHI S/PORE ... TEGAS & CEPAT
PANTU PELANCONG CINA TU ... BANYAK MASALAH

....................
Reply To This Comment ...................
boroi man
May 13, 2013 at 9:51 AM

Bro Din,

Saya tertarik sebab seorang bekas hakim sendiri kata SJK ni melanggar Perlembagaan. Itu sudah satu green light cukup besar utk puak pro-1Sekolah memulakan tindakan nekad. No more talking, no more blogging, time to act!

Somebody with the financial means and know-how sepatutnya pick up signal ni dan SAMAN KERAJAAN kerana melanggar Perlembagaan! Ini maknanya duit berbillion yg Kerajaan bagi ke SJK selama ni pun adalah menyalahi undang2 ! Somebody, anybody, .... please SAMAN KERAJAAN !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 9:52 AM

Sekolah vernakular menghalang kewujudan integrasi kaum.
Sekolah vernakular membentuk jurang atau garis pemisah antara kaum.
Sekolah vernakular menghasilkan pelajar yang racist, chauvanist dan ultra kiasu.

Oleh itu, hapuskan segera sekolah vernakular demi agama, bangsa dan negara. 1 Malaysia, 1 Sekolah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 10:18 AM

Satu perkongsian dari seorang yang hidup bersama orang cina.

1) mereka tidah boleh ditegur . Didikan mereka mementingkan air muka. Mereka sanggup membutakan mata dari facing up to the situation.
2) Semangat kecinaan begitu kuat- lebih baik orang lain yang disalahkan walaupun kesalahan di pihak mereka - defend all out walaupun hujah-hujah mereka tak boleh diterima akal yang sihat.
3) Values mereka kurang i.e. pentingnya bersifat jujur, bercakap benar, tak baik menganayai orang lain dengan bergossip atau menyampaikan gosip tanpa usul periksa.
4) Mereka juga tidak banyak adat seperti menghormati orang tua, makan duduk, menghormati orang lain (benda-benda kecil ini boleh menjadikan jurang yang besar. Bayangkan hari-hari ada saja perkara yang tak menyenangkan antara dua kaum. kalau dah bertahun apa jadinya)
5) Mereka juga tidak mahu berubah, sogok lah, diorang ambil free saja. Yang lain tak fikir.
6) Kurang pembawaan - think good of others - asyik asyik ada buruk perasangka sebab, mereka tidak berubah oleh yang demikian kurang keupayaan untuk melihat perspektif lain dari orang lain
7) Mereka bermuka-muka, di tempat kerja cakap lain, bila orang mereka marah (seperti cendiakiawan sejarah yang ditemuramah oleh utusan baru-baru ini)di website, katalah utusan silap tulis, tak tulis sebenarnya. Mereka akan kata apa yang boleh menyelamatkan mereka atau safe guard their interest. (Saya ada perasan seorang ahli politik muda melayu berwatakan sedemikian - memanglah bijak berpolitik, tetapi kenyataannya seperti buta atau hanya nak undi popular. Saya tak mahu orang yang sedemikian menerajui negara ini. Saya mahu orang yang jujur yang berani)
8) Mereka kurang diajar untuk give and take. semuanya aku, aku, aku.
9) Mereka juga kurang ada perasaan responsibility towards others. kerana pendidikan dan ubringing yang hanya centred kepada kemahuan dan keperluan mereka sahaja.

Di atas sebenarnya perkara asas. Jika kita ada sekolah satu aliran, dan terapkan values-values ini dan dipraktikan munkin 10 tahun lagi akan menjadi milestone dimana perpaduan di antara rakyat Malaysia menjadi semakin erat. (bagaimana pun kita hanya merancang dan Allah jua yang menentukan)

- ini semua my observation dari perkongsian hidup dengan komuniti cina. - it all boils down to upbringing

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 10:28 AM

kenapa nak ubah system sekolah? biarkan agar wujud persaingan dan pilihan

BN hanya perlu mempertingkatkan sekolah kebangsaan agar menjadi sekolah elit dan menjadi pilihan rakyat

kalau ada budget lebih, sedekahkan kat pelajar sekolah kebangsaan. ibu bapa mereka kebanyakkan penyokong BN.

Kepada cekgu cekgu penyokong pembangkang, boleh la memohon jawatan guru di sekolah cina, kot kot dapat, biasanya...tak dapat lah. kalau tak dapat, buat demo dan tuntut amalan demokrasi ye.

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 10:52 AM

@AnonymousJadi saudara setuju murid2 diasingkan ?

Bagaimana dengan faktor perpaduan ?

