........... Laaa....Anwar Repot Polis Dakwat Tak Kekal Jer ? Pro Blackout Kena Kencing ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Laaa....Anwar Repot Polis Dakwat Tak Kekal Jer ? Pro Blackout Kena Kencing !

Monday, May 27, 201333comments


Laaaa....... Punyalah gempak menuduh segala tuk nenek pencabulan demokrasi terhadap SPR dalam semua siri himpunan blackout 505, last2 Anwar hanya buat Repot Polis - Dakwat Kekal Tak Kekal jer ?

Dari Keadilandaily -

“Saya Anwar Bin Ibrahim telah mengundi di dalam PRU ke-13 pada 5/5/2013 di Daerah Mengundi Kubang Semang Parlimen Permatang Pauh pada jam 9.30 pagi.

“Saya basuh jari yang tercalit dakwat kekal pada jam 5 petang hari yang sama dan mendapati semua dakwat yang dicalitkan pada jari saya telah habis tertanggal.

“Saya membuat laporan ini untuk menyatakan dakwat itu tidak kekal. Ini bertentangan dengan kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia yang menyatakan dakwat itu kekal seperti peruntukan Undang-Undang Pilihan Raya.

“Ini adalah satu penipuan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya,”


TEPAT seperti artikel yang saya tulis 3 hari lepas, analisis saya terhadap himpunan 505 Terengganu -

505 Anwar - Runtuhkan Demokrasi Kerana Dakwat Tak Kekal ! ? ?

Saya juga ada menulis yang bila kita GUNA OTAK untuk asingkan mana2 tuduhan yang BERFAKTA dan mana yang sekadar GOSSIP TANPA FAKTA, apa yang ada dalam keseluruhan himpunan 505 itu cuma isu Dakwat Kekal yang tak Kekal.

Pihak SPR ada menjawab isu dakwat ini -

http://www.spr.gov.my/


Seperti yang selalu saya katakan, laporan Polis dan dakwaan Anwar hanya terhadap Dakwat Kekal yang tidak Kekal BUKANNYA terhadap proses Pilihanraya yang kononnya tidak adil dan penuh penipuan.

Laporan itu tidak membuktikan wujudnya pengundian lebih dari sekali atau wujudnya pengundi hantu. Kenapa Anwar tidak buat Repot Polis dalam isu Bangla yang dituduhnya sebagai Bukti Pengundi Hantu ?

Bukankah itu yang Anwar duk meroyan dalam ceramah Blackout ?

Kenapa Anwar tidak buat repot Polis tentang berlakunya Blackout ? Tentang pelbagai lagi tuduhan yang disebarnya melalui siri ceramah Blackout ? 

TERBUKTI - Anwar sudah KENCING penyokong2 Blackout !

PS - Ada baiknya pihak SPR juga buat Repot Polis kerana dakwat yang didakwa Kekal oleh Pembekal ternyata tidak kekal. Dakwat yang dihantar ke Malaysia bagi kegunaan semasa PRU13 TIDAK SAMA dengan dakwat yang di uji.

Share this article :

+ comments + 33 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 4:56 PM

Blackout 505 kita tukar Dakwat Xkekal 505.. jom kita turun jalanraya bantah dakwat...

Alamak pakdin.. baju 1000 helai blackout 505 nak jual kat sapa nie.. dia org tukar pesta rakyat pulok.. 505 dakwatXkekal.. hancur bisnes tshirt aku.... (agak2 dailog sapa nie..)

Xyz

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 5:11 PM

@AnonymousRM30 satu helai tuh ! Ingat nak beli satu buat kenangan, tak jadilah ..... susut pulak saving nak beli buku Biografi :))

....................
Reply To This Comment ...................
Areyougonnagomyway
May 27, 2013 at 5:31 PM

Anwar punya dakwat tak kekal sebab.diamasukan jari dlm jubur..habis tanggal semua dakwat.

Bro...did u get my msg in your fb inbox?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 5:33 PM

Dah takut kena saman dengan Kerajaan Bangladesh lah tu. .atas memfitnah rakyatnya diterbangkan berpuluh2 ribu ke sini dengan AIR ASIA. .Tapi boleh je Negara Bangladesh saman Si Nuar ni billion billion sekarang dah menjatuhkan air muka rakyatnya. Boleh lah diaorg membangunkan negara diaorang. .SOOOOOO BANGLADESH GOVT PLEASE SUMMON HIM BILLION BILLION. .DAMAGES DONE!!!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 5:36 PM

@AreyougonnagomywayErrr ... ada peluntur dalam tu, ek ? Ganazzzzzzz !

