........... Ustaz Azhar - Hari Ibu HARAM DiSambut / Melayu Bangsa Paling Haprak DiMukabumi | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Ustaz Azhar - Hari Ibu HARAM DiSambut / Melayu Bangsa Paling Haprak DiMukabumi

Monday, May 13, 201362comments

Hari Ibu HARAM disambut. SYIRIK, DOSA BESAR !

Hari Ibu ni Hari Kafir Laknat.

Jangan ikut jejak langkah Syaitan. Hari Ibu ni ada kaitan dengan hari Mother of Church.... maknanya kuasa terbesar didalam gereja. Diberi penghormatan kepada seorang perempuan dipanggil Mother of Church, diambil sempena Virgin Mary atau Siti Mariam.

Disambut setiap minggu kedua bulan April.

Perayaan Hari Ibu adalah hari Perayaan dalam Kristian .... orang Kristian akan buat Mother Cake / Kek Ibu untuk diberi kepada ibu2 mereka setahun sekali.

Islam ajar jengok Ibu bila saja ada kelapangan. Jadi Melayu ni Melayu Haprak, Raya orang semua dia nak tiru belaka.

Orang cina kalau di Beijing tidak akan sambut Deepavali....
Orang Jepun tidak akan sambut Awal Muharam....
Orang Mexico sambut hari krismas ... ia tak sambut Maulidur Rasul ....

Bangsa Melayu yang bahlol ni saja yang nak sambut semua Raya ...

bla bla bla ....

Bangsa paling Haprak diatas mukabumi ini ...



Sooo ..... nak komen ke tak ni ? 

Semalam saya ada call Mak saya, ucap Selamat Hari Ibu. Sambil tu tanya2 kabar juga .... bukan lah hari Ibu saja baru nak call, call sokmo. Cuma dah Hari Ibu maka call lah juga. 

Sepanjang2 borak tidak sedikit pun terlintas yang Hari Ibu itu ada kaitan dengan sebarang majlis orang Kristian. Anak saya juga ada buat surprise kat Mak ia, antar kad dan sepotong kek melalui orang tengah ditempat kerja Mak ia. Anak saya tu belajar di Sabah.

Punyalah suka dan bangga dia dapat hadiah surprise tu.... Harijadi ngan Hari Ibu sekali dari anaknya yang jauh. Saya tidak nampak tang mana yang salahnya perbuatan itu ......

Nak kata tiru perbuatan Kristian ..... hmmmm ... tidak tahu pun ! Sekarang bila dah tahu, sikit pun tak terlintas yang ia meniru orang Kristian.

Anda pula ?


                                              *************************

Soal tuduhan seorang bergelar Ustaz terhadap bangsanya sendiri sebagai bangsa yang paling HAPRAK dalam dunia kerana suka meniru perayaan dan budaya luar ... well..... itu pandangan dia.

Hadirin yang ikut sama mengiyakan dakwaan bengong itu dengan " Betuuuuuul...."  , hanya satu jer nak minta mereka buat kalau mereka baca lah. Tolong pergi ke Pejabat Pendaftaran dan buang nama MELAYU pada bangsa di MyKad anda. Tak malu ker kalau orang tahu yang anda berbangsa Melayu ?

Kalau tak pun, saya harap anda janganlah hipokrit dengan menerima apasaja kelebihan yang dinikmati atas nama Melayu. Pastikan kemasukan anda ke IPTA jika anda cukup bijak untuk layak, adalah atas dasar Meritokrasi, begitu juga dengan sebarang pembiayaan yang ditawarkan.

Tolak semuanya jika ia diberikan atas nama Melayu. Dan tuntut permohonan anda dilayan atas dasar Merit.

Oya, kepada Ustaz Azhar, duit ratus2 ribu yang Ustaz dapat sepanjang berceramah adalah hasil kutipan derma dari bangsa yang paling Haprak didunia.

Mereka yang duk layan Ustaz selama ini pun bangsa yang paling haprak didunia .....

