........... Suara Hati Tun Dr Mahathir | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Suara Hati Tun Dr Mahathir

Sunday, September 23, 201210comments

Suara hati Dr. Mahathir

SAYA sedih. Bukanlah saya berharap kerana kesedihan saya akan menarik simpati sesiapa. Hanya saya ingin menyatakan perasaan saya- perasaan apabila melihat kaum bangsa saya, orang Melayu, begitu sekali tidak tahu bersyukur, begitu sekali mudah lupa, begitu sekali mudah dipengaruhi dan diperalat oleh orang lain sehingga sanggup memburukkan bangsa sendiri.

Bagi generasi yang dilahirkan selepas merdeka tentulah mereka tidak merasai sendiri kehinaan yang dialami oleh orang Melayu semasa mereka dijajah dahulu. Tetapi takkanlah mereka tidak baca sejarah bangsa mereka.

Jika mereka sudah lupa, jika mereka tidak dapat memahami pahit maung, pedih perit bangsa yang dijajah, izinkan saya yang biasa dengan tiga penjajahan bercerita sedikit berkenaan orang Melayu semasa dijajah.
Rata-rata mereka miskin, tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak terdaya mempertahan negeri-negeri mereka. Mereka terpaksa bertuankan orang putih Inggeris yang mereka terima sebagai Tuan mereka di negeri mereka sendiri. Mereka bukan tuan rumah. Mereka sebenarnya hamba rumah yang diduduki orang lain.

Orang putih, secara terbuka menyatakan orang Melayu adalah bodoh dan malas, tidak mampu menyumbang apa-apa kepada pembangunan negeri-negeri mereka. Mereka hanya layak jadi pemandu kereta dan orderly atau budak pejabat atau kerani. Mereka dianggap tidak berkebolehan melaksanakan apa-apa kerja yang dipertanggungjawab kepada mereka. Orang asing dari India dan Cina perlu dibawa masuk untuk mengatasi masalah Melayu malas dan tidak cekap.

Datang Jepun. Orang Melayu hilang jawatan perkeranian dan jawatan-jawatan rendah yang lain. Mereka terpaksa jadi penjual pisang di tepi jalan - kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Jika tidak tunduk serendah mungkin apabila lalu di hadapan askar Jepun, mereka dipaksa tatang ketulan batu yang besar sehingga mereka pening dan jatuh. Mereka diarah panjat pohon kelapa untuk dapat buah kelapa bagi askar Jepun. Jika gagal mereka ditempeleng dan terbongkok-bongkok meminta maaf daripada askar Jepun.

Tanpa bertanya sedikitpun akan pandangan orang Melayu sebagai pemilik negeri-negeri Melayu, Jepun menghadiahkan empat buah negeri Melayu, iaitu Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu kepada Siam, kerana membalas budi Siam.

Di bawah pemerintahan Siam, orang Melayu diarah supaya menghormati lagu kebangsaan Siam dan bendera Siam. Saya lihat sendiri seorang orang tua Melayu yang tidak turun basikalnya semasa lagu kebangsaan Siam dimainkan, ditendang di kepala oleh askar Siam apabila lagu berhenti dan ia jatuh terlentang di atas jalan.

Saya dan beberapa Melayu lain tidak berani menolong orang tua yang telah jatuh. Kami bangsa yang dijajah dan boleh ditendang oleh sesiapa yang menjajah bangsa kami. Jangan siapa tolong.

Kemudian, British kembali dan raja-raja Melayu diugut akan diturunkan dari takhta mereka jika tidak tandatangan perjanjian Mac Michael supaya negeri-negeri Melayu diserah secara langsung kepada British. Dan raja Melayu pun tandatangan dan diturunkan pangkat kepada kadi besar negeri mereka.

Cadangan Malayan Union British bertujuan menamatkan negeri-negeri Melayu sebagai Tanah Melayu, milik orang Melayu. Ia akan jadi milik siapa sahaja yang mendapat taraf rakyat Malayan Union milik British.

Dalam keadaan orang Melayu begitu miskin, daif dan tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak mempunyai senjata, tidak tahu berniaga, sudah tentu mereka akan menjadi kuli dan hamba kepada orang lain yang lebih pintar, lebih cekap dan lebih kaya daripada mereka. Sudah tentu tidak akan ada Tanah Melayu, tanah tumpah darahnya orang Melayu. Mereka akan jadi bangsa yang tidak bernegara, tidak bertanahair. Tidak ada masa depan bagi mereka.

