........... Ingatkan Hadi Buat-buat Bodoh, Rupanya Memang Bengap ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Ingatkan Hadi Buat-buat Bodoh, Rupanya Memang Bengap !

Saturday, March 23, 201314comments


Ingatkan Haji Hadi ni faham lah maksud KIASAN omputeh Better the devil you know than the angel you don't , rupanya bengap juga Presiden Pas ni dengan omputeh ....

Yalah, selama ni ingat Hadi buat-buat tak faham walaupun dia faham sebab sengaja hendak mempersendakan kenyataan Tun Mahathir, RUPA-RUPANYA memang Hadi TAK FAHAM !

Walaupun ada kalangan yang berhujah bahawa perkataan “devil” dan “angel” dalam ungkapan asal Tun Mahathir adalah suatu metafora atau kiasan, tetapi ianya tidak menafikan hakikat bahawa Tun Mahathir sendiri telah membuat dua cabang kelas bahawa Umno BN berada di pihak yang “buruk dan rosak” manakala Pakatan Rakyat berada di pihak yang “baik”.

HUH ?  - dua cabang kelas bahawa Umno BN berada di pihak yang “buruk dan rosak” manakala Pakatan Rakyat berada di pihak yang “baik” ? ?

Adoiyai  ..... Malas dah saya nak jelaskan maksud kiasan omputeh itu. Kalau dah bengap dan beku, tetap juga bengap !

Kiasan kalau dah disebut dalam omputeh, haruslah dibaca dan diterjemah maksudnya dalam konteks bahasa omputeh. Dalam konteks penggunaan kiasan omputeh itu, 'angel that you don't'  itu merujuk kepada sesuatu yang LEBIH TERUK dari devil that you know !

Kalau tak percaya, tanyalah SIAPAPUN cikgu English dimana pun dalam dunia ini ..... untuk apa dan dalam situasi yang macamana digunakan kiasan itu ?

Tapi Presiden Pas yang bercita-cita nak jadi PM Malaysia boleh TAK FAHAM kiasan omputeh itu ? Malah beliau bersungguh2 mempertahankan 'angel that you don't' dalam kiasan omputeh itu sebagai pihak yang baik ? ?  Adeeeh ......

Korang bayangkan situasi ini -

KATAKANLAH PR menang dan Anwar lantik Hadi jadi wakil negara ke Bangsa2 Bersatu sebagai cara nak ambil hati sebab tak dapat jadi PM. Kemudian dalam satu sesi sidang PBB, sedang Obama baik punya berceramah tentang ancaman teroris/pengganas beliau menggunakan kiasan yang sama .... untuk merujuk kepada Amerika, walaupun teruk dikutuk sebagai syaitan oleh negara2 Arab tapi lebih baik bekerjasama dengan Amerika dalam membanteras ancaman pengganas yang kononnya bertopengkan agama tapi merupakan ancaman yang LEBIH TERUK , TIBA-TIBA .....


TAKBIIIRRRRRR ! bertempik wakil dari Malaysia ....... sambil kamera pun fokus pada Hadi yang berlari pantas sambil melompat kearah Obama ....



You DEVIL ! You DEVIL you .... ! Jerit Hadi sambil membelasah Obama...

MANA NAK LETAK MUKA BEB ! ? ? ?

Share this article :

+ comments + 14 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 1:23 PM

He he he..... kelakar pulak kalau jadi macam tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 1:31 PM

kawe kata doh kei Din...puok2 bewok ni arap serebe jah besar bakul atah palo tu...tp dia nyo wat tudung taik dale korok palo dio tu...buke ado otak pun nk mikir hal2 putar belit puok2 mato ripit tuh...hak dio reti gomo UMNO jah... sebab tu aku kato puok2 pemimpin PAS ni cib*i....

anti PAScib*i

....................
Reply To This Comment ...................
March 23, 2013 at 3:34 PM

HAHAHAHA..... Kelakar Gila!


http://mycybertrooper.net.ms/

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 6:23 PM

Hahaha gud one togolek den hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 8:08 PM

Laaa...you devil..you devil je la dia tahu..kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 8:43 PM

better fisherman you know la din..
aldan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 8:49 PM

sebab itulah nwar berahi berani mengkritik puak pas nih dalam bahasa inggeris semasa kat laur negara ... kerana puak pas nih tak faham bahasa inggeris ...
kalau dulu aku dengar gembar-gembur father nicky pandai bercakap lebih dari 10 bahasa ... rupanya yelek ...
aku pun pandai bercakap ...
1. bahasa hindi - nehei babujay ... tidak abang ...
2. bahasa cina (kantonis) ... kong tai wa ... cakap besar
3. bahasa tamil ... sabda ... tani ... yelek ... pucit ... makan ... minum ... tadak ... pergi
dulu ...
aku rasa father nicky pun setaraf itu aja lah kepandaian berbahasa lain ...
sebab tu dia kata nwar cerdik ... pas pun dia buleh tipu ... bersama pas dia puji pas melambung ... belakang pas dia kutuk ... macam sampah ... nwar berahi memang cerdik father nicky ... sampai mung pun kena tipu ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 10:08 PM

Orang Marang semua tahu Hadi atau orang panggil nama glamour Ayah Chik. Niat hati yang cukup busuk, dendam tak kehabisan sampai bila2 kerana tidak dilantik sebagai Pegarah Yayasan Negeri Terengganu. Cerita secara ringkasnya. Pergi ke Mesir hanya untuk mendapatkan nama belajar di Mesir.. balik Mesir terus masuk PAS dan menentang kerajaan hingga ke hari ini. Berbagai cara dibuatnya termasuk menggunakan ilmu hitam, beri minum air badan sendiri kepada pengikut2nya yang telah dijampi. Itu saja....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 23, 2013 at 10:09 PM

Tiada sesiapa pun yang dapat membuktikan Hadi memilik kelulusan yang diiktiraf.....

....................
Reply To This Comment ...................
March 24, 2013 at 1:54 AM

@Anonymoussaudara bunyinya seperti punya info yang agak luas mengenai sejarah latarbelakang hadi, sudi kongsi?

....................
Reply To This Comment ...................
March 24, 2013 at 10:15 AM

Memang melampau tahap kekurangan cerdik pengikut2 pas.Apa yang saya mampu lakukan cuma menggeleng2 kepala sambil mengurut2 janggut yang sejemput.Tak tahu nak cakap macamana dah bila pepatah omputeh yang sangat common macam ni pun diorang tak tahu atau tahu tapi nak juga selewengkan maksudnya.

....................
Reply To This Comment ...................
March 24, 2013 at 6:18 PM

Assalamualaikum.

Mohon pautkan link kami http://cartakebenaran.blogspot.com/

Terima kasih tuan.

....................
Reply To This Comment ...................
March 24, 2013 at 7:48 PM

@Charts Donliesudah saya pautkan, TerimaKasih :)

....................
Reply To This Comment ...................
March 25, 2013 at 10:55 AM

Mahfuz salah,mahfuz jd guru bahasa inggeris hadi...
Hadi,sila terjun lombong,dh xboleh nk ajar dh nih

Post a Comment