Cuba fikir..... tanpa bangsa yang paling haprak didunia ini, dimanakah Ustaz sekarang ?


PS - Dari Wikipedia 

The modern holiday of Mother's Day was first celebrated in 1908, when Anna Jarvis held a memorial for her mother in Grafton, West Virginia. She then began a campaign to make "Mother's Day" a recognized holiday in the United States. Although she was successful in 1914, she was already disappointed with its commercialization by the 1920s. Jarvis' holiday was adopted by other countries and it is now celebrated all over the world. In this tradition, each person offers a gift, card, or remembrance toward their mothers, grandmothers, and/ or maternal figure on mother's day.

-  She specifically noted that "Mother's" should "be a singular possessive, for each family to honor its mother, not a plural possessive commemorating all mothers of the world."

Secara mudahnya saya terjemahkan, Anna Jarvis memulakan sambutan Hari Ibu pada tahun 1908 untuk memperingati Ibunya yang telah mati, dan berkempen untuk menjadikannya satu hari cuti umum di Amerika bagi setiap orang memperingati ibu masing2.

Beliau mahukan hari Ibu bersifat INDIVIDU, khas buat ibu masing2 BUKANNYA buat seluruh Ibu didunia.

Share this article :

+ comments + 62 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 6:57 PM

Ustaz .... Makan Mc Donald haram tak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 6:58 PM

Padan Muka Azhar tu...

Geli nak panggil dia ustaz. Banyak dah kenyataan sedap mulut dia. Nyampah! Apa2 pun niat kita lah nak sambut hr ibu seluruh dunia. Kalau ibu tu gembira... teruskan lah. Sayang ibu saya setiap masa, saya doakan dia. Tapi x kan nak bg kek setipa masa kut. Jadi bila ada suprised tu... boleh buat ibu happy. Kita buatlah. Janji niat kita baik.

-anak dan ibu-

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 6:58 PM

Poyo r ustaz azhar tu bajet dia paling alim nak kata kat aku kata la ada aku kisah? Ramai lagi alim ulamak yang tak da kena mengena dengan politik aku boleh belajar huh

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 6:59 PM

tak tau nak cakap ape pasal ustaz ni...sampai begitu sekali perkataan yang keluar dr mulut dia...patut ke lagi ustaz ni dihormati

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:01 PM

LBGT memang sah budaya kaum Sodom awat dai tak nak komen ker?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:03 PM

azhar idrus dah tamak dunia. minta duit rm10k ke atas setiap kali ceramah. tak sampai 1 hari pun. dalam 4-5 jam je. bayangkan masjid yg jemput dia terpaksa bayar ribuan ringgit. kalau guru yang ajar anak murid dari pagi sampai ke petang baru dibayar rm100 sehari. sebulan rm3k. buat kelas tuisyen ikhlas demi allah. ustaz azhar kena muhasabah diri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:04 PM

salam

hari ibu yang disambut pada ahad ke dua bulan mei bukan celebration of virgin mary.

ia sambutan yang diasaskan oleh Anna Jarvis untuk ibu beliau. dimulakan pada 1907 di U.S untuk mengingati ibu nya Ann Jarvis yang meniggal pada 1905. Diiktiraf pada 1914 sebagai sambutan peringkat kebangsaan U.S.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:06 PM

Parti politik bukanlah ajaran isle kerana ia jelas memecahbelahkan ummah. Kenapa ostat terima? Sudah tentu kerana kebaikan, kan, kan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:13 PM

Ya Allah...kau tunjukkan lah kebenaran mu ya Allah..jika benar Azhar Idrus ini ikhlas memperjuangkan agamamu ..maka kau peliharalah dia dgn sepenuh kemuliaan Mu TETAPI jika dia berniat utk menghina dan mempermainkan agamaMu MAKA Kau hinakanlah dia dgn sehina-hina penghinaan....amin ya rabbul alamin.

