........... Rafizi - PR Nak Hapuskan DEB Dan Tol ? Betul Cakap Atau Perangkap ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Rafizi - PR Nak Hapuskan DEB Dan Tol ? Betul Cakap Atau Perangkap ?

Wednesday, February 27, 201310comments


Saya bercadang nak komen tentang kenyataan Rafizi dalam the Star dan mStar dimana beliau menyatakan PR merancang hentikan DEB secara berperingkat.

Kebetulan saya baru baca ulasan atas isu yang sama oleh blogger otai Outside the box, pointnya lebih banyak dan beliau juga menulis dengan lebih kreatif. Jadi malu pulak saya nak tulis ! Jom layan, saya copypaste je dibawah -

Pakatan To PARTLY Abolish NEP In 50 Years, Tolls Over 20 Years.



Here are two bullshit policies by the Pakatan Rakyat

  • PETALING JAYA: Pakatan Rakyat will gradually do away with the New Economic Policy (NEP)  
  • However, he clarified that only areas under the NEP that led to abuse and corruption would be done away with.


"will gradually do away" ?? Yennadey? What does that mean? 35 years? 50 years? I say man, tak ada beza apa pun from the Barisan Nasional. What's the difference? 

And what the hell do you mean by "only areas under the NEP that led to abuse and corruption would be done away with" ??  

Huh? So this means other areas "under the NEP that do not lead to abuse and do not involve corruption WILL NEVER be done away with lah?"

So what you are saying is that "the good parts of the NEP will NEVER be done away with"Chinese voters please make a careful note of this  ok.

And which areas will those be?  Let me make a guess -  bila orang lain buat duit, it is abuse lah. You will abolish it. 

Bila orang kau sendiri buat duit, lain cerita kut?  Satu untuk kau, dua untuk aku, dua untuk aku, satu untuk kau.  

If you want to win the Chinese votes, just make a simple straight forward statement : "The NEP will be abolished at exactly 12.00 midnite on Shamsidar's birthday" (or something appropriate).

What I mean is a simple, straight forward, no frills, no bullshit, no double talking, no slippery like an eel, no lidah biawak bercabang type of statement. 

Boleh ke tak boleh? Memang tak boleh. How can you abolish the NEP overnite. You have to work with it and work around it.  So apa beza sangat between your proposal and what the BN is already doing? The BN is also gradually phasing out the NEP.

2.  Pakatan will not abolish tolls overnite

About the toll roads, the Pakatan's Manifesto says "The Pakatan Rakyat government will take over the highways in stages for the purpose of abolishing tolls. As promised in the Orange Book (Buku Jingga), Pakatan Rakyat will take over the highways with the intention of gradually abolishing tolls."

Alamak.  "take over the highways in stages"??  "intention of gradually abolishing tolls"??? 

I say kawan, this is double talk man. What do you mean by 'take over the highways in stages'? What do you mean by 'intention of gradually abolishing tolls'?  Isnt this just another way of saying "until the concessions come to an end"? 

What you will do is YOU will take control over PLUS first by yourselves. Isnt that so? Duit besaq tu brader. 

We know you are after the low hanging fruits.  PLUS generates plenty of cash. Imagine the number of China Dolls you can buy with all that money. Ada yang pakai battery, ada yang picit keluar bunyi, ada yang tutup mata bila baring dan macam-macam lagi lah.  That is why you say "intention of gradually abolishing tolls". 

Its only an "intention". It does not mean that you will really do it. 

"Gradually" means what? 15 years? 20 years? Why cant you just make a simple straight forward statement - "we will abolish all tolls exactly at 12:00 midnite on Shamsidar's birthday". End of story. Habis cerita.  

When PAS won Terengganu in 1999, they went to that bridge over the Sungai Terengganu and just broke the toll booth. Kasi pecah habis. Gangnam style. No more toll after that. Can you do the same thing?  You cannot.

So dont give us all this clap-trap about 
  • "intention of gradually abolishing tolls"
  • "only areas under the NEP that led to abuse and corruption would be done away with"


It sounds so wishy washy.  You are trying to fool both the Chinese and the Malays at the same time. 
                        *************************
PS - Saya lihat kenyataan Rafizi lebih bersifat PERANGKAP  untuk menghangatkan suasana politik dengan isu DEB yang sememangnya sensitif dikalangan bukan Melayu. Tidak lebih sebagai usaha terdesak beliau untuk bermain dengan sentimen perkauman !

