........... Suria KLCC - Apa Yang Boleh Kita Buat ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Suria KLCC - Apa Yang Boleh Kita Buat ?

Wednesday, October 31, 201229comments


Berkaitan isu Puan Sherifah @ Suria KLCC ( KLiK ), ada teman yang bertanya satu soalan yang saya kira relevan untuk dikongsi -

Habis tu, nak buat macamana , nak tolong macamana ? Takkan nak halau atau suruh  penyewa bukan Melayu yang ada sekarang keluar begitu saja ? Kita kalau nak bising pun biar jelas apa yang kita nak ...

Saya percaya soalan diatas turut bermain difikiran ramai pembaca. Ramai yang setuju, simpati TAPI ... apa yang kita boleh buat ?

Untuk pengetahuan dalam kes Puan Sherifah @ Foto Point, beliau sedang dalam perbincangan dengan pihak pengurusan Suria untuk mendapatkan lokasi alternatif yang terbaik. Premis sedia ada nampak gayanya tidak ada pilihan, beliau terpaksa keluar juga. Pilihan yang masih ada adalah lokasi lain didalam bangunan Suria.

Sekiranya tidak ada persetujuan jua, mungkin terpaksalah Puan Sherifah buat keras kepala, bertahan dan bawa kes ini ke mahkamah. Itu adalah pilihan terakhir beliau. Apakah orang Melayu akan menyokong perjuangan beliau ...... wallahualam. Apakah beliau akan menjadi satu lagi angka dalam statistik usahawan Melayu yang dipaksa keluar dari premis perniagaan paling glamer milik kerajaan yang mendakwa membantu orang Melayu ...... wallahualam. Sama2 kita tunggu perkembangan selanjutnya....

Tapi ini bukan soal Puan Sherifah secara individu .... bukan maksudnya jika selesai kes beliau maka selesailah isu ini. Puan Sherifah cuma contoh yang mewakili nasib usahawan2 Melayu yang masih berusaha memegang panji2 bangsa di premis2 perniagaan premium yang rata2nya dikuasai oleh bukan Melayu. Bla bla bla ......

So..... nak demand apa lagi ? Nak halau peniaga bukan Melayu yang ada ? Secara ekstrimnya saya akan jawab - Kenapa tidak ? Kalau sebelum ini ramai usahawan Melayu yang terpaksa keluar dek tekanan melampau pihak pengurusan atau langsung tidak disambung kontrek penyewaan, kenapa tidak perkara yang sama dikenakan kepada penyewa bukan Melayu yang ada ? Masukkan semula peniaga2 Melayu yang layak. Kita masih ada KUOTA Bumiputera lagi kan ? Ke dah dilupuskan ?

Atau kuota cuma diwakili oleh premis2 yang second class ? Macam kuota pekerja2 disektor swasta dimana sesetengah yang akur, memang punya minima 30% ( contohnya ) pekerja Melayu tapi mereka dilevel mana ?

Dalam kes Suria KLCC, tahun lepas telah menyaksikan pembesaran ruang niaga dengan penambahan sebanyak 30 premis baru ...... jangan marah, semuanya diberi kepada Melayu ! Hahahahaha ....

The Star 2 April 2011

“The new retail component will be a seamless integration to Suria KLCC at the Ramlee Mall end on the south side of Suria KLCC. It will be an extension of brands, design and architecture.

“Targeted for completion by June, it will feature more than 30 specialty outlets including international high-end specialty stores such as flagship Cartier and Chanel stores, a new Giorgio Armani store and South-East Asia's first Armani Caf,” Brien adds. Bla bla bla ......

SEMUAnya dihuni oleh orang luar.

From 95 homegrown stores in May 2000, Suria KLCC now has 111, while the number of Malaysia-owned specialty stores have expanded from 184 to 242. Foreign-owned stores also increased to 83 from 77.

Berapa banyak dari 242 Malaysia-owned stores itu milik Melayu ? Tak sampai 10 ! Ke 5 jer ? PASTI PEMIMPIN2 MELAYU BERASA BANGGA TERAMAT SANGAT KAN, KAN , KAN ? Pasti Dap Cina terkejut dan sekarang bersiap2 menulis banner untuk demo protes supaya peniaga Melayu ditambah bilangannya !