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 7:16 PM

Baran gamaknya pas tak menang. Kita ketawakan je bekas maharaja lawak yg tersingkir pusingan awal ni. Kalau kita marah - dia suka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:17 PM

Tunjuk video ni ke orng India dn Cina skit. Tgk diorg ni ska x Islam? Kite Mlayu ni sbb xde pilihan ja, dh lahir2 Islam. Bila ustaz2 mcm ni (yg sbnarnya agk rmai di surau2 kita) hina kita, kutuk kita dgn kta2 yg sgt mnyakitkan hati, caci mak bapak kita jahil agama etc, kita angguk je kata "betulx2". X bntah pun psai dia ustaz. Rmai cmni lah mentaliti.

Cina dan India pulak, diorg kata "Ni Islam ke? Buat apa nk masuk agama yg mcm ni klau asyik nk kena kutuk je tiap kali dtg surau?".

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 7:17 PM

@AnonymousTerimakasih, saya telah buat semakan dan kemaskinikan artikel :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:32 PM

Ustaz benggong. Dia sendiri tak berbaik dg ibu nya sejak puluhan tahun. Apa hukumnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 7:47 PM

Mengembirakan hati ibu dikatakan haram, blackout 505 tu aper hukum dia? Halal, ustaz akhir zaman

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
May 13, 2013 at 7:59 PM

Sambut Maulud Bidaah

Sambut hari ibu Haram...mcm ni pola pemikiran pro PAS...kerangka pemikiran mereka sgt ANEH

hahaha....lepas ni apa ntah...tak sangka pulak AI kata diri sendiri, anak dia, bini dia, keluarga dia & seluruh pendengar & keluarga mereka sebagai HAPRAK......lantak la labuuu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:00 PM

Ustaz azhar ni tidak belajar usul fekah tassauf.semua nya haram.dia mengata org pandai sekali.dia nak menjumudkan islam.ilmu islam tingginya sampai jadi sainstis.bolih selagi kite ingat allah.tok takut dia ni kefahaman syiah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:13 PM

Bila pula dia jadi ustad.orang gila mungkin.kalau nama dia rasul dahri boleh lah gua respect bro.

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 8:25 PM

Dia ni lulusan mana eh?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 8:51 PM

...dia lulusan main gitar jer... :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 9:08 PM

Berburu di padang datar: Dapat rusa belang kakinya;
Berguru kepalang ajar: Dapat ilmu merapu jadinya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 9:10 PM

Mother Of Church ??? LOL bukan nak menghina ustaz ni , tapi orang Kristian pun pelik !!! mana pulak dia dapat idea dengan panggilan Mother Of Church ??? . sebab tu Islam titik beratkan Ilmu Pengetahuan .. inilaa jadinya bila bercakap tanpa ilmu dan akhirnya memalukan umat Islam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 9:46 PM

Salam,
sesiapa yg malu berbangsa paling haprak di dunia ikut ajaran uai, masa isi borang u, kerja jgn tulis bangsa melayu. Tulis jer lain2 bangsa. Ckp setakat lidah dan air liur byk sangat boleh. Tapi praktikal hancur lebur . Malu nak kata uai tu melayu. tak berbangsa agaknya. Kesian dia

....................
Reply To This Comment ...................
Xpas
May 13, 2013 at 9:53 PM

Ada bnyk perkara hari ini tidak berlaku zaman Rasulullah saw, sesetgh ilmuan agama kata bid'ah. Panjang lebar bahasannya, boleh buat rujukan sendiri.
Pendirian saya.
"Ada perkara Allah swt perintahkan mk laksanakan, ada perkara Allah swt larang mk tinggalkan, ada perkara Allah swt diam, bukan Allah swt lupa, tp sbg rahmat bg kamu (kita semua umat Islam)." (maaf tak ingat matan hadis secara spesifik, tp maknanya lbh kurang begitu).
Jadi bnyk perkara, yg tak disebut haramnya secara jelas, dan tiada kaedah fekah yg boleh mengharamkannya, mk terpulang kpd kita. Apatah lg dlm beberapa perkara yg ada galakkan melakukannya secara umum dan jelas pula kebaikannya, mk kaedah fekah mana pula yg diguna oleh ilmuan ilmuan ini bg mengharamkannya. Bg saya, menggembirakan ibu kita, adalah kebaikan yg tinggi nilainya di sisi Allah swt bila ikhlas melakukannya, bila pun harinya.
Soal halal haram yg tiada nas qat'ie baiklah dirujuk ke Majlis Fatwa, dan setahu saya, tiada lg pengharaman dlm hal sambutan hari ibu ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 10:14 PM

