........... Ikut Sukahati Orang Kafirlah Nak Pakai Kalimah Allah Ikut Cara Mana Pun, Itu Hak Kami ! - MCCBCHST | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Ikut Sukahati Orang Kafirlah Nak Pakai Kalimah Allah Ikut Cara Mana Pun, Itu Hak Kami ! - MCCBCHST

Wednesday, February 6, 201311comments


Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) memberi maklumbalas berkenaan kenyataan MAIS dan bekas Ketua Hakim Negara Tun Ahmad Fairuz Sheik Abdul Halim yang melarang kumpulan minoriti agama di Malaysia daripada memanggil tuhan mereka “Allah”.

Saya copy sedutan komen2 MCCBCHST dari TMI versi omputeh dan Melayu dibawah. 

Secara ringkasnya saya terjemahkan apa yang MCCBCHST katakan

Ikut pandai orang kafirlah nak gunakan kalimah Allah dengan cara apa sekalipun ! Itu hak mereka nak amalkan agama mereka dan tidak ada kaitan dengan orang Islam. Badan Islam atau kerajaan tidak boleh menetapkan apa yang boleh atau tidak boleh kepada penganut agama lain bagaimana mereka mahu mengamalkan agama mereka. Asalkan ia bukan untuk sebaran kepada orang Islam.


TMI Omputeh

“This is tantamount to imposition of restrictions by an lslamic Council or body against non-Muslims. It could also be seen as an attempt to control the religious practice of a non-Muslim religion by an lslamic body or organisation,”

“Any attempt to govern non-Muslims or interfere with non-Muslims’ practise of their religion by any Muslim body must be stopped immediately. It would be against the Federal Constitution. This unhealthy practice could also lead to unwanted social repercussions and raising of tensions between communities,”

Referring to Ahmad Fairuz, the group said it failed to understand “how the former Chief Justice could overlook the fact that all the enactments of the 10 states are made under Article 11(4) of the Federal Constitution, and that Article 11(4) only provides for the control or propagation of any religious doctrine or belief amongst persons professing the religion of lslam.”

“This article does not forbid other religions from propagating to their adherents.

“In other words, if you do not profess or practise lslam, then no restrictions may be placed on you as to how you practise your religion,” MCCBCHST said, adding every religious group has the right to manage its own religious affairs.


TMI Melayu

“Ini adalah sama seperti pengenaan sekatan oleh Majlis lslam terhadap orang bukan Islam. Ia juga boleh dilihat sebagai usaha untuk mengawal amalan agama-agama selain Islam oleh sebuah badan atau organisasi lslam,”

"Sebarang cubaan untuk mengawal orang bukan Islam atau mengganggu amalan agama bukan Islam oleh mana-mana badan Islam mesti dihentikan serta merta. Ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. Ini amalan yang tidak sihat dan boleh membawa kepada kesan sosial yang tidak diingini dan meningkatkan ketegangan antara masyarakat,”

Merujuk kepada Ahmad Fairuz, kumpulan itu berkata ia gagal untuk memahami “bagaimana bekas Ketua Hakim Negara boleh terlepas pandang hakikat bahawa semua enakmen 10 negeri-negeri yang dibuat di bawah Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan, dan bahawa Perkara 11 (4) hanya menyediakan kawalan ‘atau penyebaran apa-apa doktrin atau kepercayaan agama kepada orang yang menganut agama lslam “

“Artikel ini tidak melarang agama lain dari menyebarkan kepada penganut masing - masing.

“Dalam erti kata lain, jika anda tidak menganut atau mengamalkan lslam maka tiada sekatan boleh diletakkan kepada anda tentang bagaimana anda mengamalkan agama anda,”

Kumpulan antara agama itu juga berkata Mahkamah Tinggi pada tahun 2009 telah memutuskan peruntukan dalam enakmen negeri melarang penggunaan perkataan tertentu oleh orang bukan Islam adalah tidak berperlembagaan.

Ia menambah bahawa ia menyokong keputusan bukan Islam untuk terus menggunakan “Allah” merujuk kepada tuhan-tuhan mereka seperti yang terdapat dalam kitab suci mereka.

