........... Jika Pemimpin Melayu Berterusan Mengalah.... Satu Hari Nanti Orang Melayu Akan Memberontak ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Jika Pemimpin Melayu Berterusan Mengalah.... Satu Hari Nanti Orang Melayu Akan Memberontak !

Thursday, November 8, 201215comments

Go for merit, throw away the tongkat, do away with the quota system, encourage competition on level playing field, aotomatically quality consciousness would be promoted and cultivated!!! 

Diatas adalah satu komen yang saya baca di TMI dalam artikel Najib yang menyeru usahawan Bumiputera kearah  Kualiti bukan Kuantiti. Cadangnya nak komen artikel itu tapi saya fikir komen ringkas diatas lebih sesuai dibincangkan kerana saya percaya ia ditulis oleh orang cina dan pandangan sama turut dikongsi oleh kaumnya dan sesetengah Melayu Liberal.

Amalkan Merit, Buang tongkat, Hapuskan Kuota, Galakkan persaingan Samarata dan secara otomatik kesedaran pentingnya kualiti akan tumbuh.

Kenapa Tongkat atau Dasar2 Affirmatif Kerajaan itu dilihat oleh cina sebagai menyumbang kearah Persaingan Tidak Rata ? Kita pula melihat keadaan yang sediada TIDAK RATA dan kewujudan tongkat itu sebagai salah satu cara untuk mengimbangi keadaan itu. Bagi kita, TONGKAT itulah yang menwujudkan persaingan kerana tanpanya,langsung tidak wujud persaingan !

Tak usah ceritalah SAMARATA..... kehadiran tongkat itu sendiri tidak mampu samaratakan keadaan. 

Kenapa cina masih bising lagi tentang Kuota ? Mereka sedar atau tidak berapa kuota pegangan kaum mereka dalam ekonomi negara ? Kuota yang disasarkan sebanyak 30% itupun sudah dilanggar mereka, Kuota apa pula yang mereka sibukkan ?

Negara kita masih amalkan Kuota kah ? Jika ada, berapa % ?

Inilah isu utama yang menjadi masalah utama sosioekonomi negara kita dan secara langsung menjejaskan usaha kearah perpaduan rakyat ( selain dari isu bahasa kebangsaan ). Kaum Melayu dan bukan Melayu punya pemahaman yang berbeza tentang Tongkat dan Kuota serta fungsinya. ( Secara ringkasnya saya sebut sebagai DEB )

Duluuuuuuu ... saya fikirkan orang cina yang diwakili oleh Mca dan Gerakan, mereka ini  faham akan maksud dan tujuan DEB makanya mereka menyertai BN. Berbeza dengan Dap yang mewakili cina kiasu yang lebih mementingkan kumpul harta dan dominasi cina.

Itu duluuuuuuuu la, sekarang ? Sekarang saya lihat mereka semua sama saja. Dua-dua pun tak faham apa itu DEB. Yang bezakan cuma Mca dalam kerajaan dan Dap diluar kerajaan. Dap menuntut secara serangan sementara Mca pula menuntut dalam memujuk. 

Cuma akhir2 ini cara agresif dilihat lebih mendatang hasil bila kerajaan semakin lemah dan mudah tunduk makanya Dap semakin menjadi pilihan dikalangan orang cina. Dan juga kenapa Chua Soi Lek juga menjadi semakin agresif mempertikaikan DEB supaya Mca kekal relevan.

SAMPAI BILA ? Apakah ada usaha kerajaan kearah memahamkan mereka akan DEB ? Pernahkah kita dengar mana-mana pemimpin cina yang berusaha memberi penjelasan kepada kaum mereka akan DEB ? Tidak ada kan...

Apatah lagi bila sekolah cina dimanjakan....... SERIUSLI LA , APAKAH SEMUA INI AKAN LEBIH MEMAHAMKAN GENERASI AKAN DATANG KAUM CINA AKAN DEB ?

