........... Kalimah Allah - Balaci Tokong Bantah - Talak ! Talak Ciakap Itu Maciam ! Talak ..... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kalimah Allah - Balaci Tokong Bantah - Talak ! Talak Ciakap Itu Maciam ! Talak .....

Thursday, December 27, 201212comments


Komen terbaru dari penolong Tokong Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan mempertahankan Tokong Dap konon Perutusan Krismasnya yang menuntut kalimah Allah digunakan dalam semua bible telah di SALAHTAFSIR oleh SEMUA media.

Zairil, seorang yang dilahirkan Cina tapi mahu dikenali sebagai Melayu walaupun diragui kelayakannya untuk diiktiraf sebagai Melayu, mengeluarkan satu kenyataan media -

Beberapa akhbar harian telah melaporkan semalam bahawa Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng kononnya telah menggesa kerajaan pusat agar membenarkan penganut Kristian di Semenanjung Malaysia untuk menggunakan kalimah "Allah" dalam kitab Bible versi Bahasa Malaysia.

Dakwaan ini adalah tidak benar sama sekali, dan DAP berasa kesal kerana kenyataan Setiausaha Agung telah diputarbelitkan untuk membawa maksud yang lain.

Dalam perutusan yang dikeluarkan sempena sambutan Hari Natal, Setiausaha Agung tidak pernah sesekali pun merujuk kepada penggunaan kalimah "Allah" di Semenanjung Malaysia. Beliau hanya meminta agar ia dibenarkan dalam kitab Bible versi Bahasa Malaysia yang digunakan oleh penganut Kristian di Sabah dan Sarawak. Lagipun, kitab Bible versi Bahasa Malaysia hanya boleh didapati di Sabah dan Sarawak dan bukan di Semenanjung Malaysia. Maka, langsung tidak timbul persoalan penggunaan kalimah "Allah" di Semenanjung Malaysia.

 Sepertimana yang ditegaskan oleh Saudara Guan Eng, penggunaan kalimah "Allah" bukan sahaja biasa digunakan oleh penganut Kristian di negara Indonesia dan juga di negara-negara Timur Tengah, ia juga merupakan satu kelaziman selama berpuluhan tahun di kalangan masyarakat Bumiputera Sabah dan Sarawak yang menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar.

Oleh itu, DAP berharap agar hak penganut Kristian di kalangan Bumiputera Sabah dan Sarawak tidak akan dinafikan oleh kerajaan pusat.


Zairil Khir Johari ( KLiK )
Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP
Kenyataan media oleh Zairil Khir Johari di Kuala Lumpur pada hari

Jom kita baca apa yang ditulis oleh Tokong Lim Guan Eng dalam Perutusannya sepertimana disiarkan oleh Roketkini

ALAHAI ....... Zairil ni faham atau tidak Bahasa Melayu ?  Untuk apa Tokong sebut / minta kalimah Allah dibenarkan penggunaannya dalam Bible di Sabah/Sarawak kalau dalam baris yang sama Tokong turut sebut ' dimana penggunaannya dibenarkan di Sabah dan Sarawak lebih 50 tahun lalu ....' ? ?

Bukankah Tokong sudah iktiraf kalimah Allah sudah diBENARKAN penggunaannya di Sabah Sarawak ? 

Tanyalah SIAPAPUN, semua orang yang baca faham bahawa Tokong menuntut penggunaan Allah adalah untuk Bible secara UMUM, tidak terhad pada Sabah dan Sarawak saja kerana di Sabah dan Sarawak ia SUDAHPUN di izinkan !

Apalah PAYAH sangat untuk Tokong Dap TARIK BALIK dan MINTA MAAF atas keterlanjuran kata2 ? Labu yang dah rosak lebih baik dibuang saja, tak perlulah dibaiki lagi .... apalagi kalau disuruh TIKUS untuk perbaikinya.

Hmmm ... TARIK BALIK dan MINTA MAAF ..... bunyinya senang tapi ternyata perbuatan yang PALING SUKAR untuk dilakukan oleh pemimpin2 PR !


Baca juga artikel HELENANG berkenaan isu yang sama...

