........... Dengan India Najib Boleh Bertegas Tapi Kenapa Dengan Cina Najib Tunduk ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Dengan India Najib Boleh Bertegas Tapi Kenapa Dengan Cina Najib Tunduk ?

Wednesday, November 14, 201221comments


Satu berita menarik perhatian saya semalam - BN Janji Batal Projek Kondo Batu Caves Jika Menang - PM

Beritanya tak penting sebab tajuknya saja sudah berikan gambaran akan maksud yang tersirat...... maaf, bukan tersirat lagi dah,tapi jelas tersurat !

U kasi i menang, BARU i tolong u.

Boleh ek macam tu.... Saya malas nak berdebat soal moraliti, benar atau salah disebalik kenyataan tit for tat sebegitu. Bila kuasa dah ditangan, macam2 boleh buat. Sebab itu untuk dapatkan kuasa, macam2 boleh janji !

Point saya timbulkan benda ni mudah saja ...... Kenapa cara yang sama tidak diaplikasikan bila berurusan dengan orang cina ?

Kenapa dengan cina, Najib BERI DULU, kemudian baru nak mohon undi mereka ? Kenapa tidak tuntut dulu orang cina berikan kemenangan kepada BN terlebih dahulu sebelum dipenuhi sebarang tuntutan mereka ?

Ni satu lagi contoh yang lebih direct - Penang BN promises Tamil school for polls win

Boleh pulak gitu .......

Share this article :

+ comments + 21 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 7:14 AM

wah! satu lagi bangsa yang menjadi rebutan, India. bangsa India ni nampaknya lebih bawah sedikit sebab taktik yang berbeza dengan Cina. India kena dagang yang jelasnya iaitu undi dahulu. Cina nampak CAHAYA kemenangan dan maka itu diberi dulu. walau bagaimana pun MENGAPA BEGITU DESPERATE? banga MELAYU bagaimana dan apa pula janji kepada kaum bangsa MELAYU? mungkin kah bangsa MELAYU di ibaratkan saperti tuan rumah dimana kaum pendatang WAJIB dihormati?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 7:43 AM

salam,

mungkin pada pandangan mereka, india ni macam melayu juga, cukup setakat air liur aje. terus percaya juga. org cina pulak kasi tunjuk dan beri dulu, lepas tu ikut aku la nak percaya atau tidak.

kita tak mau ubah cara ke? mungkin sebab dah berpecah, suara dan badan pun dah tak kuat. orang melayu kuat bunyi sebab ramai tapi power kurang. kentut orang cina lagi power semua pemimpin melayu suka bunyi dan bau itu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 10:26 AM

Najib bersama Muhyidin sepatutnya dijatuhkan kerana penglibatan mereka berdua terlalu ketara membela nasib kaum Cina. Muhlyidin sudah pun di iktiraf dunia sebagai pembela kaum Cina. Sekarang pula kaum India sudah mula menyuarakan sesuatu. hari ini tempat sembahyang, kemudian hak keistimewaan saperti kaum Cina; lepas itu bahasa dan sekolah. Kalau tidak disekat dari sekarang akan terjadilah saperti kaum Cina. sepatutnya di PRU akan datang, calon calon kaum India mesti diletakkan dikawasan kawasan bukan Melayu dan biar mereka mereka itu tentukan nasib mereka sendiri.

segala apa yang mereka perolehi sekarang ini dibaratkan dari satu keping kueh kepunyaan orang Melayu. oleh kerana baik hatinya orang orang Melayu dan ketidakbijaksanaan pemimpin Melayu, kueh itu dibahagikan sekit kepada setiap bangsa. disebabkan kueh itu sedap, maka diminta tambah lagi oleh kaum itu, juga dari kueh yang sama. bila ditambah sedikit demi sedikit, kueh tadi sudah menjadi kecil dan sekarang mereka hendak dibahagikan sama banyak untuk menuntut keadilan. apa hal pula kueh yang tinggal sedikit hendak dibahagikan kepada ramai manakala yang mereka perolehi itu dibahagikan kepada yang tidak ramai. ada kah itu betul?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2012 at 11:19 AM

Nak menang Undi, mesti pandai berjanji. Janji mesti ditepati bukan janji munafik.