TERBARU, satu lagi blok baru sedang dalam pembinaan bersebelahan dengan Mesjid Assyakirin. Setinggi 4 tingkat dengan 80 premis perniagaan baru akan diwujudkan dan dijangka siap pada tahun 2017. NST 24 Ogos 2012


Ada ditulis dalam artikel NST itu - Suria KLCC has 384 tenants with 75 per cent of the businesses owned and operated by local tenants. 

Bermakna sebanyak 288 penyewa adalah tempatan ...... hmmmm mungkin nombor 8 yang akhir itu saja Melayu kot.

Nah, blok baru sedang dibina dengan 80 premis baru ........ siapa tadi yang bertanya apa lagi yang kita boleh buat ?


Ada mana-mana pemimpin Melayu yang ingin jadi Juara Bangsa dalam isu ini?

Share this article :

+ comments + 29 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 12:56 PM

Bro,
Mintak puan sharifah pya bank acc no. Kita donate sikit sorang. For those melayu yg menyalak nak tolong melayu boleh to pup. At least boleh tolong cover duit lawyer kat court nanti

Zack
Airputh kuantan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 12:57 PM

bukan klcc je din ! masalah yg sama jg berlaku d pusat beli - belh tmpt lain jg , yg hairannya dmn fungsi mara , adakah setakat mmbina ruang niaga yg tmptnya tak ada pnguniung

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 1:15 PM

Yang akan paling ke depan menikus dan membisu isu melayu ni dah tentulah Ketua Pemuda UMNO dan panglima2 hulubalang beliau!


Sebab masing2 sedang berjuang nak jadi calon winnable muda 1malaysia. Tak percaya? Baca le blog tunfaisal dot com

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 1:25 PM

bung mokhtar, di mana suara kau?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 1:30 PM

"Nah, blok baru sedang dibina dengan 80 premis baru ........ siapa tadi yang bertanya apa lagi yang kita boleh buat ?

Ada mana-mana pemimpin Melayu yang ingin jadi Juara Bangsa dalam isu ini?"


Tajam dan power Din. Tapi soalan cepumas tu Khairi tak dapat baca, dia sakit mata semalam pikirkan sapa nak jadi calon daa. Tu lagi penting, bab melayu ni apa dia kisah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 1:32 PM

Apa kita boleh buat? Melayu perlukan generasi baru yang ampuh banyak banyak. Sekarang tak banyak yang boleh berniaga yang boleh sampai kat Suria KLCC. Kalau kita ampuh berniaga orang pun tak cakap apa. Dewan Perniagaan Melayu hanya sekadar untuk geng-geng mereka je. Ini hakikat. Persatuan operator restaurant Melayu pun tak nampak hidung.

Melayu perlu generasi baru. Generasi Y generasi X Mellinium baby dah tak boleh pakai dah sangat

Masalah Melayu secara umum ialah perkara asas pun tak lepas macamnan nak berniaga kat Suria. Kalau setakat 3-4 orang memang kena halaulah


1) Hapuskan budaya mat rempit secara besar-besaran- Hapuskan budaya memandang tinggi cara hidup gangster.

2)Tangani budaya buang bayi, beromen dalam jamban dan bercouple-couple sekat facebook untuk bawah 21 tahun -

3) Ajar anak-anak melayu jangan kencing berdiri kat mangkuk kencing, jangan berak duduk beraklah cangkung - berak cangkung ialah sunnah Nabi, jangan ikut mak-bapak yang suka buang sampah merata-rata, Jangan ikut Mak yang suka tengok drama Korea dan Hindustan atau bapak yang suka layan bola Liga Inggeris yang memang tak ada faedah. Lebih baik sokong liga Malaysia. Ingat Euro baru-baru ini? Berapa banyak yang sokong Spain tetapi tak sedar Spain dahulu dah mengkristiankan banyak Muslim Filipina.... Jati diri Melayu sungguh out.... dan hancus...

