........... Pengganti Nuri - EC725 ( Kemaskini ngan Lawak Ust Azhar ...huh ? ) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Pengganti Nuri - EC725 ( Kemaskini ngan Lawak Ust Azhar ...huh ? )

Tuesday, December 4, 20126comments


TUDM terima dua daripada 12 Eurocopter EC725

PETALING JAYA 3 Nov. - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hari ini menerima dua daripada 12 pesawat Eurocopter EC725 bagi mengganti sebahagian daripada 38 helikopter Nuri yang berkhidmat sejak 1959.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pesawat buatan Perancis itu, selain memperkuat operasi mencari dan menyelamat, juga mempunyai fungsi luas, antaranya, sebagai pengangkutan serta utiliti lain.

"Saya difahamkan EC725 ini boleh membawa sehingga 11,000 kilogram muatan. Ia juga boleh digunakan dalam semua cuaca serta dilengkapi kamera dan radar yang amat penting apabila operasi mencari dan menyelamat dilakukan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan pesawat itu di Terminal Skypark Subang hari ini.

Turut hadir timbalannya, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad, Ketua setiausaha kementerian Datuk Dr Ismail Ahmad serta Naib Presiden Kanan Jualan dan Perhubungan Pelanggan Eurocopter Oliver Lambert.

Ahmad Zahid berkata TUDM akan menerima dua pesawat lagi pada Mac depan dan bakinya secara berperingkat sehingga Januari 2014.

                                                       ***********************

Sudah tiba masanya kerajaan menggantikan helikopter Nuri ( Sikorsky  S-61A-4 ) yang telah berkhidmat sekian lama kepada negara.Baca kelebihan2 yang terdapat pada EC 725 - KLiK

Dibawah pula video EC 725 sedang beraksi.

Bila Dilengkapi Rocket Pod
PS - Sekiranya ada pihak yang mahu mempolitikkan isu harga pembelian helikopter EC725 seperti Lim Kit Siang yang mempertikaikan harga yang dibeli oleh negara Brazil lebih murah -

Sebelum ini, Lim Kit Siang pernah sekeras-kerasnya mempersoal pembelian aset terbaru dalam TUDM ini dengan membandingkannya harga yang diperolehi bagi 50 buah EC725 oleh angkatan tentera Brazil.  Mungkin beliau tampak seperti HERO oleh sesetengah pihak, namun ia jelas mempamerkan ke’dungu’an dan kekurangan daya pemahaman persenjataan d kerana dunia mengetahui bahawa Brazil sudah lama mengeluarkan helikopter (jenis selain EC725) dan komponen komponen pentingnya seperti enjin dan peralatan elektrik melalui syarikat Helibras bagi pihak EADS (pengeluar asal EC725).  

EC725 juga adalah bagi menggantikan helikopter Nuri yang sudah dimakan usia serta terlibat dalam banyak kemalangan yang mengorbankan bukan sedikit nyawa juruterbang dan anggota TUDM.

Pihak EADS dan Helibras telah meraikan EC725 pertama yang dikeluarkan dari kilang produksinya di Itajuba, Minas Gerais Brazil.  Dikenali dengan nama jolokan Caracal (versi Perancis Cougar), ia melebarkan kerjasama sedia ada Helibras dan EADS yang telah terjalin sejak 1978. Sudah tentu dengan pengalaman Brazil di dalam mengeluarkan secara berlesen EC725 akan dapat mengurangkan kos perolehan EC725 tidak seperti Malaysia yang bergantung sepenuhnya kepada EADS untuk mengeluarkan kesemua 12 buah EC725 yang dipesan.

dari blog Askar Setia


PS - Ni nak tambah part lawak sikit -  masa cari video helikopter tengah menembak, saya perhati sebelah kanan iaitu list video2 berkaitan -Ni macamana yang video Ustaz Azhar Hukum Tertelan Mani Suami Isteri boleh termasuk dalam senarai ni ?


Share this article :

+ comments + 6 comments

....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2012 at 5:08 PM

Ada kaitan dengan Roket atau torpedo la bro..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2012 at 5:08 PM

adei... sakit perut aku ketawa...tgh2 video eurocopter ada cite tertelan air mani....mmg lawak. bodo mu ni azhar

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2012 at 5:39 PM

Sebab Azhar Idrus pernah buat lawak bodoh bahawa Malaysia patut hantar helikopternya yg berlambak2 tapi tak pakai tu untuk serang israel.

....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2012 at 5:55 PM

Habis tu kenapa bukan video berkenaan isu itu yang tersenarai ? :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2012 at 8:23 PM

Saje nak interframe... air mani lelaki sama rasa macam air nescafe dalam cawan kopi McDonald kot.... Takebeer..

....................
Reply To This Comment ...................
December 5, 2012 at 5:02 PM

Azhar Idrus...nasib baik dia jadi ustaz saja kalau kena dia jadi jeneral angkatan tentera ...ramailer yang terkoban tak bersebab.sebelum bercakap fikirlah pakai otak...

Post a Comment