Alhamdulillah. Di saat itu mereka tiba-tiba sedar. Berkat beberapa kerat di antara mereka yang terpelajar yang tahu akan malapetaka yang menanti bangsa mereka, mereka ketepikan sikap kenegerian mereka dan kesetiaan kepada raja masing-masing atau kepada keturunan mereka. Mereka bersatu dan bangun menentang rancangan Malayan Union British. Perpaduan Melayu yang tumpat ini, pendirian mereka yang tidak berbelah-bahagi berkenaan penolakan Malayan Union memaksa British gugurkan rancangan mereka dan kembalikan negeri-negeri Melayu bersama Pulau Pinang dan Melaka yang dimiliki British kepada orang Melayu. Maka terselamatlah orang Melayu dan negeri mereka.

Malangnya sekembalinya sahaja Semenanjung Tanah Melayu ke tangan orang Melayu, maka bermulalah rebutan untuk nikmat yang datang dengan pemerintahan sendiri, khususnya untuk menjadi ahli dalam dewan-dewan negeri dan dewan undangan Persekutuan. Keahlian ini menjanjikan pangkat, elaun dan lain-lain kemudahan.

Untuk bekerja sebagai budak pejabat memerlukan kelulusan tertentu. Tetapi untuk menjadi Yang Berhormat, menteri, bahkan Perdana Menteri tidak memerlukan apa-apa sijil atau kelulusan.

Yang kecewa, yang tidak dapat nikmat yang dikejar lupa akan nikmat perpaduan dan mereka tinggalkan UMNO untuk tubuh kesatuan mereka sendiri. Dengan ini mereka akan dapat dicalon oleh parti mereka untuk bertanding dalam pilihan raya yang akan datang.

Kumpulan pertama yang menubuh parti serpihan terdiri daripada ulama dalam UMNO yang kecewa kerana permintaan mereka supaya 10 daripada mereka dicalonkan oleh Tunku Abdul Rahman ditolak olehnya dan hanya satu sahaja yang diberi kepada kumpulan ini.

Tetapi Tuhan Maha Kaya. Rata-rata orang Melayu terus menyokong UMNO yang mana ini memberi kemenangan kepada UMNO dan rakan-rakannya. Demikianlah besarnya sokongan ini sehingga British terpaksa serah kuasa kepada Perikatan ciptaan UMNO. Jika Parti Islam mendapat lebih daripada satu kerusi, nescaya kemerdekaan tidak tercapai pada 1957.

Tanpa merampas hak orang lain, pemerintahan yang bertunggak kepada Melayu berjaya membangunkan negara dan memberi kepada bangsa Melayu dan bumiputera lain pelajaran, latihan dan peluang yang tidak pernah dinikmati oleh mereka semasa dijajah.

Berkat semua ini maka terpulihlah maruah bangsa Melayu. Alhamdulillah.

Ramalan bahawa pemerintahan yang dipimpin Melayu ini akan merampas hak dan harta kaum lain tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya pimpinan yang diterajui Melayu berjaya memajukan negara sehingga dikagumi dunia.

Semua ini terang dan nyata. Dunia akui kebolehan orang Melayu yang memimpin Malaysia. Tetapi mereka belum sampai ke tahap bersaing dengan kaum lain terutama dalam bidang perniagaan dan perusahaan.
Malangnya kejayaan yang sedikit ini telah menjadikan mereka bongkak dan tamak. Rebutan kuasa antara mereka terus berlaku dan rebutan yang berpunca kepada ketamakan individu tertentu menyebabkan perpecahan dan serpihan daripada parti utama mereka.

Mereka yang kecewa kerana gagal merebut tempat menghasut ahli-ahli dan pemimpin kerdil untuk menyertai mereka, untuk menjayakan hasrat sempit mereka merebut kuasa, terutama untuk menjadi Perdana Menteri. Untuk ini mereka membohong, menyalahtafsir agama, menyokong orang lain yang tidak suka melihat orang Melayu meraih walaupun sedikit kekayaan, kedudukan dan nikmat yang terdapat di negara ini.

Hasilnya ialah perpaduan Melayu diganti dengan perpecahan. Orang Melayu yang dahulu digeruni oleh British kerana kukuhnya perpaduan mereka, sekarang berpecah kepada tiga kumpulan kecil yang terpaksa mengemis untuk mendapat sokongan orang lain termasuk mereka yang menentang segala usaha untuk mengimbangkan kedudukan orang Melayu dengan kaum-kaum lain.

Sokongan orang lain ini tidak diberi secara percuma. Jika mana-mana daripada parti Melayu ini memenangi pilihan raya dan mendirikan Kerajaan, tak dapat tidak Kerajaan ini akan terpaksa mengikuti telunjuk orang lain. Melayu tidak lagi akan menjadi tunggak kepada pemerintahan negara yang mereka rela berkongsi dengan orang lain. Mereka akan jadi puak minoriti dalam pakatan yang mereka sertai. Inilah yang akan terjadi hasil perpecahan orang Melayu.

