........... Kenyataan Nik Aziz Terpesong - Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kenyataan Nik Aziz Terpesong - Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan

Thursday, April 11, 20139comments

Apakah pandangan Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan akan diambil serius oleh Nik Aziz, pemimpin2 dan orang Pas atau beliau juga akan diperlekehkan dan rumahnya di sita ? ...... kalau tinggal di Kelantan la ..

"Jangan percaya kepada pandangan beliau kerana hanya Allah SWT sahaja yang berhak menentukan amalan serta apa yang ada di dalam hati hamba-hambaNya.

"Pandangan-pandangan seperti ini hanya akan memecahkan perpaduan dan mendatangkan permusuhan dalam kalangan umat Islam," tegas Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abd. Shukor Husin - UTUSAN

"Tidak perlu kita melakukan muzakarah dan mengkajinya kerana Majlis Fatwa Kebangsaan telah lama mengeluarkan kenyataan bahawa tiada sesiapa boleh menilai amalan, ibadat dan menuduh seseorang itu kafir, melainkan Allah SWT," 

"Kita manusia di muka bumi ini sama sahaja, tiada siapa yang maksum. Nabi Muhammad SAW sendiri tidak berani mengatakan seseorang itu masuk syurga atau tidak,"

Apakah insan yang menjadi Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan 2011 dengan latarbelakang pendidikannya seperti dibawah ini akan diiktiraf sebagai Ulama oleh Pas, seterusnya mengambil serius apa yang ditegaskannya diatas ?


Ph.D. Akidah dan Falsafah Islam,
Al-Azhar University.

M.A Akidah dan Falsafah Islam, Al-Azhar University.

B.A (Honours) Usuluddin, Al-Azhar University.

Diploma in Education Ain Shams, University of Cairo.

 Jika pandangan2 merepek Nik Aziz hanya akan memecahkan perpaduan dan mendatangkan permusuhan dalam kalangan umat Islam , boleh tak kita katakan yang Nik Aziz adalah AGEN PEMECAH UMAT ISLAM ?

Share this article :

+ comments + 9 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2013 at 11:21 AM

Boleh din....
Nik aziz ialah pemecah belah umat Islam & "kepalanya" harus dipecahkan....

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 11, 2013 at 11:24 AM

saya pilih DEOBAND!!!.....dah mcm iklan saya pilih Malaysia pulak....:)

kita semua dah tahu apa jawapan penganut PAS....stret 4ward. Kalau Pengerusi Majlis Fatwa ahli PAS mungkin ble PECAT sbb menentang Islam (baca PAS).....apa2pun aku pati TIADA TINDAKAN akan diambil utk org POLITIK yg dah rampas HAK ALLAH

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2013 at 11:32 AM

Dap gunakan politik untuk bina terowong bawah laut dan mengenakan tol.

al-Pas gunakan politaik untuk bina terowong menuju kecelaruan dan perantakan.

perbezaan ketara antara kedua-dua ini tentunya tidak dapat bertahan lama.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2013 at 11:32 AM

memang boleh pun. jasa terbesar parti islam semalaya ni memang pemecah belah perpaduan umat islam di negara tercinta ini. di akhirat nanti jawab lah di hadapan Allah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2013 at 11:38 AM

ooo ni mesti umno dah bayor pak cik ni n dh tentu teringin nak jadi calon la ni. uhhh tu ayat stndard pengikut tegar pas ni, sure tak pasal ustaz akan dkutuk kau2 mcm ustaz harussani. depa anggap TGNA tu cm setaraf nabi agaknya sbb tu depa anggap smua betul kalo kuar dr mulut pok nik. pemecah kepala n pemecah perut glak sbb mcm2 fatwa karut d kuarkan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2013 at 11:41 AM

Hebat mu serang PAS ler nih din ! bertali arus, lepas satu-satu. sekarang dah pandai main youtube, LAGI GANAS !

TAHNIAH BRO DT, TERUSKAN DAN KASI HENTAM SAMA PAS ! !

....................
Reply To This Comment ...................
Pakcu Rantau Panjang.
April 11, 2013 at 1:22 PM

Pakcu tak suka nak cakap banyak tentang pahala dosa ni. Apa lagi dalam menghukum kerana yang arif dalam bidangnya ialah Majlis Fatwa yang tentu saja telah membincang dan mengambil kata sepakat dalam menentukan keputusan melalui berbagai pandangan dan pendapat mereka yang bijak pandai tentang sesuatu hukum.

Apa pun Pakcu amat terasa "hiba "bila hari ini Majlis Fatwa Kebangsaan dan Mufti-mufti yang menegur secara ihklas telah dicincang dari belakang oleh " mereka" yang diangkat dari hasil undian parti lebih dianggap "arif dan pandai" dari keputusan ijmak ulamak yang dipilih dan dibentuk.

Betapa kuasa politik ketabsuban telah meleburkan apa yang ada kini .Dan hanya membawa satu percanggahan pendapat yang tidak akan menemui natijah yang satu kerana matlamatnya telah lari dari yang asal......walahualam

....................
Reply To This Comment ...................
Xpas
April 11, 2013 at 2:27 PM

Nak tahu kenyataan NA tak betul, tak perlu ada PHD, tak perlu MA dan tak perlu ada BA dlm bidang agama, my son and daughter yg darjah 4 sek agama pun tahu.
Betul apa Tan Sri cakap tak perlu muzakarah Majlis Fatwa, umat Islam yg ada basik agama, semua pun tahu salah jika tak taksub. Kalau dah taksub, what to say, kengkawan aku yg ada Dr kat depan pun sbhgnnya sembah tok pekong. Klu ada kengkawan yg baca ni, sorry ye, betul ape !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2013 at 10:57 PM

Pndangan yg dikeluarkan oleh Datuk abd shukor,pada hemat sy, tepat & ... mmg 'zasssss' bg sebijik kat pentaksub2 pas! Klau difahami dan ditelaah dgn adil & atas dasar ilmu, mmg klau org yg tak tau malu ajer yg tak akan terasa paper dgn sinisyg dikeluarkan oleh pengerusi majlis fatwa ini... bayangkan klau martabat diangkat setaraf nabi, sehingga sisi yg salah dipejam gelapkan mata, buat2 x nampak kesalahan yg mmg nyata... mmg patutla taksub2 pas nie muhasabah balik diri mereka ... org umno pun samer... kena sntiasa muhasabah. Sbb pndangan sy yg x berapa nk pndai, teguran beliau juga sepatutnya diambil iktibar oleh org2 umno.

Post a Comment