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
February 27, 2013 at 11:39 PM

Pusing kiri pusing kanan..tolak atas,heret bawah... Last2 manifesto bukan janji...hambik kau caya buat apa!!! Nk lg sempoi,salahkan umno-bn sbb buat deb dgn highway... Duusshhh...

....................
Reply To This Comment ...................
February 27, 2013 at 11:43 PM

Eh lg satu,wang simpanan kerja kwsp salah satu pelabur dlm plus,jd mintak cik rafizi jelaskan,mcm mana nk bg dividen utk pekerja swasta klw dh plus ditutup... Cik@encik?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 27, 2013 at 11:47 PM

Sdra Din,
Saya pun suka syedoutsidethebox. He's my most favourite blogger and you. Tuan berdua se akan sama, selamba je KO punch.
Syed's recent posting "Pakatan Manifesto: Anwar tabley jadi PM" had us all ROTFL.

TERUSKAN!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 28, 2013 at 12:20 AM

Mau tambah lagi. Petrol mau turun berapa??. 5sen, 10sen atau 50sen. Lagi mau tanya berapa lama. Selama 5 tahun, 5 bulan, 5 minggu atau 5 hari saja. Cakap biaq jelas. Kalau nk janji dgn nawaitu tiiipu. Tak payah. Nanti jadi mcam kes Selangor dan pengundi terpaksa menyanyi lagu popular selama 5 tahun untuk Khalid MB.

akulamat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 28, 2013 at 1:25 AM

Kan aku dah kata..depa akan janji tapi secara general saja. Bila nak laksana, maka akan keluar bermacam2 syarat dan alasan. Jgn tertipu dgn Penipu Rakyat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 28, 2013 at 2:31 AM

kalau Nep nak diluput lepas 12 tengah malam, apa yang tingggal untuk Muslim pembangkang? masakan cash cow hendak disembelih walhal ia boleh menghasilkan susu?

lagipun bukankah Muslim pembangkang sama macam lain-lain Muslim jugak...kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. makanya kalau Cina mengharapkan Muslim PR akan hapuskan Nep...tunggulah kucing bertanduk,ha ha.

handal sungguh Muslim sekor nih, diklentongnya kiasu hidup-hidup! kah kah kah.

....................
Reply To This Comment ...................
February 28, 2013 at 5:26 AM

@AnonymousTinggi sangat pujian tuh ... tapi TerimaKasih :) Sebutlah lagi ...

....................
Reply To This Comment ...................
February 28, 2013 at 10:02 AM

Bila bab2 MENIFESTO BUKAN JANJI ni teringat Samsul AMK terkincit dlm satu forum di RTM bersama Zahid Mat Arpd dn Dr.Redhuan Tee.

Bila ditnya tentang kenyataan PR semua pemberian BN spt BRIM,TRIM,KRIM dll adalah RASUAH,bagaimana pulak tentang tentang JANJI pr nk bagi itu nak bagi ini dan hapus itu dan hapus ini.

Dengan slumbernya dia jwb "Segala JANJI KAMI ADALAH TERMAKTUB DALAM MANIFESTO.Bila memerintah kami TUNAIKAN.Tidak sama dgn BN yg bila nmpk nk kalah baru mula bagi itu dan ini."

Tak lama lepas 2 keluar mcm2 isu rakyat Selangor tuntut itu dn ini dari Khalid Ibrahim.Terus terpacul dari mulut Khalid ni "MANIFESTO BUKAN JANJI" hahaahahah.

Sedangkan Khalid yg jd MB pon blh ckp mcm 2,apa lagi la setakat jnji budak hingusan yg tak bertanding dlm pilihan raya pon.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 28, 2013 at 11:15 AM

kiasu tu pun tau nuar tipu tapi sebab bila dah menang nuar jadi lembu macam nizar derhaka tu, dia pun tak kisah janji menang walau pun dia bagi anak dia untuk jadi korban

....................
Reply To This Comment ...................
February 28, 2013 at 1:32 PM

@Anonymousitu belum baca lagi soal janji PR... kan PR tu tak berdaftar, esok lusa boleh mansuh dan tukar nama. contoh tukar kenama pakatan shamsidar pulak, jadi dari segi legal, pengundi tak bley saman PR. Kalau kita saman, Mereka pulak nanti tanya PR tu hapa? kereta? bukit atau apa? mana ada dlm ROS...

Post a Comment