4) Ajarlah anak-nak jangan terperangkap dengan consumerism macam mak-bapak sekarang. Handphone lama elok lagi dah nak beli handphone baru. Beli-dan beli. Selama-lamalah terperangkap

5) yang paling penting sekali bab agama Islam. Memang dah hancus sekarang. Raya haji hari tu di surau tempat saya anak-anak kecil baling batu kat lembu korban dan oztaz pak imam bilal siak dan tukang cuci jamban surau hanya lihat tanpa melarang. Adab terhadap haiwan lansung tak jaga. Sembahyang Jumat pula Bapak konon-konon nak ajar anak sembahyang tetapi lupa nak ajar adab di masjid. Buat bising berlari lari ketika kutbah Jumaat. Buang kulit pisang merata. Bapak pulak tidur sebab kutbah Jumaat boring. Lagi haram jadah kalau siap kutuk mengutuk dan fitnah masa kutbah. Lagi malang Mak pula dah anggap sembahyang Jumaat untuk lelaki sahaja walhal perempuan pun boleh jugak. Sepatutnya sembahyang Jumaat di jadikan event mingguan keluarga bukan setakat bapak sahaja dan mak pergi shopping waktu sembahyang Jumaat. Masalahnya pulak hari Jumaat bukan hari cuti seperti sesetengah negeri dalam persekutuan. Maklumlah hari Ahad lebih standard kot baru stail orang putih.

Kesimpulanya tangani perkara asas-asas masalah orang melayu ni. Banyak lagi perkara asas kita tak lepas. Binalah generasi baru. Untuk Puan Sherifah teruskan perjuangan anda. Mintak tolong lah kat Dewan Perniagaan Melayu sana. Tak ada duit nak bayar sewa ajaklah pelabur lain turut serta dalam syarikat (beli saham atau buka saham baru) atau ajak rakan kongsi baru untuk penambahan modal. Mintak tolong kat Dewan pernigaan Melayu untuk cari calon. Memang untung kita akan kecil sedikit tetapi asalkan boleh hidup di SURIA dan bangga jadi melayu di sana apa salahnya. Kurang-kurang jadi inspirasi pada orang. Bak Kata orang Finland there are 1001 ways to skin a reindeer. Atau kata orang Arab ada 1001 cara untuk suruh keldai jalan atau kata orang Melayu ada 1001 cara untuk tidur dengan aman.

Protection of fund penting. Kena buat hedging sikit sebab kalau bab sewa bangunan ada benda luar jangka. Contohnya simpanlah sedikit keuntungan dalam fixed income ( cara Islam ye - perlaburan Tabung Haji misalnya) untuk hedge kenaikan sewa dan untuk renovation (bukan untuk beli kereta baru). Buat simpanan secara istiqamah.

Kita dok berkeriau tak ada guna pun. Kita ni macam babi yang berdengus sebelum kena sembelih sahaja pada MEREKA. Bakal di makan dan diratah. Nyam-nyam. Maka berhentilah jadi Babi wahai melayu. cukup-cukuplah tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 3:10 PM

Dengar kabar KJ bakal dilantik sebagai Ketua Pemuda MCA yang baru. Kerana jasa dan suara beliaulah maka lebih 70% peniaga Cina diberi peluang berniaga di Suria KLCC.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 3:21 PM

Puan Sherifah kalau boleh buka 8 kedai di KLCC. Kalo bangsa cina satu orang pun boleh dapat 4 kedai, apasalahnya 8. Tak ke gitu?

Blok baru tu idea bagus, tapi kalo bangsa lain juga yang dapat, apa gunanya.

Kementerian Pembangunan Usahawan! Eh dah tutup dah kementerian ni! Sapa menteri yang bertanggungjawab bawa dasar agenda Bumiputra sekarang? Idris Jala.? Maxim Ongkili? Chua Soi Lek?