The boikot thing ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 5:44 PM

biar betul mamat gay ni... siap dengan cameraman sekali... dia ni hidup dengan penuh limelight... terlebih kursus dale carnegie ni...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 5:55 PM

Heranlah saya depa kata dakwat kekal tak kekal. Kesan dakwat di jari saya masih kelihatan 3 hari selepas hari membuang undi. Siapa sebenar yang membohong? kenapa tak ramai orang komplen psai dakwat kekal tak kekal?

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 6:07 PM

@AnonymousDah try masuk dalam xxx ? :))

Memang ada kesan calit yang tak kekal. Rakan saya sendiri kesannya hilang tak sampai sejam. Mungkin termasuk sekali dalam penghantaran botol2 yang mengandungi dakwat tak kekal. Apapun kita tunggu jer siasatan pasukan khas yang ditubuhkan oleh SPR.

isu dakwat ini cuma teknikal. Salah satu dari cara saringan yang digunapakai selepas dituntut oleh Bersih. Bukan ianya SATU-SATU jer saringan yang dipakai.

Ramai juga yang beranggapan tuntutan dakwat kekal ini sabagai perancangan awal Anwar/PR/Bersih untuk diskredit SPR.

Umpama makan cendol, kalau takde pulut atau kacang merah, apakah cacat cendol ? :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 6:10 PM

Puak Pakatan Rakyat sendiri pada asalnya yang mencadangkan supaya dakwat kekal digunakan dalam PRU13. Alih-alih SPR pulak yang dipersalahkan. Sedangkan SPR mencadangkan nak guna sistem biometrik yang lebih telus dan dipercayai. Tapi Pakatan Rakyat menolak cadangan SPR itu bulat-bulat. Rupa-rupanya ialah tujuan mereka mencadangkan dakwat kekal supaya mereka ada point untuk menyalahkan SPR.

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 6:20 PM

Din Turtle...ni Din Meroyan tahap Gila kritikal...huhuhu

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 6:25 PM

@Awang HarunApasal, dah takde idea nak berhujah ? huhuhu ...

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 6:37 PM

Anon 6:10

Setuju dengan pendapat anda. Pakatan mmg takut menggunakan biometrik sebab banyak pengundi asal dari China yang tak keluar dari Malaysia yang dapat IC, yang Pakatan juga merasuah pegawai kerajaan untuk mendapatkan IC pada harga RM50 seorang (begitu murah).

Kerajaan semestinya menyiasat tourist2 China yang dtg tak keluar2 dari Malaysia ini. Else akan hancur Malaysia dengan strategi Pakatan di PRU14 nanti.

....................
Reply To This Comment ...................
Areyougonnagomyway
May 27, 2013 at 6:45 PM

Ada yg Baru hantar semalam.sejarah melayu..good article.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 6:55 PM

dakwat kat jari aku kekal sampai 5hari..so?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 7:13 PM

So puak ni apa2 yang boleh menyebabkan kredibiliti spr tu tercemar benda itu la yang akan dibesar2kan...tujuan dia nak burukkan spr dan keraajan semudah abc

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 7:24 PM

Memang tak kekal, dekat kuku dpt bersih cuma kat kulit ada skit..heran kan? Rasanya kerajaan malaysia kena tipu oleh pembekal dakwat ni. Well, next time guna 'inai 'org kawen lagi bagus. Lukis kat finger or kuku, pasti tahan lama.
Well, saya bukanlah penyokong anwar, just heran jer. *!*
PCP84

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 7:38 PM

@AnonymousKalau pakai inai, janganlah setakat calit jer, lukis2 sekali macam pelukis inai bollywood hahahaha ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 8:08 PM

kat India/Bangladesh mungkin le boleh kekal lama ink tersebut sebab apa..... sebab ramai yg miskin dan tak mampu beli bermacam2 pencuci, kat Malaysia ni macam2 jenis pencuci ada.

ini je lah jawapan yang sesuai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 8:31 PM

Saya mencuci pinggan mandi bagai seperti biasa. Percaya atau tidak terpulang kpd kalian sunggohpon semakin pudar dakwat itu masih d jari saya hampir 2 mggu. Saya tidak pula mengenyeh jari saya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 9:01 PM