Bila dah sebati sikap perkauman baru nak bertindak melalui program2 bersifat adhoc seperti PLKN dan sebagainya ?

Ini soal PERPADUAN. Jadi sebarang komen sila tumpukan pada isu PERPADUAN.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 12:38 PM

@Anonymous

Tu sebab orang putih memanggil Cina ni 'Jewish of the east'.

Mungkin Wawasan 2020 akan mendapat satu lonjakan segera jika sekolah vernakular dihapuskan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 2:15 PM

Isu sekolah jenis kebangsaan ni telah lama d bincangkan.sekarang tiba masa yg sesuai utk satu gerak kerja yg dirancang dgn baik utk malaksanakannya.disamping mengajar mereka pepatah "org tamak selalu rugi".

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 6:13 PM

Kita pelbagai kaum ni sepatutnya belajar respect each other. Cina hormat Melayu. Melayu hormat Cina. Cina tolong Melayu. Melayu tolong Cina. Cina perlukan Melayu. Melayu perlukan Cina. Kita mungkin berlainan warna kulit, bahasa dan agama tapi kita adalah sama saja.

Tapi itu hanya boleh dicapai jika kita bersatu sejak dari kecil lagi iaitu mesti dipupuk mulai dari bangku sekolah rendah lagi. Di sekolah, budak2 yang berbilang kaum ini boleh belajar bersama, makan di kantin bersama dan bermain bersama. Sifat toleransi itu akan wujud dengan sendirinya kerana kita seboleh mungkin akan sentiasa menyemai persefahaman dan menjauhi permusuhan.

Jika dari kecil lagi mereka telah bersatupadu, sudah pastinya mereka takkan berprasangka buruk atau menimbulkan persepsi yang negatif terhadap kaum Melayu. 1Malaysia mesti dibaja dan disemai sejak kecil lagi supaya negara bersedia ke arah mewujudkan 1 negara 1 bangsa.

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 9:48 PM

Saya selalu menyatakan pada rakan-rakan....
Perpecahan Melayu merupakan agenda DAP. Mereka ini sedar bahawa mereka berada dalam kumpulan minoriti. Mengambil pendekatan Napoleon Bonerparte, mereka menjadi arkitek kepada "Divide & Conquer". Apabila Melayu yang Majoriti berpecah, maka Cina yang menjadi minoriti akan kuat.
Sebab itu kita boleh dengar laungan dari pemimpin PAS & PKR pra-PRU 13 tempohari menyarankan kepada orang Melayu supaya mengundi pembangkang walaupun DAP. Ini adalah strategi DAP yang sedar tahap ketaksuban Melayu pada parti-parti PAS & PKR ini boleh di keldaikan supaya mereka (CINA) menjadi majoriti.

Cuma kesilapan mereka adalah dalam penganggaran jumlah undi Melayu yg akan berpecah. Percayalah, sekiranya mereka sedar bahawa undi Melayu belum cukup pecah mereka tidak akan menyuruh pengundi-pengundi Cina berpaling tadah. Mereka sedar sekiranya mereka belum boleh menang maka mereka akan suruh bangsa Cina terus mengundi BN bagi mengaut seberapa banyak kenuntungan yang boleh sehingga ke satu masa yang mereka benar-benar yakin boleh menakluki pemerintahan negara.

Sebab itu sekarang mereka berada seperti cacing kepanasan.

http://mycybertrooper.net.ms

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2013 at 4:02 PM

kat plkn dan universiti pun melayu dan cina bergduh dan duduk ikut kaum..

....................
Reply To This Comment ...................
June 25, 2013 at 8:22 PM

Sebenarnya dalam perlembagaan ada menyatakan keujudan bahasa-bahas Cina dan Tamil hendaklah dikekalkan dan dalam Penyata razak (1956) juga mengakuinya.

Ikutilah tulisan saya bertajuk, "Isu sekolah vernakular : ke mana haluan sjk Cina".

http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/06/isu-sekolah-vernakular-ke-mana-haluan.html

....................
Reply To This Comment ...................
June 25, 2013 at 9:38 PM

@Megat Mohd Hisemudin Megat KasimApa pandangan saudara tentang pandangan yang sering saya tulis - Utamakan Bahasa Kebangsaaan terlebih dahulu.

Saya akui memang bagus kalau kita boleh berbahasa lebih dari satu tapi kena pastikan dulu keutamaan kita dalam Bahasa Kebangsaan.

Tanpa wujudnya SATU bahasa yang difahami SEMUA, mana mungkin wujud interaksi yang berkesan.

Post a Comment