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
November 14, 2012 at 11:47 AM

Gua sudah panas bila bercerita pasal musibat Melayu ni...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 11:47 AM

Terpaksa sokong UMNO. Kalau ada parti politik lain yang betul2 boleh memperjuangkan Islam dan melayu, gua dah lama berambus dah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 12:38 PM

salam,

janji mesti ditepati, ramai adun bn dah lari menyorok pasal banyak lagi janji tak dapat ditepati pada rakyat bawahan. 2 org big bos sahaja yg mampu menepati janji pasal ada full power. nak panggil adun pun bimbang pasal adun bn yg tak berjawatan tak dapat menunaikan janji bila dipanggil dalam sesuatu majlis. org minta terus janji tapi air liur je. big bos tahu tak ramai anak buah mereka janji yg tak ditepati.

kalu nak undi pakatan dah terang lagi bersuluh memang kaki temberang. belum cakap pun dah tahu nak mula menipu. tapi tak ada pilihan, memang nasib pengundi juga yg malang. yg kaya semua wakil rakyat yg menang tak kira apa parti pun. dah kaya pun nak kaya lagi dan tak pernah puas dengan kekayaan melampau mereka. moga Allah merahmati kita semua.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 2:24 PM

saperti senikata lagu:

jangan suka berjanji, kalau tidak ditepati
jani membawa akibat, ..........

http://www.youtube.com/watch?v=TzspsH4yseQ

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 2:30 PM

hayatilah lagu ini dan kalaulah boleh RTM sentiasa memainkan lagu ini dicorong corong radio dan TV:

http://www.youtube.com/watch?v=txiQIBy4-9w

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 2:32 PM

disebabkan itulah Najib tak ambil kesah orang orang Melayu. Najib tahu ornag orang Melayu tidak akan kemana mana lagi dan UMNOlah satu satunya parti politik yang relevan untuk orang orang Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
November 14, 2012 at 3:37 PM

Apa yg penting sgt kat BT CAVES tu sampai tak boleh buat apa2 pembangunan pun. Masjid yg di kelilingi kondo pun bersepah takde org bising pun. Keling ni makin mengada-ngada. padahal kawasan tu dulu semua hak milik org Melayu sebelum kedatangan pariah ke tanah melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 3:57 PM

Aku dah tak percayakan najib dan muhyiddin lagi. Aku pun tak tau sapa yg dpt di harap membela nasib melayu. Atau kita kena panggil DSDM kembali? Boleh ke macam tu? Err..boleh kot?*!*
PCP84

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 5:17 PM

Ini petanda umno dh nazak..umno dh tau cina xkan undi bn..skng pujuk india plak.psl dh x lama lg dh pru..ini gula2 last unt india..ttg melayu umno?...ellehhh..melayu umno mana berani bersuara..bg br1M diam terus la..kalu tak percaya tunggu PAU umno nnt...mesti semua acara membodek nak jadi calon...

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2012 at 5:36 PM

Point utama artikel ini bukan soal janji tapi kenapa DOUBLE STANDARD? kenapa dengan cina takde janji tapi BAGI DULU, dengan melayu dan india pula macam2 janji.?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 8:16 PM

Aku nak masuk Cina lah. Jadi Cina ni bagus amat. Rezeki pun murah, keistimewaan pun banyak. Maksud aku Cina di Malaysia lah. Kalau di Indonesia aku tak mau. Sebabnya banyak sangat sekatan. Nama pun aku kena guna nama Jawa, bercakap dalam bahasa Indonesia. Lagipun aku sangsi dengan anak jati Indonesia ni, waktu Suharto jatuh ramai awek-awek Cina yang kena rogol.

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2012 at 8:49 PM

Salam Din,

Cina ada 45 kawasan majoriti parlimen dalam Malaysia. India pulak takdo langsung kawasan majoriti orang India dalam Malaysia sbb penempatan berpecah. So Indian xde kuaso nak demand mcm Cino.

Abih camno Din?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2012 at 8:54 PM

Sedikit tambahan, cumo Najib ngan Muhyiddin selalu lupo yg Melayu+Bumiputera ado 177 kawasan majoriti Parlimen. Melayu+Bumi Islam saja ado 164 kawasan majoriti parlimen. But Najib still takes it for granted.

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2012 at 10:08 PM

ya...cina Malaysia banyak lemak. DAN orang asal Malaysia pula banyak bagi muka..

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2012 at 10:11 PM

Ya,Najib takes it for granted yang orang melayu tidak punya pilihan selain Umno. Mesej yang kita perlu sampaikan adalah - DON'T ! Mungkin parti tidak ada pilihan tapi undi ada. Undi Protes !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 11:09 PM

Kalau terus-terusan bagi muka kononnya atas sebab strategik, aku pun akan fikir-fikirkan untuk bagi UNDI PROTES. Aku dah muak lah Din. Nak termuntah pun bila pemimpin-pemimpin utama terlalu bagi muka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2012 at 11:40 PM

yg rugi last org melayu gak... sedih btoi

Post a Comment