........... Bajet BR1M RM500 Cukup Untuk Sekeluarga Setahun ? ? Aduyai ... Potong Stim Betul la .. | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Bajet BR1M RM500 Cukup Untuk Sekeluarga Setahun ? ? Aduyai ... Potong Stim Betul la ..

Sunday, February 24, 201318comments


Seharian saya menunggu mana2 blogger yang mahu sentuh BAJET BR1M seperti yang diumum oleh Najib dipentas Jelajah Janji DiTepati semalam. Malangnya takde ..... Takperlah, jom kita buat analisa -

"Menerusi BR1M sebanyak RM500 (setiap isirumah) itu, kita telah kira dalam sebulan (purata sebanyak) RM41.60, dapat beli sekampit beras 10kg, minyak masak 5kg dan lain-lain.

"Maknanya nak beli makanan untuk sekeluarga, cukup untuk 12 bulan,"  SINAR

Errr ...... nak buat analisa ya  ...... eeerrrrr......... oookaaaayyy ........ RM500 ya ... kalau dibahagi 12 bulan dapatlah RM41.60 ..... oookaaaaayyyy ..... RM41.60 ya....... hmmmm .... 

Ni siapa yang buat speech Najib ni  ? ! 

Potong stim betul la ..... Sebut RM500 jer cukup lah, yang pi gatal nak bahagi 12 bulan, yang pergi kira harga beras sekampit bla bla bla tu apa ke hal ?

Ramailah sangat rakyat yang simpan RM500 dalam bank dan cuma keluarkan RM41.60 setiap bulan buat beli beras, minyak masak dan lain-lain tuh ! Dan SIAPA yang tulis nih -

"Maknanya nak beli makanan untuk sekeluarga, cukup untuk 12 bulan,"

Korang nak marah saya pun marah lah tapi SERIUS NI DATUK SERI NAJIB, ucapan yang ini MELAWAKKAN ! TIDAK membantu langsung kempen dan hanya MENYUSAHKAN orang nak tolong jawab sebab kenyataan itu TIDAK BERPIJAK DIBUMI NYATA.

Betul cakap ni, ramai yang GELAK DAN MENTERTAWAKAN logik itu. Duit tetap terima, tapi ketawa pun tetap ketawa. 

Real punya cakap - Kalau nak menang, tolong cari penulis ucapan yang LAIN ! Penulis yang betul2 berjalan atas tanah bukan terapung2 diawan bersama Datuk Seri dan pak2 Menteri lain....

Saya geram .... saya tegur sebab nak tengok BN menang ! Mohon faham maksud ayat itu ...

Share this article :

+ comments + 18 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 6:09 AM

bro din... kalu yang tukang baca teks ucapan (najib) pun tak peduli (mengong), kan tukang baca pun kita kena tukar jugak kan hehehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 7:42 AM

Katanya kerajaan bukan sahaja memberikan BR1M yang telah memberi manfaat kepada 4.3 juta termasuk golongan muda, malahan bantuan awal persekolahan RM100 untuk setiap pelajar sekolah rendah dan menengah, baucar buku RM250 untuk setiap
penuntut institusi pengajian tinggi dan pelbagai lagi jenis bantuan, tidak termasuk subsidi minyak, beras dan sebagainya.

Yang ini saya boleh terima, but...

"Menerusi BR1M sebanyak RM500 (setiap isirumah) itu, kita telah kira dalam sebulan (purata sebanyak) RM41.60, dapat beli sekampit beras 10kg, minyak masak 5kg dan lain-lain.

Boleh survive ke satu kampit sebulan? Hmmm, maaf lah kalau kenyataan saya ni macam satu ejekan. Bukan niat saya utk mengejek or what la. Just that, saya rasa tak perlu lah kita kira sampai macam tu sekali.. Sekampit beras? Kalau family besar, tak sampai sebulan beb.
Apapun, saya tetap rasa bersyukur . At least dapat lah sikit meringankan beban bagi yg benar benar memerlukan.*!*
PCP84

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 7:52 AM

@AnonymousCik PCP84 lebih layak tulis speeech Najib !

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 7:53 AM

@AnonymousSometimes i feel stupid when i speak ini Malay la ..... hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 7:55 AM

bagi aku logik perkiraan tu.tu per belanjaan minima untuk hidup sebenarnye untuk makan.kalo nak kire makan kfc setiap bulan nak kire bil tu dan ini memang laaa tak cukup.kerajaan buat tu betul.dah name pun bantuan.org yg betul2 miskin.nilai sebegitu dah dirasekan cukup bersyukur.org yg perlekehkan bantuan kerajaan tu bg aku tak bersyukur.kalo tak cukup..usaha laaa sendiri.sampai bile nak makan sabsidi.sebenarnye org melayu nie pemalas.keje nak senang tapi gaji nak banyak jer.cube tengok org luar yg dtg negara kite.dorang bole hidup dan suke dtg malaysia.tapi org kite mcamane?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 7:55 AM