Hari ibu sbg penghargaan kpd ibu-ibu. Guru ada harinya, jururawat ada harinya, nelayan harinya, buruh harinya malah AIDS pun ada harijya. Jika terus memfatwakan haram menyambut hari ibu, maka haram juga jika kita menyambut hari guru, hari jururawat, hari buruh, hari AIDS dan mcm-mcm hari lg.

Krn itu di Malaysia bg perkara yg melibatkn akidah ini, ianya diperlu diputuskan secara muzakarah oleh badan yg diletakkan kepercayaan. Iaitu Majlis Fatwa Kebangsaan. Mungkin Ustz Azhar boleh mengusulkan diadakan muzakarah utk memutuskan perkara melibatkn hari-hari sambutan di Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 10:52 PM

Yang dia tongang tebalik nak jadi Pak Arab tu dia tak sedar ka. Patut lah sekarang ulamak dah di panggil P***mak. Yg duduk melopong mendengar dia merapu lagi.... DUNGU!! Kesian Msia ku.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 10:52 PM

bro din...dia kawan ngan nik aziz... sebab tu malu jadi melayu...tapi mentekedarah duit orang melayu takpa... ni tensen kalah pru ni...sebelum pru dia ceramah sampai tubik air mata kata jangan jatuhkan pas di kelantan sebab ulama yang perintah...ntah la...bercampur laki pompuan di blackout taknak keluar fatwa plak...ganggu ketenteraman awam...dia kata ulama umno bisu nak tegur benda munkar...dia pun sama.. kena puak dia..dok membisu je..hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
May 13, 2013 at 10:55 PM

hehehe...tp lau ayat awal2 wikipedia tue dia cakap "modern day"... *modern holiday of Mother's Day was first celebrated in 1908*...
maknanyer ada yang sebelom modern day la ek???
yang sebelom modern day, dia sambut untuk aper???

ataupun anna jarvis menggunakan idea mother's day, tukar jadi idea dia???

agrrhhh..pening2...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 13, 2013 at 11:30 PM

@Anonymous
Haram org lain..ke dio dok apo pulok..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 14, 2013 at 12:02 AM

semua fulus punya fasal. Dia ni geng kena celebrate HARI IBU2 ...bengkerap nak kena kasi present tiap2 bini-gundik. Tu yg marah sangat tu. kkkkkkkkk.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 14, 2013 at 12:13 AM

ustaz ni banyak sangat baca magazine dan blog evangelist REDNECK HILLYBILLY ULU macam dia jugak. Mother of Church?? Watdehel???

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
May 14, 2013 at 12:23 AM

@SitDown_StandUp

sebenarnya bukan si Anna yg memulakan sambutan hari ibu ni....cuma Anna jd perintis utk di US

tetapi sbnrnya sejak kurun ke-18 lg sambutan hari ibu dibuat di negara England....kenapa dia buat?...sebab masa tu masyarakat ramai yg bekerja di rumah2 org kaya...maka hari Ahad dikhususkan utk para pekerja utk pulang ke rumah bersama ibu masing2

cuba baca di sini:http://homeschooling.about.com/cs/unitssubjhol/a/mothersday.htm

mana ada mcm si AI kata....mungkin dia ada maklumat lain...mana kita tau

....................
Reply To This Comment ...................
May 14, 2013 at 12:29 AM

As salam Din,

Seingat den dulu mung pernah tubek ayat takdo masalah dengan azhar idrus. Tapi kenapo kali ni den tengok mung macam x pueh hati yo ngan azhar ni? Hehe.