Saya cuma nampak masadepan yang gelap dalam konteks Perpaduan rakyat berbilang kaum negara kita. Baik BN yang terus memerintah maupun jika ditakdirkan PR mengambilalih.

Melayu dalam PR hanya menjanjikan Samarata tanpa benar2 memikirkan implikasi jangkapanjangnya. Mata mereka hanya melihat KUASA POLITIK semata2 dan mengelak untuk membicarakan soal agihan ekonomi antara kaum secara serius.

Pemimpin Melayu semakin beralah kepada tuntutan cina dek perebutan kuasa sesama kita. Ramai yang tidak sedar dan buat2 tidak nampak kerana beranggapan masa masih panjang dan mereka akan perbetulkan keadaan SELEPAS mendapat kuasa kelak. Bagaimana jika keputusan PRU13 dan PRU seterusnya tetap tidak memberi kelebihan 2/3 kepada Melayu ? Apakah Melayu akan berterusan mengalah ?

Orang Melayu secara umumnya akan memberontak satu hari nanti jika keadaan ini tidak diberi perhatian ...... percayalah.

Bukan saja orang Melayu yang cepat lupa, orang cina juga cepat lupa akan sejarah ......

Share this article :

+ comments + 15 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
November 8, 2012 at 11:07 AM

Najib kimak.. itu je jawapan aku. Filem Tanda Putera pasal kebaikan Arwah bapak dia pun dia takut nak siarkan, inikan pulak nak bela Melayu. Kat UiTM baru ni pun cancel penyiaran filem tersebut. Itu baru bab filem, belum benda lain lagi. Tapi filem haramjadah Namawee kira OK. Najib siap sokong lagi si sial tu atas alasan ada kelainan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 11:11 AM

Cina-cina ni tak sedar dan perlu disedarkan bahawa mereka pun bersandarkan kepada tongkat.

Tongkat yang mereka tak patut lupa adalah
kerakyatan/kewarganegaraan percuma yang diberi.

Tak perlu bersusah-payah berjuang untuk merdeka, alih-alih diberi kerakyatan sebagai syarat Melayu nak merdekakan tanah air sendiri.

Pulak tu diberi kuasa untuk sama-sama memerintah negara yang sama sekali bukan tempat kaum mereka berasal.

Dah diberi semua tu secara percuma masih tamak lagi!

Kita perlu ingatkan cina-cina dan keturunan pendatang lain, mereka sebenarnya diberi TONGKAT sehingga boleh kaya-raya dan mewah berkuasa di sini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 12:14 PM

Perlu tau beza hak dan tongkat.

Perlembagaan digarap x menyebut tongkat tp hak. Cthnya kuota biasiswa jpa utk org melayu adalah atas perkara 153.. In fact kalau ikut bulat xkan ade langsung utk kuota kaum lain kecuali bumiputera.

Dasar deb pula utk mengurangkan jurang perbezaan. Mungkin boleh kata tongkat utk bantu org mwlayu tp

Make no mistake. Buang tongkat tidak bermaksud buang hak bumiputera. Lagi pula hak bukan tongkat.

Bila kita defend hak bumiputera harap2 kita avoid perkataan tongkat.

Lagi pula perkataan ini sebolehnya tidak digunakan kecuali utk mendedahkan hakikat

Kaum.cauvinis mmg suka kalau kita keliru antara hal dan tongkat . Lebih2 lagi bila org kita takut sgt nk defend hak bumiputera.

Lagi satu saya nk tanya mereka2 ni kalau hak dan tongkat adalah sama maka satu hari nnt bila semua org on the same level field adakah hak bumiputera akan dihapuskan since tongkat dh xde?

Jgn keliru

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 1:02 PM

Salam Din, bagi saya kalau susah2 sgt ataupun org melayu dah tiada pilihan lagi (baca: dah takde semangat atau keberanian nak mempertahankan hak mereka), kita offer hak samarata kat diaorg ni tapi dengan syarat mereka kena buang sekolah diaorg dan bahasa diaorg dan benda2 ni semua kita gazetkan dalam perlembagaan...kita tengok sanggup atau tidak diorg ni nak ungkit lagi hak sama rata...org melayu kena bertegas dengan bangsa yg tak sedar diri atau yang tak tahu makna bersyukur ni..