Puan Sherifah, ini 1Malaysia dan Malaysia1 tau, bukan lagi Tanah Melayu! Tukar la nama kpd Sha Ri Fa, baru bole berniaga di KLCC.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 4:20 PM

Petronas kena bagi semua 80 lot kedai blok baru tu kpd Bumiputra. Inipun belum cukup 20%.


Ya, siapa nak perjuangkan? CEO dari Australia Brian tu kah? Brilliant

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 5:41 PM

A while ago a Malaysian chinese (with singaporean PR) told my colleague an Australian, that if you are a bumiputra in Malaysia you could be rich and very successful in business. Life is easy. And my Australian colleague told me what the chinese told him. I smile bitterly...back of my mind i feel like i want to vomit..cause i know in reality it is far from the truth...

Few years after, the Australian got a chance to work in Malaysia and got involved in the commercial environment of Malaysia...and we met...and yes...he now know the "truth" of that chinese singaporean statement as well...90% of peoples that he has been dealing business with are all non bumiputra including he himself....where is the bumiputra? It is irony isnt it...given that the ease that bumiputra got in doing business...

In my own field, there are probably 9 companies involved with all of them own by chinese or foreigners, there are only one bumiputra whose only partners in one of company. How much shares does he holds? Only god knows....

Many more disappointing stories including my own experience as bumiputra but who to blame???

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
October 31, 2012 at 6:02 PM

Sebenarnya ramai Melayu yg boleh berniaga. Tapi si bangsat Cina tak sedar diri ni memang RASIS takkan bagi Melayu maju dgn pelbagai cara dan alasan. Biar merempat di bumi sendiri. Jgn harapkan Najib yg dah jadi Cina Ah Jib Gor. Jgn harapkan PAS sebab PAS takde bangsa. Islam je.. Terima jelah ketentuan Allah yg Melayu dah takde masa depan di sini. UMNO elok bubar je bak kata PAS. PAS pulak eloklah g buat parti kat SYRIA ke mana. Atau bubarkan aja join DAP. Agong dan Majlis Raja-Raja elok je letak dlm Muzium Negara.

....................
Reply To This Comment ...................
October 31, 2012 at 6:51 PM

sebenarnya ramai yang seperti saudara, tersepit antara permainan politik para pemimpin. Hati menyokong Umno lebih kerana sejarah Umno dan faktor Tun M tapi rasa geram dengan kepimpinan baru. Nak sokong terfikir juga .... kalau aku sokong, nanti Najib perasan orang sokong dia. Habis tu bila yang MESEJ kita nak sampai ?

Tak sokong karang, pembangkang yang untung.

HABIS APA PILIHAN YANG ADA ?

....................
Reply To This Comment ...................
October 31, 2012 at 6:54 PM

I strongly suggest you visit deminegara.blogspot.com , do read all the comments too. Would take a few days to cover all but it would be worth it.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 6:54 PM

Sherifah kena tukar ke Sha Li Fa baru boleh berniaga di Tanah Baru Cinasia ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 7:07 PM

ya bung, mana suara kamu? kalau syed mokhtar kuat kamu menjerit!

....................
Reply To This Comment ...................
dugo
October 31, 2012 at 7:13 PM

Bapak-bapak Menteri sekalian, ahli-ahli parlimen sekalian, datuk bandar, ketua-ketua pengarah kementerian, jabatan-jabatan sakalian, di mana suara kamu membela nasib peniaga melayu?

peti-peti undi di kawasan melayu menanti kamu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 7:18 PM

Sha Li Fa sila pergi mengadu kepada Biro Aduan MCA.

Biro Ekonomi Pemuda UMNO sedang sibuk memilih calon-calon pemuda WINNABLE.

Begitu juga Ketua Pemuda UMNO sedang testing AES, Menteri Wanita (ada ka?), Menteri Pembangunan Bumiputra (masih ada ka?)

....................
Reply To This Comment ...................
October 31, 2012 at 7:36 PM

ha ah la....onkel dinPenyu,

persoalan menarik Dewan Perniagaan Melayu Malaysia apa bikin ar dalam ini kes?, tak membantu pn syarifah ka

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 7:53 PM

Mungkin Dewan berpandangan Peniaga Melayu cukup berniaga di dalam dewan sahaja, bukan di Gedong-gedong membeli-belah.