Den sojak dulu xkn berguru dgn guru yg tak tau dr mano dan sapo guru eh. Setakat standard azhar idrus ni besepah kek kg den.

Camno tu Din?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 14, 2013 at 12:46 AM

ostak ni kena SAMBUT HARI BULU SEBAB BANYAK BULU KAT RUMAH NAK KENA SELAK DAN KIRA TU YANG MERAPU KELAUT WEHH...PIRAHH MEK DEEEEEEEEEE..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 14, 2013 at 1:13 AM

Ustad ni bukan ada kelulusan universiti pun. Cuma belajar dari guru ke guru bawah pondok. Cakap orang puteh pun tak pandai dan saya yakin dia tak pandai membaca dalam bahasa inggeris. Jadi, tahap pengetahuan nya mengenai dunia luar dan pengetahuan lain adalah sempit. Itu sebab dia guna " mother of churh" satu ungkapan yang saya tak pernah dengar. Mother Mary adalah. Jangan buang masa dengar ustad ni.

....................
Reply To This Comment ...................
May 14, 2013 at 1:16 AM

@panehPenilaian dibuek mengikut maso dan keadaan. Dulu Azhar cakapnyo berlopik, berkias .....bergantung pado caro kito torjomah ...

Sekarang, Azhar dah lain.... takdok kias2 lagi dah, direct, teruih jo tubek ayat2 yang mencabor intelek.

Manusio kan berubah mako begitu jugo penilaian den, seiring mengikut perubahan.

....................
Reply To This Comment ...................
May 14, 2013 at 2:28 AM

Tetiba je uai ni keluar fatwa tahun ni,maka seluruh umat melayu pengikut azhar idrus yg berjuta2 tu terus kecut nak sambut hari ibu.Tahun lepas2 takde pula timbul isu mungkin tak jumpa google lagi kot.Maka tak siapa berani hantar ucapan selamat hari ibu di facebook,takut jatuh kapir katanya hahaha..

Azhar idrus ni memang kuat pengaruhnya dikalangan anak2 muda Melayu yg baru2 nak berjinak2 belajar agama.Kalau nak tahu seseorang itu kecenderungan politik dia ke arah mana,cek aje di fb nya ada tak like nik aziz,ada tak like azhar idrus.Kalau ada dua tu confirm geng2 pas haha..

Dulu aku minat juga nak dengar ceramah uai ni tapi bila tengok dia makin fanatik berpolitik dan ceramah dia penuh dengan gelak ketawa dan soalan2 taraf 'tadika',tak berapa minat dah nak ikut ustat ni.Contoh soalan taraf tadika;'boleh tak naik motor dengan awek?'boleh tak mengintai bini sendiri mandi?'dll soalan merapu anak2 muda yg lebih kepada untuk berlawak jenaka drpd belajar agama..

Siapa nak folow boleh terus follow tak salah.. tapi cuba2lah tanya boleh tak kafir-mengkafir sesama Islam,atau boleh tak meludah muka orang yang mengajak kepada perpaduan ummmah?Tengok apa dia jawab.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 14, 2013 at 3:00 AM

Kami tak beli kek.kami cuma sepakat adik beradik pegi berkumpul dan berborak2 di rumah emak. Dia sgt gembira. Haram kah itu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 14, 2013 at 3:17 AM

Knowledge of Islam and knowledge about Islam are different creatures.Azhar only got the first one.He should do further studies at Oxford or any Ivy school in USA so that he will not engage in talking shit like he is now enjoying.

