Hadi Punya Ijazah Dari al-Azhar Mesir ...... BETUL ke ?

Tuesday, April 23, 201316comments



Haji Hadi belajar Universiti ......... di Masjid Madinah, dia belajar Sejarah. Sejarah Islam. Pergi Kaherah, tak dan tamat, setahun jer. ... setahun jer lepas tu Asri panggil balik. Di Madinah lama lah ... tapi dia belajar sejarah. Perang ni... perang ni .... dia pandai ah

Asri panggil tu masa Pas bergabung dengan BN. Panggil dia balik kerja ngan kerajaan, dipejabat agama Islam Terengganu. Bla bla bla ........

Itu adalah secebis bualan dengan seorang otai di Marang, seorang yang pernah bersekolah bersama2 dengan Haji Hadi dulu.

Versi resmi Pas -

Dari tahun 1965 hingga 1968 beliau mendapat peluang melanjutkan pengajian di Sekolah Menengah Ugama Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu. YB. Tuan Guru Hj. Abd Hadi meneruskan pengajian di Universiti Islam Madinah dii peringkat Ijazah Pertama dengan tajaan biasiswa oleh kerajaan Arab Saudi. Kemudian melanjutkan pengajian pada tahun 1974 hingga 1976 untuk peringkat Sarjana Siasah Syariah (MA) dari Universiti Al-Azhar, Mesir.

Dari Wikipedia pula -

Melanjutkan pelajaran ke Universiti al-Azhar ke peringkat M.A. (Siasah Syariyyah) dan berjaya menamatkannya hanya dalam masa 2 tahun (1974 - 1975).

Dok..... dia tak dan habis. Saya ingat lagi ...... Dia gi di nun, Mesir......... lepas setahun dia balik. Memang dia tak habis belajar di alAzhar !

Tapi .... orang duk sebut...

Minta dia buktikan. Buktikan dia ada ijazah dari al-Azhar.  

Errrr..... ada sesiapa berani minta tak ?  

Share this article :

+ comments + 16 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 9:54 AM

Tolong tanyakan sekali ijazah deoband paknik..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 10:37 AM

Ijazah air liur ada la.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 11:14 AM

Mau disamakan dgn calon BN yg declare ada degree tapi degree tipu ... yg pertama sekali nak kena tau, Haji Hadi sendiri ada declare tak yg dia ada degree? Kalau takde, lantak pi lah org nak kata apa ... kekekekeke Degree bukan syarat nak jadi calon.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 11:16 AM

Butiran dalam wiki telah dimunipulasi oleh Admin PAS sendiri. Ketepatan dan bukti tidak ada. Semuanya pelawok aje. 80% admin Wiki terdiri dr puak pakatan itu saja. Kalau sy jadi Admin pun sy boleh buat gitu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 11:34 AM

kertas ijazah ambo dah buat kertas kacang putih, ha ha ha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 12:26 PM

Ahli politik ni lebih dari pelakon.tak perlu kelayakan untuk jadi pakar ekonomi, ulama..


-mentibang

....................
Reply To This Comment ...................
April 23, 2013 at 1:40 PM

@AnonymousMcm dah 'STANDBY' jer komen saudara ..... :)

....................
Reply To This Comment ...................
Xpas
April 23, 2013 at 1:55 PM

Di M'sia yg saya yakini keilmuannya adalah ust Zul Al Bakri, yg lain kena tapis. HH dan NA, bukan tapis sahaja, banyak yg tidak boleh diterima dan semestinya ditolak. Dah disebut sebelum ni, jika seseorg itu sungguh bertaqwa, Allah memberinya Furqan (pembeza yg baik dan buruk) dan Nur (hidayah petunjuk) utk menjalani kehidupan di dunia ini dan di Akhirat nanti. Kerana itu, yg sungguh bertaqwa, sukar ditemukan kesilapan dlm pendapat dan pandangannya, bahkan antara sifat taqwa juga , mrk sgt berhati hati dlm mengeluarkan pendapat yg tiada nas sahih Al Quran dan Hadis.

....................
Reply To This Comment ...................
April 23, 2013 at 2:44 PM

Bro Din,cuba research sikit pasal education azhar idrus.Tgk bukan main dia tibai org tak sebulu dgn dia.Mesti plg busuk pon Master Dlm Syariah di Al-Azhar kan.

....................
Reply To This Comment ...................
April 23, 2013 at 2:48 PM

@To Live AgainKalau dia kata ada Master dalam Business, itu saya percaya !

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 23, 2013 at 3:14 PM

@Anonymous

seronok jd pemimpin pembangkang terutamnya PAS....kepimpinan menipu dlm akademikpun OK....menipu tu mungkin WAJIB bg "mereka"

yg dipersoalkan ada ke HH bg tau tahap pendidikannya, masalahnya, kat wiki ada tulis, takkan SORANGpun pemimpin PAS langsung tak dpt info pasal penipuan ni?

tapi HH ni blaja tinggi la juga kalau nak dibandingkan Mr.launch hour...ok le tu....ipu sikit2 dosapun sikit2 ye tak non?.....:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2013 at 7:27 PM

Wiki bukan sumber rasmi, mana ada universiti iktiraf kalau buat reference ke wiki. Selalunya kita guna wiki utk intro, kajian lebih kena buat tempat lain. Otak Geliga nak masuk info dlm wiki pun boleh, admin wiki ikut kata majoriti, tak perlu nak verify statement tu betul atau tidak dgn tuan punya badan.

Kalau nak tembak pun, buat homework dulu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 24, 2013 at 5:54 AM

hah..ada sape2 nak buktikan..malu weh kononnya lulusan al azhar tapi rupanya2 tak hbs belaja pon..patut pun ramai sgt mamat fail mcm adam adli tu sokong sgt..kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 24, 2013 at 7:57 AM

kalau degree pun x abis guane leh amik MA plak..

....................
Reply To This Comment ...................
April 24, 2013 at 7:59 AM

@AnonymousTidak ada yang mustahil dalam Pas , segalanya mungkin :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 24, 2013 at 11:16 AM

Bukan kita nak persoalkan ijazah atau apa tahap pendidikan. Tetapi kalau tak lulus dan tamat belajar. Jgn lah nak keluarkan fatwa. itu yang jadi rosak akidah orang lain. Macam orang yg tak khatam Quran, takkan layak nak ajar org lain baca Quran. Itu saja. ini soal nak mentadbir sebuah negara beb. Bukan main2. Sebab tu kita tengok ilmuan macam Dr Zakir Naik kita rasa hormat, sebab beliau sorang yang bijak, dah lah Doktor, Quran beliau hafal, boleh menjawab isu2 agama dengan jelas. Dan yg bagusnya, beliau tak kemaruk nak berpolitik. Beliau berdakwah keserata tempat. Dan kita dapat lihat ramai yang mengucap shahadah apabila faham maksud Islam yang sebenar. Tapi disini yang nak claim mereka ulamak pulak memecah belahkan umat. Senang2 mengkafirkan orang lain, menyamakan Rasulullah dengan Mat2 kampung. Yang paling malang bila mereka buat semua halal dan boleh, bila orang lain yang dah lama buat konon haram dan salah. Bukalah mata hati Tuan2.... Siapa yang sebenarnya pengkhianat agama dan keamanan.... Bukan BN tetapi PR

Post a Comment