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 3:46 PM

Cina ni memg bodoh dan bebal..Diaorg selalu laung persaingan secara adil..Tahukah apa maksud ADIL?Kalau tawaran biasiswa sebagai contoh diperuntukan 10 tempat.

Org melayu ada 100 org sebab melayu majority,cina 50 org dn India 20 org..Takkan la nk bagi 3 utk Melayu,3 cina dan 3 India dan 1 utk Org Iban..Sedangkan Melayu ramai..

Ni la bahana menyokong parti DAPig yg jelas memegang prinsip SAMA RATA ajaran komunis.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 5:50 PM

Orang melayu dibesarkan di kampung2 terpencil dan mengisi perut dengan nasi, telur, sardin, megi dan lain2 makanan murah. Sedangkan kaum yang satu lagi tu dari kecil lagi sudah diberi susu berformula, food supplement, herba, makanan organik yang sudah tentu mahal-mahal belaka. Itu baru soal pemakanan, belum lagi soal lain. Bagaimana persaingan itu dikatakan adil sedangkan dalam soal pemakanan untuk pembesaran pon dah jauh berbeza.

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
November 8, 2012 at 5:54 PM

Betul , TONGKAT paling berharga Cina adalah kewarganegaraan JUS SOLI. Lagi mau byk ckp. CIBAI

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 6:12 PM

Kalau hak melayu dibuang dlm perlembagaan, cina akan kembali sokong BN...... Itu adalah pandangan sesetengah pemimpin umno yg amat sygkan jawatan, itu juga menjadi modal percakapan org2 cina untuk memancing sokongan pemimpin umno tadi. Puak melayu pr yang tak sedar diri ditolong oleh dasar2 BN juga turut sama cuba berjuang melucutkan hak melayu tanpa mereka sedari. Inilah antara senarioooooo. Ooo senarioooo oooo politik masakini.
Aku tak tahu nak kata apa dah, hanya menunggu apa nak jadi akan dtg kpd melayu kita nanti. Kalau dulu ( masa susah) boleh jugalah melayu2 yang berkelahi di sabarkan oleh org tertentu yang bijak, mcm TDM, tapi kini hanya 'totally collapse' saja yang boleh membuatkan melayu kembali sedar dan bersatu.

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 6:42 PM

isu yang Umno tak terjawab ...

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 6:44 PM

Soal JusSoli ni Najib dah jawab 2 tahun lepas - Hak Melayu tergenggam kemas dalam perlembagaan, jadi tak payah bising la !

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 6:46 PM

Ya, saya setuju. Tapi itu dah agak detail. Saya cuma berikan gambaran yang mudah sebagai penyedaran.. simple as possible

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 6:48 PM

Ya, ADIL tidak semestinya SAMARATA

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 6:48 PM

Ini point baru buat saya ni :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 9:12 PM

Din, sebenarnya isu pemakanan ni isu lama dan masih berterusan hingga kini. Faktor utama ialah soal kemampuan dalam mendapatkan makanan yang berkualiti dan berkhasiat. Kita orang melayu ni tak kisah sangat soal makanan ni asalkan sedap dan mengenyangkan.

Cuma, dulu saya pernah terguris dengan kata2 seorang manusia yang mengatakan bahawa nasi, kuah dan telur rebus adalah slightly better than the dog food. Saya rasa terguris ketika itu sebab telur rebus adalah feberet saya sejak kecil memandangkan itu sahaja yang ibubapa saya mampu sediakan.

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
November 8, 2012 at 10:40 PM

Hahaha, ke Telor Najib tergenggam kemas dlm genggaman Ultra Kiasu dan Rosmah?

Post a Comment