....................
Reply To This Comment ...................
May 14, 2013 at 7:29 AM

@Anonymouskek sajakah isunya ? Kena tanya Nik Aziz kalau bagian kek :)

....................
Reply To This Comment ...................
May 14, 2013 at 8:15 AM

Kata Guru yang Mursyid, jika khuatirkan perkara yang dilakukan mendapat kemurkaan Tuhan, maka pandai-pandailah kita menyesuaikan perkara itu sesuai dengan keinginan Tuhan supaya apabila Allah tersenyum, kita juga tersenyum..tak gitu UAI..heheeh

....................
Reply To This Comment ...................
May 14, 2013 at 2:07 PM

Saya sejak dia hukum UFB makan duit 15K sebulan jd tukang angguk sokong PRTI TONG NAJIS dn UFB pon sesat dlm neraka sbb sokong PARTI TONG NAJIS sy dh terajang si azhar ni dari kamus ilmu saya.Di ni bukan ulama tp......malas nk ckp tambah dosa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2013 at 10:41 AM

Lepas ni bersepahlah geng2 FB "Kami Sayang Ustaz Azhar Idrus" akan share dan post dekat wall masing2 "ustaz Azhar Idrus kata sambutan Hari Ibu adalah haram". Why are we so gullible?

anakbochek.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2013 at 12:28 PM

demokrasi syirik juga ustaz, sebab orang kafir yang cipta, boleh plak org pas join. Ni ulama penyesat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2013 at 3:43 PM

ustaz ni dah digunakan pas untuk tarik org muda sokong pas..org muda minat kat dia sebab dia pandai buat lawak...adakah seorg ustaz akan cakap org yang sokong umno itu macam lembu?mungkin umno/bn kena carik seorg ustaz yang bijak untuk saingi populariti ustaz azhar ni bagi menyelamatkan kembali anak2 muda yang dah terpesona dengan ustaz azhar ni

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2013 at 4:52 PM

mmm ada beza antara mothers' day dan mothering sunday (mother church).

mothering sunday nie disambut pada hari ahad ke-4 "Lent" (tarikh berubah-ubah mengikut tahun iaitu di antara 1hb Mac dan 4hb April)iaitu 6 minggu sebelum 'easter sunday' berdasarkan kalendar kristian.

Mother's day pulak disambut pada minggu ke-2 setiap bulan Mei... tarikh/masa yang tak sama tu ustaz..

boleh baca selanjutnya di sini;-

http://en.wikipedia.org/wiki/Mothering_Sunday

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2013 at 5:10 PM

Kan syurga itu dibawah tapak kaki ibu....mcmana nak sambut lantak pilahhhh..apalah bangsang sangat ustaz ni...salah ke kita mengagung2kan ibu? Ckp Melayu haprak tu...dia tu melayu apo? Ohhh inilah dia ulamak/ustaz akhir zaman. Bodoh pianglah....ustak ni

....................
Reply To This Comment ...................
May 16, 2013 at 9:16 PM

kalau smbut hr guru mcm mn ?

....................
Reply To This Comment ...................
May 16, 2013 at 9:19 PM

@sky awanaUntuk orang Pas, sambut satu hari je OK - Harijadi Nik Aziz !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 25, 2013 at 6:06 AM

saya pun tak faham ustaz ini.. mula2 mmg saya ikuti ustaz ini.. tapi bila dh merapu dan banyak sgt lawak dia, saya tak ikuti dah.. bila terlalu byk ketawa takut2 bole jadikan kita lupa..

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2014 at 12:26 AM

Bg sy hari ibu ialah hari dimana anda selalu bersama dgn ibu anda.. hari ibu bkan trletak pada tarikh.. tp teletak pada diri kite sendiri.. dimana kite perlu mengembirakan ibu kite setiap hari.. bukan pada tarikh yg trtentu saje.. kerana jika kite biase kan menyambut hari ibu pada tarikh yg telah ditetapkan.. selepas tarikh itu belalu.. kite xan gembirakan ibu kite seperti mne kite gmbira kan ibu kite pada tarikh yg kite sambut itu.. situasi akn berbeza.. so pk kn laa..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 8, 2014 at 10:36 PM

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Mother_of_the_Church

....................
Reply To This Comment ...................

Assalamualaikum kepada semua yang menulis.