Dulu bloger BN dah analisis mcm tu untuk hentam LGE Penang. Penang bg RM100 dan penuh dgn billboard utk promosi LGE. Sebulan tak sampai RM9 saja. Boleh buat apa kata bloger BN. Diam juga LGE & Gang.
Skrg UMNO guna analisis yg sama untuk hentam diri sendiri. Apa punya speech. Pemimpin tak kira dari parti mana selalu anggap rakyat bodoh.

akulamat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 7:55 AM

tak pa, nanti kita dpt kan khidmat ustaz azhar mekD utk keterangan lanjut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 7:57 AM

ini penghinaan pd penerima br1m ni....mungkin lps ni najib akan bg br1m sebulan. sekali sebanyak 46.20..selama setahun...mcm rakyat ni sengkek sgt..mmg ada betul.jgk ckp nik aziz...

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 8:00 AM

Tolong jangan confused kan isu. BUKAN BR1M yang yang ditimbulkan disini tapi SPEECH / UCAPAN diatas.

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 9:38 AM

Satu pengiraan untuk memberi kesedaran bahawa jika itu digunakan untuk keluarga, ia menjadi sesuatu yang 'besar' dan bernilai jika digunakan dengan betul...dalam lain perkataan dah boleh beli 12 kampit beras dan berpuluh tin sardin untuk mengalas perut.

Kenapa mahu lari dari kenyataan..itu yang saya lakukan untuk anak bini saya.

Mungkin anda gunakan 500 untuk shopping, teh tarik dan selebihnya isi petrol, dan paling pasti buat "bayar hutang' atu bill tertunggak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 11:18 AM

salam,

pm kita hanya pembaca. ah jib gor baca aje la. apa yg pm kita baca adalah daripada idea penulis. penulis pun kekadang tak ada idea. 1 hari berapa mau tulis, ah jib gor pi rasmi dan jumpa rakyat berapa kali 1 hari. harap wakil rakyat lain hanya mengayakan poket dikeliling mereka jer. tu yg ah jib gor kena turun padang. tu baru baca teks ucapan. belum lagi tentang tugas hakiki pm. yg pm dok buat la ni semua yg sampingan jer. kalu bro din yg jadi penulis, tak larat juga nak cari bahan dan tulis. asyik pusing yang tu ajer la. bab bahagi 12 bulan tu, mari idea baru la tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Tertido
February 24, 2013 at 11:59 AM

mengenai kira2 ni aku tau lama dah,tu perkiraan jika membeli di kr1m,ada masa lawat2 la laman web tu,ada perkiraan detail

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
February 24, 2013 at 1:44 PM

DS Najib, maaf la...bila saya baca kenyataan tu, saya naik meluat sbb JELAS, ia satu kenyataan BODOH!....mungkin DS Najib & org yg menyediakan speech tu biasanya makan cuma RM41.60 SEBULAN, maklumlah hasil didikan amalan berjimat cermat bagi keluarga yg BERADA

DS & penulis tu jgn nak PANDANG RENDAH pada kami golongan bawahan ni....walaupun saya tak terima duit tu, tapi kenyataan DS Najib seperti kenyataan MENGHINA mereka yg menerima(walaupun x bermaksud mcm tu), cumanya belum sampai tahap memBINATANGkan penerima spt yg NA buat

kalau bro DT tau sapa PENULIS BANGANG tu, letak je nama dia kat sini, kalau ada no fon lagi bagus....penulis kalau nak BODEKpun agak2 la, jgn nak memBODOHkan org marhaen!!

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 1:57 PM

@Otak geligaSaudara baru tulis versi asal artikel saya ! :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 4:58 PM

lagi yg buat orang menyampah ialah cara ah jib gor berucap. orang hardcore politik no prob bila dengar, tapi yg bukan. leleh air telinga dengar.
kitaaaaaaa beriiiiiii brimmmmmmmmm satuuuuuu, kita beriiiiiiii brimmmmmmmmm duaaaaaaaaaaaaa, lepas ni kita beriiiiiiiiii brimmmmmmmmmm macama nak tercabut telinga. lu ah jib gor, pangkat lu pm. kasi tinggi la lu punya tahap. nak kasi orang faham bukan macam tu.

....................
Reply To This Comment ...................
February 24, 2013 at 6:14 PM

@AnonymousHahahaha ..... I LIKE !

Saya nak tulis tapi sebab ia melibatkan deria telinga/ sound efek, jadi payah nak jelaskan. Hanya yang tahu saja akan faham ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 24, 2013 at 8:38 PM

Salam Din,
aku rasa "speech writer" najib ni samada anak murid mahfuz "bengong" bean atau sama2 bodo mcm mahfuz ,hang perasan x ada satu masa tu,si mahfuz ni buat "analisa @ kira2" psl brp peratus Pas tunaikan janji berbanding ngan BN semenjak PRU ke3, kalau tak silap aku...najib,najibbbbb...nasib hang la pi ambik mangkuk bodo ni jd speech writer hang!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 27, 2013 at 8:36 PM

i'm speechless..
-aldan.

Post a Comment