Nampaknya kena ubah tajuk demo dari blackout 505 kepada dakwat celop 505. Ubah! Ubah! Ubah!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 9:01 PM

Anwar ni pon satu la. Engko pegi mengundi pukul 9.30 pagi. Pastu pukul 5.00 petangnya pulak engko cuci dakwat sampai hilang kesannya. Wei Anwar, SPR tutup pusat mengundi pukul 5.00 petang. Kalau pukul 5.00 petang jari engko dah bersih dari dakwat. Habis tu, engko ingat sempat ke engko nak mengundi kali ke-2 kalau bertolak dari rumah engko. Lain kali cakaplah jari engko dah bersih pukul 10.30 pagi. Lepas tu pukul 2.00 petang engko beratur balik untuk mengundi sekali lagi. Barulah kira logik sikit.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 9:13 PM

Pakai tatu senang lepas dah abes ngundi tekap guna seterika abes crita hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
May 27, 2013 at 10:31 PM

@AnonymousKemungkinan besar kes2 seperti saudaralah yang MAJORITInya dimana kes2 dakwat cepat tanggal merupakan kes2 minoriti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2013 at 11:50 PM

Kalau mengikut spesifikasi bahan kimia dalam dakwat kekal tu sepatutnya dakwat memang boleh kekal sampai 5-7 hari.bukan pada hari pertama dah tingal kesan sikit2.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2013 at 12:01 AM

Ok pertama-tama, tiada laporan undi berkali-kali walaupun dakwat tak kekal, jadi masih belum terbukti ada penipuan undi.

Kedua, anuwar ada bukti ke contohnya camera yg ada cop tarikh dan masa, sebelum dan selepas dakwat tu tanggal, kalau takde bukti maknanya cakap kosong je.. dan kes dakwat kekal akan dan sepatutnya dibangkul sampah kan .

Ajak beribu-ribu orang pulak tu buat laporan yg sama..buang masa dan tenaga polis aje..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2013 at 12:49 AM

dakwat hilang pukul 5 petang 5/5 tetapi report polis dibuat pada 27/5? ha, ha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2013 at 12:53 AM

tidak mungkinkah ada orang dalam yang bersimpati pada opposisi yang telah menukarkan sebahagian stok dakwat untuk tujuan tertentu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2013 at 12:55 AM

Anon 12.49am, tajam sekali pemikiran saudara. laporan polis sepatutnya pada masa kejadian , kalau dah lama macam ni, sesiapa pun boleh buat dakwaan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2013 at 7:29 AM

Dakwat tak kekal ni berlaku sbb ada yg berperangai ungka.. Habis jer ngundi terus disental!! Konsepnya sama mcm letak inai dijari syaratnya dibiarkan inai beberapa jam kemudian baru dicuci.. Mereka dah jangka bahawa isu ni boleh dimanipulasi maka dicadangkan dgn harapan spr akan ikut.. Nasib mereka mmg baik ahjib gor pun memiliki keberanian spt paklah maka mereka berjaya.. Sekarang ini hadapkan jelah kes dakwat kekal yg tak kekal..

....................
Reply To This Comment ...................
May 28, 2013 at 7:33 AM

@Anonymouspoint baru nih - salahkan Najib! :-)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2013 at 10:11 AM

betul tu...pakai inai pun jika serta merta disental..mmg tak kekal la jawabnya

....................
Reply To This Comment ...................
KA
May 28, 2013 at 10:18 AM

@dinturtle

saya punya pun atleast hari ke 3 dh hilang mostly tapi still ada kesan sikit2 kt kulit.

pelikkan dia org yang meroyan nak sgt dakwat ni n dia org pulak yg meroyan blk kata spr menipu psl dakwat tu.

kesilapan spr ialah mengatakan ia kekal sampai seminggu. sehari pun cukuplah bukan kita mengundi seminggu kannn

....................
Reply To This Comment ...................
KA
May 28, 2013 at 10:48 AM

@Anonymous

betul tu. apa prove dakwat dh ilang kul 5pm tu.gamabr tu kena ada time skali lah. but than menda ni boleh je di editkan letak time suka2 dia org aje.

peninglah kepala spr nanti

tapi yg pasti ada ke org dpt mengundi 2 kali kan bila dakwat dh ilang sebab nama dh kena potong

Post a Comment