........... China Town Lagi .... DiMana Malay Town ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

China Town Lagi .... DiMana Malay Town ?

Friday, February 22, 201311comments


Satu lagi China Town akan diwujudkan di Malaysia, kali ini di Kota Bharu. Harakah.

“Pada masa yang sama kita berharap masyarakat Cina di negeri ini dapat membangun, merancang atau juga sebagai zon perniagaan seperti di negara China.

“Kerajaan negeri akan mempertimbangkan hasrat itu demi untuk sosio ekonomi masyarakat terbabit khususnya di jalan tersebut,” kata Takiyuddin.

Sebelum anda teruskan pembacaan, sila betulkan kedudukan minda dulu ya - INI BUKAN ISU POLITIK. Jadi sebarang komen Pas, Umno tidak akan disiarkan sebab bagi saya kedua nya SAMA saja.

Untuk apa perlu diwujudkan China Town ? Hampir setiap negeri dah ada China Town. Biasanya China Town ni kita jumpa di negara2 didunia dimana terdapat konsentrasi penduduk yang merupakan IMIGRAN dari negara China, dan mereka jadikan kawasan itu beridentitikan KAMPUNG ASAL mereka bla bla bla.... 

Dari satu sudut, bolehlah kita anggap kewujudan China Town adalah untuk mengingatkan orang cina asal usul datuk moyang mereka yang asalnya IMIGRAN  dan kampung asal usul mereka di negara CHINA..... 

Kalau kita sebut begitu pastinya orang cina marah tapi tidakkah kewujudan China Town itu sendiri merupakan satu statement / kenyataan yang sama ?


Kalau dah anggap negara ini sebagai negara tanahair sendiri, negara ibunda tempat tumpah darah SAMA seperti rakyat lain, kenapa perlu kawasan KHAS untuk kaum Cina ?

Saya dah boleh agak alasan2 yang orang cina akan berikan ....... berilah BANYAK MANA SEKALIPUN, kalau 1000 alasan yang diberi, saya ingin berikan 1000 alasan yang SAMA kepada kerajaan - KENAPA TIDAK ADA MALAY TOWN ?

Apakah bangsa Melayu tidak perlukan 1000 alasan itu ? 

Kalau nak layan sangat permintaan kaum cina yang mahukan China Town, kenapa tidak wujudkan juga Malay Town dan India Town ? BARU 1MALAYSIA kan ? Kan ? Kan ?

Dimana di kawasan Lembah Kelang yang masih wujud kawasan yang berindentitikan Melayu yang diJAMIN KEWUJUDANNYA ? Asal ada saja pembangunan, kawasan utama yang didulukan adalah kawasan orang Melayu.

Sebab orang Melayu ni senang nak diambil tanah mereka. Pampasan memang dibayar cuma penentangan dari penduduk kurang dan jarang sangat dijadikan satu isu politik. Dan ini berbeza sekali kalau melibatkan penempatan orang cina. BETUL TAK ? Ada sesiapa yang tak setuju dengan kenyataan ini ?

MULA-MULA semasa diambil kawasan untuk dimajukan, segala macam janji akan diberi yang antaranya sudah pasti kawasan akan dikekalkan keMELAYUannya.  Namakan kawasan diLembah Kelang yang sudah dimajukan yang masih kekal keMELAYUannya. Bab pembangunan ini, janji tidak pernah ditepati kecuali kalau melibatkan kawasan orang cina.

Apa tujuan artikel ini ? Entah ......saja nak lepas geram hehehehe . 

Hmmmm .... apakata mana-mana pemimpin Melayu yang masih ada semangat Melayu dan ada sedikit keberanian untuk bersuara, tampil dan perjuangkan kewujudan satu MALAY TOWN disetiap bandar besar bertaraf Bandaraya .... beserta dengan syarat2 yang SAMA seperti China Town yang antara lainnya - statusnya  tidak boleh diusik demi pembangunan.

Barulah 1Malaysia !

Share this article :

+ comments + 11 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 22, 2013 at 11:17 PM

slm.. din,kebanyakan artikel anda mmg bernas dan bersifat ilmiah. cuma kdg2 terganggu dek ketawa kecil anda yg berbunyi "hehehe". (ini cuma pndangan peribadi sbg peminat blog anda)

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
February 23, 2013 at 12:00 AM

Malay town tak ada ,kampong melayu ada kenapa eak ?.

....................
Reply To This Comment ...................
February 23, 2013 at 1:35 AM

@AnonymousTerimaKasih atas pandangan saudara, akan saya beri perhatian..hehehehe, ooopsss ! :)

....................
Reply To This Comment ...................
February 23, 2013 at 1:36 AM

@tebing tinggiSetakat Kampong Melayu tu, dah BERIBU yang hilang ditelan pembangunan.

....................
Reply To This Comment ...................
ush
February 23, 2013 at 10:01 AM

ada bro malay town, demo g blakang jalan tar dkt dgn bangunan sultan ismal. tanah sekangkang kera

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 23, 2013 at 1:36 PM

Bndr2 kt malaysia ni melayu yg punya ke din , sbk nk jg identity cina , identity melayu siapa nk jg ? Jgn jd kera d hutan dsusukn , anak kt umah mati tak makan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 2:03 AM

Takut sangat kita dgn org cina..hormat sangat kita dgn cina...semua depa mintak kita bagi tapi kalau melayu minta dan kita bagi depa kata kita racis..pusing kot manapun kita ni asyik dok layan wayang diaorg jelah tu blm lagi depa jadi majoriti!!

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 2:09 AM

@AnonymousKenyataannya begitulah ....

Cara pemimpin kita cakap seolah kaum cini pula yang lebih memerlukan bantuan !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 2:17 AM

Itulah taktik licik org cina..minta tpt utk dibuat chinatown dan selepas itu jgn harap kws tersebut boleh diusik oleh sesiapa...apa akan terjadi selepas itu? sedikit demi sedikit kws tersebut akan dibesarkan dan lama kelamaan jajahan mrk akan semakin merebak
Peringkat permulaan kita akan dipersembahkan "wayang cina" dgn wajah manis dan lembut melayan pelanggan dan mcm biasa org melayu akan terus tertipu dgn lakonan mrk serta memuji kebaikan mrk spt yg berlaku selama ini tapi lama kelamaan sedikit demi sedikit mrk akan keluarkan taring dan ketika itu org melayu dah mula kecut dan takut seperti yg kita lihat pada hari ini.

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 2:21 AM

@AnonymousTidak dapat dinafikan....

....................
Reply To This Comment ...................
February 27, 2013 at 5:07 PM

Malay town exist most in river estuary that we called as 'Kuala' like kuala kangsar, kuala terengganu, kota bahru & others. This settlement located near to river. Before it were changed into town, normally this settlement form from scattered kampong. Then local government were form (sultan & kingdom), economy growing up. They build mosque, palace, open field, market & other component related to it & we claim as "Malay town". We must understand that, all the building related to Malay were build from wood as main material. Its exposed to fire break disaster, broken down by natural factor & others threat. After become an important town/ trading port, they build fort (kota) around it for defensed purposes.

Post a Comment