Yang pertama: Ini sejarah sebenar HARI IBU YANG TELAH DIFATWAKAN HARAM OLEH JUMHUR ULAMA' SYAFIEE, HAMBALI, MALIKI dan HANAFI.

MOTHER’S DAY: HISTORICAL PRECURSORS
Celebrations of mothers and motherhood can be traced back to the ancient Greeks and Romans, who held festivals in honor of the mother goddesses Rhea and Cybele, but the clearest modern precedent for Mother’s Day is the early Christian festival known as “Mothering Sunday.” Once a major tradition in the United Kingdom and parts of Europe, this celebration fell on the fourth Sunday in Lent and was originally seen as a time when the faithful would return to their “mother church”—the main church in the vicinity of their home—for a special service. Over time the Mothering Sunday tradition shifted into a more secular holiday, and children would present their mothers with flowers and other tokens of appreciation. This custom eventually faded in popularity before merging with the American Mother’s Day in the 1930s and 1940s.
sumber: http://www.history.com/topics/holidays/mothers-day

YANG KEDUA: USTAZ AZHAR IDRUS bukan mengeluarkan fatwa, dia mengambil fatwa2 dari kitab2 fatwa dan kitab2 Islam yang ada diseluruh dunia yang beliau pelajari yang KITA TIDAK PERNAH TAHU KEWUJUDANNYA KERANA KEJAHILAN DAN KEBODOHAN KITA SENDIRI SIBUK MEMENUHI PERUT MASING2. MENINGGALKAN PERINTAH ALLAH DAN RASUL. SEHINGGA TIDAK KENAL APAKAH ISLAM DENGAN KAFIR.

yang ketiga: SAYA MELAYU DAN SAYA MEMANG SEDAR BAHAWA MAJORITI MASYARAKAT MELAYU SANGAT JAHIL ILMU ISLAM SEBAB APA, SEBAB TIDAK BELAJAR. JADI BELAJAR DULU YA SAUDARA SEMUA SEBELUM MENULIS. DAKWAH BAGI ISLAM YANG JAHIL IALAH TARBIYAH DAKWAH BAGI BUKAN ISLAM IALAH TAULADAN. JIKA UMAT ISLAM DI MALAYSIA TIDAK MEMAHAMI ISLAM BAGAIMANA NAK BERDAKWAH MELALUI TAULADAN?

Semoga ALLAH memberikan petunjuk taufiq dan hidayah kepada anda semua. SEMOGA ISLAM yang BERLANDASKAN AL QURAN, AS SUNNAH, IJMAK, QIYAS DAN IHTIHSAN YANG SAHIH AKAN TERTEGAK DI DUNIA.

Kepada penulis komen dan penulis blog. Buat kajian menyeluruh dulu sebelum menulis. Nampak kebodohan anda. Minta Maaf pada anda semua, Semoga mendapat petunjuk Allah.

....................
Reply To This Comment ...................
May 10, 2014 at 10:15 PM

Assalamualaikum kepada semua yang menulis.

Yang pertama: Ini sejarah sebenar HARI IBU YANG TELAH DIFATWAKAN HARAM OLEH JUMHUR ULAMA' SYAFIEE, HAMBALI, MALIKI dan HANAFI.

MOTHER’S DAY: HISTORICAL PRECURSORS Celebrations of mothers and motherhood can be traced back to the ancient Greeks and Romans, who held festivals in honor of the mother goddesses Rhea and Cybele, but the clearest modern precedent for Mother’s Day is the early Christian festival known as “Mothering Sunday.” Once a major tradition in the United Kingdom and parts of Europe, this celebration fell on the fourth Sunday in Lent and was originally seen as a time when the faithful would return to their “mother church”—the main church in the vicinity of their home—for a special service. Over time the Mothering Sunday tradition shifted into a more secular holiday, and children would present their mothers with flowers and other tokens of appreciation. This custom eventually faded in popularity before merging with the American Mother’s Day in the 1930s and 1940s. sumber: http://www.history.com/topics/holidays/mothers-day