Share this article :

+ comments + 11 comments

....................
Reply To This Comment ...................
February 6, 2013 at 9:27 AM

Betul kata Ustaz Kazim..Kristian cuma OPENER jer..Lepas Kristian dh mula lain2 agama mcm Hindu,Buddha,Taoisme,Yahudi dn mcm2 lagi akan menuntut penggunaaan kalimah Allah dn agama masing2.

Lepas ini ALLAH akan mempunyai pelbagai RUPA DAN BENTUK.Tiada lagi konsep SESUNGGUHNYA AALAH ITU ESA,TIDAK BERANAK DAN TIDAK DIPERANAKKAN.

Yg ada lepas ini AALAH ADA ANAK,ALLAH ADA BANYAK TANGAN,ALLAH DEWA dll.

Masa 2 minta tlg macai2 yg sokong 2 tlg jwb.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 6, 2013 at 10:05 AM

KENAPA? Puak puak kafir ni begitu berani disebabkan KEBODOHAN ORANG MELAYU DAN UMAT ISLAM SENDIRI YANG BERPECAH BELAH/BERTELINGKAH SESAMA SENDIRI.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 6, 2013 at 10:40 AM

MANA DIA PENCACAI2 PAS YANG SOKONG TU? APSAL SENYAP? APSAL TAK JOIN SEKALI PUAK2 TU?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 6, 2013 at 10:50 AM

cantik ayat yg jadi tajuk kat atas tu ! klu gitu ikut suka kitalah nak hina mana mana agama atau nak hina tuhan mana mana agama. huru haralah negara jadinya nanti ! tanggungjawab k'jaan menjaga ketenteraman dan kesejahteraan rakyat keseluruhannya.

....................
Reply To This Comment ...................
KA
February 6, 2013 at 11:24 AM

Ya Allah perkembangan yang sangat menakutkan.

Menggigil baca. Tolonglah umat islam semua bersatu tak kira anda parti mana demi ugama kita.

please fight!

....................
Reply To This Comment ...................
February 6, 2013 at 12:55 PM

Inilah bahananya bila setiap isu yang dianggap sensitif disorok dan tidak digalak dari dibincang atau dipelajari. Hasilnya rakyat membesar dalam keadaan syak wasangka antara kaum dan agama.

Bila satu2 isu sensitif itu meletup, kita akan lihat rakyat memberi reaksi seolah kita baru nak kenal antara satu sama lain.

....................
Reply To This Comment ...................
February 6, 2013 at 12:56 PM

Komen Hasan Ali - http://www.anwaraidc.com/?p=31419

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
February 6, 2013 at 7:26 PM

So, lepas ni boleh la umat Islam pulak kata "Sukahati kamilah nak tumpahkah darah org kafir pulak".. Mcm tu ke yg diorg nak? Elok-elok dah aman selama ni. Skg mau cari gaduh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 6, 2013 at 10:42 PM

Hishamudin!!!!! Tolonglah bersuara, jangan sembunyi dibalik guri, keadaan nampak bertambah teruk dah ni. Nak tunggu sampai bila? Sepenakut kami pun, taklah sampai tak berani nak buka mulut.....

....................
Reply To This Comment ...................
February 7, 2013 at 9:30 AM

Hmm...isu ni mula2 saya slahkan pr. Sbb dtg dari mulut org pr LGE,dan penutup dr nik aziz dan karpal. Nik aziz kata pas tetap dgn majlis syura,karpal xmau ikut itu hak dia. Mana hak nik aziz nk pertahankan islam. Tp bl baca komen anon diatas,btl gak....mana pak menteri H2O,diam ja mcm dh kena kasi.tegas la sikit...

....................
Reply To This Comment ...................
February 7, 2013 at 9:37 AM

@terjuntirukAda saya tulis satu artikel sebelum ini - http://dinturtle.blogspot.com/2012/12/kalimah-allah-apakah-status-alkitab.html

Post a Comment