PS - Artikel saya tulis dalam konteks apa yang disebut oleh LGE dalam Perutusannya. Secara peribadi saya TIDAK SETUJU kalimah Allah dibenarkan dalam apajua Bible/alKitab baik di Sabah dan Sarawak atau Semenanjung.

Share this article :

+ comments + 12 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 26, 2012 at 11:26 PM

La bodonya derang ni. First of all kalau nk sama2 mcm Indonesia not time tgh berambus pegi sana ler

Second of all kata nk parti senua kaum tp x faham lagi ke org Islam fikir mcm mana. Kt semenanjung keep sabah ke sarawak ke selagi mengaku org Islam sensitivities did MSIA Makajgn mimpi La mangkuk. Kami masih x suka marah Dan membantah.

Kalau itu pn x faham nampak sgt kot ni bukan melayu. Better yet baik ko ngucap balik sbb kalau ikut haron din ko dh kufur.

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
December 26, 2012 at 11:33 PM

saudara taip masa tengah marah ya ? Sabar.... tarik nafas .... tenang dulu, baru taip :)

....................
Reply To This Comment ...................
December 26, 2012 at 11:57 PM

Siapa yang putar ni dan siapa yang belit..???

....................
Reply To This Comment ...................
December 27, 2012 at 12:15 AM

Melempar sauh kelautan, tapi terlupa tali sauh terikat ditangan.....bluppppp debooommm.....sauh tersangkut kedasar, tuan sauh hanyut dilautan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2012 at 12:26 AM

Haha ni susah ni pakai hp type. Memandai dia auto correct. Test apps td

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2012 at 12:46 AM

tarikbalik dan mintak maaf ? engko ni pon satu din. hadi awang pon tak sanggup nak lakukan (merujuk kepada amanat hadi). inikan pulak LGE.

....................
Reply To This Comment ...................
December 27, 2012 at 1:48 AM

Err ... zairil jadi sauh ? hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
December 27, 2012 at 2:04 AM

Tahniah dan syabas buat pemimpin pas yg berjaya tarbiyyah dap cakap berbelit2.....

....................
Reply To This Comment ...................
December 27, 2012 at 4:18 PM

Itu dap selepas ditarbiahkan oleh pas..... Nik aziz yang kata dap sudah faham islam. Agaknya apa yang didakwahkan oleh nik aziz hingga dap jadi sampai mcm tu? Mungkin dia ajak dap sama2 berkawan dgn setan tak....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2012 at 9:43 PM


Sdra Din(g)ambe minta jalan

Tak bolih marah sesiapa.
Hanya Sesiapa yang membantah seruan LGE untuk meliberalisasikan kalimah kalimah Islam, telah di tikam belakang olih Prime minster,
pM yang sekular.

Najib, bapak liberal 1M ,nak tunjuk sangat kapada Amerika dan barat dia lah yang paling liberal sekali kapada semua kaum dan agama ,nak samaratakan semua agama dan semua ucapan semenjak dan sebelum hari natal menjuruskan bahawa selama ini hari, pemerintah2 yang dulu, adalah mengkonkong agama lain.

Hebat betul 1 M liberal terbukaan, ETP ,politikal transformasi,prime minster for all..

Orang tak minta, pun dia bagi,bila orang minta, terus bagi kunci rumah , terus suruh masuk,hebat lah liberal 1M, semua bunga liberalisma sudah nampak,kita lawan liberalsisma, 1M bagi jalan habis semua kunci liberalsisma di beri.
Nak buka 5 buah pusat di India.
Nak masuk kan guru bahasa ingeris dari india.
Tiba tiba PE 1M jadi indiacentric,baru aje tukar dari SinoCentric,minggu ini christiancentric!
Tapi tak pernah Melayu centric atau IslamCentric.

Najib jualan YEAR END SALE, habis jual.

Hebat lah 1M ,hebat sangat la .
Tak bolih patah balik,

arjuna waspada
changkat lobak.

....................
Reply To This Comment ...................
December 27, 2012 at 9:55 PM

pahit untuk ditelan tapi ada kebenarannya ....

....................
Reply To This Comment ...................
December 28, 2012 at 5:48 PM

Kita perlu beri pelajaran kepada LGE atau hantar dia ke Pulau Singa

Post a Comment