........... Bila Pemimpin2 Kita KAYA JUTA-JUTA ..... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Bila Pemimpin2 Kita KAYA JUTA-JUTA .....

Wednesday, November 7, 20127comments

Saya mahu berkongsi satu artikel menarik dari Outsyed The Box - Winnable Liabilities Will Lose GE13 For BN

I hope all Bloggers, especially more UMNO Bloggers will put pressure on the Prime Minister and Deputy Prime Minister to make sure that there are no Billionaires and multi-millionaires sitting in the  Federal Cabinet as Ministers.  It is certainly a conflict of interest. It is certainly conduct unbecoming of high public officials to amass so much wealth (or any amount of wealth) when they are holding public office.

It is also unbecoming if their family members also own much wealth - unless of course they are willing to be transparent and declare their assets to the public and are willing to be scrutinised

If they have indeed been using their piggy bank savings since they were in kindergarten, then its ok. Or if they worked hard at 9-5 jobs, competed and earned their wealth through their own sweat and effort then its ok.  

The public is no more stupid. The Blogs are not stupid. Neither are Facebook and Twitter.  If there is an exposure just at the right time, the BN can lose the elections.

So the Prime Minister and the Deputy PM have to decide - do you want to protect the millions and billions of just a few Cabinet Ministers and their families or do you want to save the party and the nation? Take your pick.

Ya, mengenai kekayaan melampau yang dimiliki oleh para pemimpin politik terutamanya yang menduduki kabinet. Banyak isu berpunca dari kekayaan melampau itu ... tak perlulah saya sebut nanti orang kata saya kaitkan dengan sipolan-sipolan.

Sebab dalam hampir kesemua isu2 cabang itu, persoalan utama yang ditimbulkan akhirnya adalah - Dari mana datangnya JUTA-JUTA itu ?

Kalaupun kes tidak dapat dibuktikan tapi PERSEPSI yang ditimbulkan tetap juga melekat dalam fikiran rakyat. Menang dalam dunia blog tidak semestinya menang difikiran rakyat.

Mulakan Transparen itu dirumah sendiri.

Apakata agenda Transformasi yang kononnya mahu dibawa kedalam PAU nanti adalah Transformasi Kearah Pemimpin Bersih ? Dan langkah pertama adalah mewajibkan setiap Winnable Candidate membuat pengishtiharan harta peribadi dan keluarga terdekat.

Jadi kalau kemudian hari timbul isu JUTA-JUTA, kita boleh rujuk balik dan berkata - halo... mamat ni sebelum dilantik lagi dah ada juta-juta lah ...

Kita nak backing pun senang .... 

Seperti kata Outsidethebox -

May I make a suggestion to these Ministers who may be thinking that they are like the 72 angelic virgins of paradise yet to be deflowered by the "suicide bombers" waiting at the gates.  If you think you are indeed heavenly virgins, then can you :

1. please declare your assets to the public 
2. please get your sons and daughters to declare their assets to the public
3. please get your wives (plural) to declare their assets to the public

If your combined assets are between say RM50 million to RM100 million please report to jail immediately.

If your combined assets are above RM100 million, please report to the hangman immediately.

If your combined assets are below RM50 million, please report to the polygraph test and take a lie detector test.

Boleh ke tak boleh?
Jangan asyik nak ubah rakyat jer, ubah dulu pemimpin ! KEPIMPINAN MELALUI TAULADAN.

Share this article :

+ comments + 7 comments

....................
Reply To This Comment ...................
November 7, 2012 at 10:12 PM

sangat sangat setuju....

tapi pelik la anwar berahim yg kaya raya takdak sapa pon nak query huhuhu...org tetap kata dia tawaduk dan hidup bersederhana hahaha..tapi dah ramai bukak mata la ni hehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 7, 2012 at 10:53 PM

Salam

itu la yg payah nak ubah, pemimpin hanya suruh rakyat berubah bukannya bermula daripada mereka dan keluarga, cakap mudah tapi praktikalnya payah. Macam ustaz suruh ikut sunnah nabi, tapi dia pun hanya mampu ikut tang kawin je. Bab tanggungjawab tak tau nak cerita pasal kurang buat.

biarla pemimpin yg nak bekerja yg jadi calon. Pemimpin yg dah kaya sampai cicit berjoli pun tak habis. Biar la duk rumah je bantu dari jauh,

ada berani ke? Rasanya semua takut hilang kuasa dan hilang kaya pasal duit yg dapat khas utk anak cicit berjoli.

....................
Reply To This Comment ...................
November 7, 2012 at 11:13 PM

Takde pemimpin yang berani nak betul2 hentak Anwar .... apakah mungkin kerana takut diri sendiri dihentak kembali ? Itulah masalah problemnya ! Cuba kalau pemimpin yang ada bersih, tidak perlu takut nak bersuara. Tidak ada apa yang dipanggil jerangkung dalam almari.

Cuba takde bloggers yang berani dedah salahlaku pemimpin PR, apakah pemimpin2 Umno akan bersuara ?

....................
Reply To This Comment ...................
November 7, 2012 at 11:14 PM

Bunyi senang je kan - Buat Pengisytiharaan Harta..... tapi nak buat punyalah payah ..... kenapa ek?

....................
Reply To This Comment ...................
November 8, 2012 at 12:09 AM

point yg menarik jugak sebab semua sama spesis kot hahaha...org umno sendiri kena bersihkan parti mereka dari pemimpin korup utk masa depan anak bangsa..jgn angkat org korup...terajang jauh2....jihad jugak tu...ada berani hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 8:53 AM

harta banyak sangat. tak habis nak kira. kira sampai ribu riban pun dah lenguh, kalu beratus juta mau lumpuh anggota. tu tak buat pengistiharaan harta. kesian kat sprm tak buat kerja lain, asyik dok kira harta dia jer. nanti banyak orang buat salah rasuah, sprm tak habis kira harta lagi. kemudian salah teknikal, tiada harta yg tidak sah. kan membazir je masa. kalu anak ikan bilis, dah ramai boleh tangkap, pasal senang nak kira harta tak sampai berjuta.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2012 at 11:56 AM

DORANG TAK FIKIR HARTA TU BERKAT KE TAK..

BAGI ANAK BINI CUCU CICIT MAKAN..

BILA ANAK CUCU CICIT BESAR, JADI SETAN..

Post a Comment