YANG KEDUA: USTAZ AZHAR IDRUS bukan mengeluarkan fatwa, dia mengambil fatwa2 dari kitab2 fatwa dan kitab2 Islam yang ada diseluruh dunia yang beliau pelajari yang KITA TIDAK PERNAH TAHU KEWUJUDANNYA KERANA KEJAHILAN DAN KEBODOHAN KITA SENDIRI SIBUK MEMENUHI PERUT MASING2. MENINGGALKAN PERINTAH ALLAH DAN RASUL. SEHINGGA TIDAK KENAL APAKAH ISLAM DENGAN KAFIR.

yang ketiga: SAYA MELAYU DAN SAYA MEMANG SEDAR BAHAWA MAJORITI MASYARAKAT MELAYU SANGAT JAHIL ILMU ISLAM SEBAB APA, SEBAB TIDAK BELAJAR. JADI BELAJAR DULU YA SAUDARA SEMUA SEBELUM MENULIS. DAKWAH BAGI ISLAM YANG JAHIL IALAH TARBIYAH DAKWAH BAGI BUKAN ISLAM IALAH TAULADAN. JIKA UMAT ISLAM DI MALAYSIA TIDAK MEMAHAMI ISLAM BAGAIMANA NAK BERDAKWAH MELALUI TAULADAN?

Semoga ALLAH memberikan petunjuk taufiq dan hidayah kepada anda semua. SEMOGA ISLAM yang BERLANDASKAN AL QURAN, AS SUNNAH, IJMAK, QIYAS DAN IHTIHSAN YANG SAHIH AKAN TERTEGAK DI DUNIA.

Kepada penulis komen dan penulis blog. Buat kajian menyeluruh dulu sebelum menulis. Nampak kebodohan anda. Minta Maaf pada anda semua, Semoga mendapat petunjuk Allah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 11, 2014 at 11:29 AM

Yang haram tetap la haram..kalau x takut akidah terpesong go on la..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 11, 2014 at 10:51 PM

Bykkan membaca. Pendapat ulama ada berbagai. Halal haram sambutan hari ibu bgantung pd cara diraikan. Pd saya hari2 adalah hari ibu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 21, 2015 at 3:10 AM

Jangan suka hukum menghukum, akhirnya kita kita juga akan dihukum dari yang empunya hukum. Ramai yang tahu hukum tetapi tidak kenal yang empunya hukum.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 10:48 AM

dah cukup ilmu ko???nk tarbiah ustaz???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 11:16 PM

mana yg telah ditetapkan dalam islam haram maka haram la tuk kita dekat,tuk kita lakukan..x perlu raikan..kita doakan ibu kita dlm sembahyang sdh cukup..allah itu maha mengetahui akan segalanya..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 11, 2015 at 12:27 AM

Mna yg baik kita ikut dan mna yg xbaik kita dgr dan jdkan panduan.. xguna nk slhkan sesiapa..slu positive..

....................
Reply To This Comment ...................
May 15, 2015 at 1:42 AM

Ustad pun orang gak macam kau ngan aku...dia makan...minum...berak...ditarbiyah...apa salahnya menuntut pengetahuan am di lanjut usia? Mungkin masa muda dia sibuk mendalami ilmu agama semata mata...tak semua orang perfect...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 2:46 PM

Mu lg bangang..g kaitkn dgn 505 plk

....................
Reply To This Comment ...................
March 17, 2016 at 1:19 AM

sek mung ingat ngumpat ko ore buleh pahalo...? pikir laaa masing2 ado hotok belako kee... xbaik... kite niee sesama islam.. xcomel laaa pakat baloh lagu niee... hok niee dgan lagu hok niee... xbaik... ingat laaa... pikir dulu sebelum kate tuh gakk.. kabo masok u belako...aku tegok puok2 mg baloh niee naik bnci laaaa aku.... ishh ingat gak allah bilo kutuk orey....puok mg pikir baik laaa... bndo molek kito ambik... kalu hok xbaik xsoh ambik... kan kite sesmo islam...

Post a Comment