........... Manifesto PR Yang Bakal Bangkrapkan Negara | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Manifesto PR Yang Bakal Bangkrapkan Negara

Friday, April 5, 201311comments

Janji tu janji juga tapi perlu juga kita fikirkan, apakah PR mampu kotakan ?


Penceramah PR akan melontarkan 2-3 janji2 diatas dengan penuh semangat tapi adakah mereka akan cerita KESEMUA janji diatas dengan JUMLAH kos terlibat dan bagaimana /dari mana mereka nak korek dana bagi memenuhi keSEMUAnya ? 

Perlu diingat, janji2 diatas adalah TAMBAHAN kepada perbelanjaan kerajaan seperti mana Bajet tahunan yang diumumkan. 

Dan perlu ingat juga, ada janji2 diatas yang bersifat bulanan atau tahunan. Apakah PR sudah benar2 buat kajian atau sekadar sebut jer ?

Contoh Pemansuhan PTPTN .... ia melibatkan kos yang BERTERUSAN. Pelajar2 kita makin bijak dan kemasukan ke IPTA dan IPTS sentiasa penuh ... Gaji mereka yang terlibat dalam sektor pendidikan tinggi ini adakah kerajaan harus tanggung kalau pelajar tidak lagi perlu bayar sebarang kos ? Apakah mereka yang terlibat semua setuju menjadi kakitangan awam dan terikat dengan garis panduan kerajaan ?

Harga Minyak pula ... berdasarkan paras harga minyak dunia atau tetap tidak berubah ? Pemansuhan Tol pula .... apakah kerajaan akan menanggung beban menjaga dan membaikpulih semua lebuhraya ?

Point saya, semua janji2 melibatkan KOS YANG TINGGI  untuk dilaksanakan DAN juga KOS TINGGI yang berterusan dipihak kerajaan DAN waktu sama juga MENGURANGKAN dengan banyak pendapatan kerajaan. Tidakkah itu bakal menjadikan negara BANGKRAP ?

Share this article :

+ comments + 11 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 5, 2013 at 1:19 PM

Dia nak jual bulu sapa nak bagi sema ni? hehehe

Kerajaan Sementara Tidak Pernah Ujud di TendangTerajang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2013 at 2:53 PM

YANG PASTI SEGALA MACAM CUKAI AKAN DINAIKKAN ESP CUKAI PENDAPATAN..TENGOK LA..

....................
Reply To This Comment ...................
April 5, 2013 at 3:22 PM

Manifesto yang teramat bangang! Mungkin dia boleh tipu orang yang tidak pandai mengira....

Gaji minima : RM1,100.00
Pendapatan Isi Rumah : RM 4,000.00

Jika dalam satu keluarga ada 4 orang. Ibu, Bapa dan dua orang anak sekolah dan kedua-dua ibu & bapa bekerja dengan berpendapatan gaji minima maka Pendapatan isi rumah itu cuma RM2,200.00 Lagi RM 1,800.00 siapa nak bagi? Siapa pulak yang kena tanggung?

Bagaimana pula dengan Ibu atau Bapa tunggal?

Nak bagi RM 1,000.00 untuk warga emas?? RM 50.00 untuk anak-anak tadika di Selangor pun sampai kena saman masih tak beri jugak... Apa cerita?

Mansuh PTPTN ibarat menghantar anak-anak Melayu ke jurang kemusnahan.
Contoh:
Ijazah Undang-Undang - RM11,586.00
Jangka masa - 3 tahun
Jumlah keseluruhan : RM11,586.00 setahun x 3 tahun = RM 34,758.00

Itupun kalau tak "repeat". Kalau kena "repeat" setahun lagi, sendiri mau kira la.

Jadi berapa ramai anak-anak Melayu yang mampu bayar yuran tu CASH?? Itu belum campur kos sara hidup, buku, peperiksaan dan sebagainya. TETAPI.... Yang mampun bayar CASH untuk yuran-yuran yang sebegini adalah anak-anak Cina je.

Ini semua manifesto nak menjahanamkan Negara & Melayu. Bila ekonomi Negara dah runtuh, Bangsa Melayu dah lemah, itulah time mereka jual segalanya.

http://mycybertrooper.net.ms/

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2013 at 3:35 PM

Apa susah kalu tak laksanakan..kita TUKAR la...yg Umno takut sgt kenapa pulak..?Adakah takut rahsia songlap terbongkar?

....................
Reply To This Comment ...................
April 5, 2013 at 3:40 PM

@Anonymousmacam RAHSIA kerajaan Umno yang MB Hadi dakwa ada berlori-lori file tapi sampai sudah takde satupun yang dikemukakan ?

Kalau tak laksana - TUKARlah ! hehehehe ingat macam tukar seluar dalam ke ?

....................
Reply To This Comment ...................
April 5, 2013 at 3:47 PM

@Anonymous
Jangan la bagi orang nampak kebodohan sendiri... Kalau derang menang, dah terlambat. Kalau derang tak tunaikan pun dah tak jadi hal. Sebab kalau PR menang dapat pulak 2/3, DAP akan ubah perlembagaan Negara. Kalau awak orang Melayu, hak-hak awak pun habis!!

DAP dah kata, kalau mereka dapat 2/3 maka mereka akan tukarkan sistem pemerintahan Negara ni kepada sistem Republik. Jadi macam Singapura la kita ni nanti. Merempat di tanah sendiri.


http://mycybertrooper.net.ms/

....................
Reply To This Comment ...................
April 5, 2013 at 3:57 PM

@dinturtle
Din,

Terus terang saya katakan kadang-kadang saya amat risau dengan anak-anak Melayu sekarang.

Orang berpolitik, mereka pun nak berpolitik. Tapi orang boleh kaji & tengok hala tuju parti yang disokong; baik atau buruknya perjuangan parti tersebut, sayangnya mereka cuma mengikut secara membuta-tuli.

Pepatah Melayu ada menyebut:
"Menang Sorak, Kampung Tergadai"
Nampaknya pepatah itu kian hampir untuk menjadi realiti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2013 at 4:19 PM

KORANG PULAK BILA MAU TUKAR KORANG PUNYA PEMIMPIN..

LKS, KARPAL, NIK AZIZ, ANWAR..

TAK TUKAR POOOOOOOOOOOOON..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2013 at 6:34 PM

Plik sunggoh r ngan manipesto dorg ni..sume nk d bg free..bnyk duit yg nk d gna tok tunaikn sume tu..tp dlm mse yg sme ckp negara nk bankrap,utg negara smpai beratos bilion..dh tau negara nk bankrap n ada utg bratos bilion,mne plak dorg nk cri 200bilion lbh tu tok tunaikn jnji2 dorg tu ek???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2013 at 7:10 PM

Salam,

segala yg ditunjuk tu hanya utk penyokong pakatan. Hanya mereka aje yg percaya dan tertunai sudah hanya dgn janji cetak. Tak buat pun tak apa. Sy dgr kat selangor ada rakyat dpt air free. Tp ada yg kata tak ada. Mana yg betul? Kekadang nak bertekak tak ada point, terlekat kat tekak.

....................
Reply To This Comment ...................
April 5, 2013 at 11:07 PM

@Anonymous

Saya tinggal di Shah Alam, Selangor. Saya mengesahkan bahawa memang ada air percuma sebanyak 20M3 setiap bulan.

Persoalannya, kenapa hanya di Selangor? Kenapa di Kedah & Pulau Pinang tiada? Kelantan tak payah cakap la... Bekalan air pun tak dapat dinikmati oleh penduduk kampung.

http://mycybertrooper.net.ms/

Post a Comment