Din, sila cadangkan penubuhan Gedong Perniagaan Melayu Malaysia pula.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 8:45 PM

" Foreign-owned stores also increased to 83 from 77 "

Berapa kedai peniaga Bumiputra di KLCC sekarang?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2012 at 9:30 PM

Bangsat sungguh menjadi Melayu. Aku stop menjadi Melayu dan menjadi Cina.

....................
Reply To This Comment ...................
Antihipokrit
November 1, 2012 at 12:04 AM

Hak Melayu terkunci kemas dlm perlembagaan kata apek Ah Jib Gor. Sebenarnya dah dikunci dlm peti kayu nak masukkan dlm Muzium.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 1, 2012 at 12:12 PM

Sabar, kita tunggu kesudahan isu ini dan tahulah nanti siapa yang berjuang siapa yang berkokok siapa yang terus bisu. Insyallah akan sampai penghujungnya. Positif atau negatif kita tengoklah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 1, 2012 at 11:28 PM

berapa lama perlu sabar? tak apa tunggu perkembangan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 2, 2012 at 4:19 PM

Saya lalu depan kedai Sherifah baru tadi. Hala ke Stesen LRT KLCC memang crowded, ramai customer termasuk pelancong luar. Patutlah kedai dia jadi rebutan dan nak halau dia. Lokasi sgt strategik, pertahankan untuk peniaga Melayu. Tak heran ada yang kowtim undertable nakkan kedai tu. mungkin juga kompetitor Sherifah tidak mustahil.

Harap bangsa kita bersuara dan kerajaan bantulah Sherifah. Saya hanya mampu komen. Saya doakan beliau.

....................
Reply To This Comment ...................
Marley dan Aku
November 3, 2012 at 2:30 AM

Suria KLCC is Malaysia's premier shopping centre, located at the base of the Petronas Twin Towers in the Kuala Lumpur City Centre

Developer: KLCC Property Holdings Berhad
Management: Suria KLCC Sdn. Bhd.
Owner: KLCCP Holdings Berhad 60%, CBRE Global Investors 40%

KLCCP Holdings Berhad Corporate Profile

....................
Reply To This Comment ...................
November 3, 2012 at 10:32 AM

masa baru2 bukak klcc dulu takde siapa yg pandang kedai. sha ri fa ini..tp apabila keadaan bertukar dan lokasi kedai ini muka menarik perhatian ramai..timbul pula isu ini. ada lah orang yg nak kan jedai tu...klcc dari dulu lagi cuba halau semua peniaga melayu. tanya aje mana2 staff pengurusan klcc..mereka juga akui.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 3, 2012 at 11:51 AM

Petronas owns 53% of KLCCP Holdings Berhad who owns 60% of Suria KLCC Sdn Bhd.

Hence, Petronas controls policies of KLCCPHB and Suria KLCC via majority representation of Board of Directors in both companies.

Petronas is GLC. Owner of GLCs is Malaysian Government.

Meaning, the relevant Ministries must determine, monitor, participate and voice out Government policies pertaining to Bumiputra and Non Bumiputra participation and distribution in Economy. In respect of Sherifah @ Suria KLCC - Bumiputra's opportunities to do retail business in Suria KLCC.

5%? Ridiculous! Ministers, continue to 'sleep' and we will make you sleep longer!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2012 at 2:14 PM

Petronas kenalah peka dengan dasar Kerajaan. Kementerian yang berkenaan kenalah pro-aktif dan ambil tindakan wajar. Perkara ini sudah berulang-ulang macam piring hitam. Dulu pun sudah banyak kali peniaga Bumiputra buat aduan tetapi akhirnya dihalau juga.

Menteri KPU dulu pun ada buat kenyataan nak bantu peniaga Bumiputra di gedong-gedong besar. Sampai sekarang tak nampak pun apa-apa langkah konkrit.

Kementerian mana yang bertanggung-jawab sekarang?

Tidak langsung bersuara.

Post a Comment