Siapakah yang membawa malapetaka ini. Tak lain tak bukan malapetaka ini dibawa oleh orang Melayu sendiri - orang Melayu yang tamak, orang Melayu yang kurang pintar, orang Melayu yang mudah dipengaruhi nafsu, yang mudah dikuasai oleh perasaan benci apabila dihasut.

Orang Melayu sudah lupa akan betapa hinanya mereka semasa dijajah dahulu. Mereka tidak pun mengakui akan nikmat yang banyak yang dinikmati oleh mereka setelah merdeka dan mereka menerajui Kerajaan - Kerajaan Malaysia merdeka.

Oleh kerana lupa dan tidak bersyukur, mereka rela supaya perpaduan yang memberi kekuatan kepada mereka dimusnahkan. Mereka sanggup dipecah dan dipisah daripada kuasa yang sedikit yang ada pada mereka.

Sebab inilah yang saya sedih. Bangsa saya jelas tidak dapat menangani kejayaan. Bangsa saya mudah lupa. Bangsa saya tidak tahu bersyukur. Bangsa saya tidak tahu mengambil iktibar daripada nasib yang menimpa kaum sebangsa yang hari ini tinggal di wilayah yang dikuasai orang lain.

Jangan bersedih dan bersimpati dengan saya. Bersimpatilah dan bersedihlah dengan diri sendiri, dengan anak cucu yang akan alami masa depan yang gelap kerana kita tamak dan begitu benci kepada bangsa dan pemerintahan oleh kita sendiri.

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 3:27 PM

terharu dengan keperihatinan Tun terhadap masa depan bangsa melayu dan takdir negara Malaysia yang tercinta ini:(

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 4:14 PM

Kalau kelak kita hilang hak kita, ini adalah salah kita sendiri

Cuma kasihan bukan semua bodoh seperti yg menyokong pakatan

Tp golongan yg sedikit ini juga terpaksa menanngung kebodohan golongan majoriti

Bila kelak melayu kembali seperti zaman dijajah lebih baik berkelana ke tpt lain. X rela saya kerana golongan yg bodoh kita terpaksa menanggung.

Pru ini amat getir buat bangsa melayu dan bumiputera. Disini la titik tolak sama ada bangsa melayu akan dijajah semula atau tidak. Cuma seperti biasa cuma yg sedikit faham hakikat ini. Yg lain mabuk dek nafsu kebencian. Kelak anak cucu akan membenci anda kembali. Mmg la kerana mereka juga mewarisi darah kamu yg bertuhankan kebencian.

Dan juga darah kamu yg menyatakan tuhan meredhai kebencian kamu. Moga golongan ini dilaknat Allah selamanya andai kami kehilangan hak.kami semula.

Melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
September 23, 2012 at 5:53 PM

JUGA mereka yang meletakkan kepentingan politik sendiri mengatasi survival bangsa .. Kita perlukan barisan pemimpin yang merupakan pejuang bangsa !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 6:37 PM

artikel yang amat menyentuh hati. sememangnyalah Tun adalah seorang insan yang benar benar inginkan bangsa Melayu didaulatkan. telah banyak jasa Tun untuk bangsa melayu sepanjang berjawatan PM. orang Melayu masih lagi tidak bersyukur malah tidak langsung mengambil peduli perjuangan mereka mereka yang terdahulu daripada mereka.

orang orang Melayu sekarang asyik mengejar kedudukan dan berkepentingan diri. telah lahir ramai Melayu yang tidak punyai kualiti dan boleh dijual beli. orang Melayu sekarang telah berkiblatkan ringgit dan harta. soal bangsa ditolakkan ketepi asalkan mereka hidup senang dan mewah. kalau ada yang lebih barulah diberikan kepada mereka mereka yang terdekat dengan mereka.

pemikiran orang orang Melayu sudah jauh tersasar dan tidak langsung menjadikan Islam sebagai panduan dan pegangan hidup yang sebenar. orang Melayu telah diturapkan dengan perasaan dengki hati sesama Melayu sendiri. orang orang Melayu sudah tidak mahu bersatu walaupun matlamat perjuangan mereka sama iaitu agama, bangsa dan negara. masing masing hendak menjadi "hero" dalam perjuangan mereka. orang orang Melayu sudah tidak mahu berkongsi kuasa sesama Melayu tetapi sanggup pula dengan bangsa lain. orang Melayu sudah berubah.

bila kita dongak keatas, dapatlah kita lihat wajah mereka mereka yang terpekik dan terlolong konon ingin perjuangkan bangsa. koko saja berderai derai tapi ekor berlomoran tahi. semua mereka mereka diatas sana hanya ingin mendapatkan undi dan disebabkan itulah mereka melalak mendakwa merekalah pemimpin Melayu yang dapat membela nasih orang orang Melayu, tapi hanyalah seperti mimpi disian hari.

mereka mereka yang diatas sanalah yang sepatutnya bertanggungjawab dalam kemelut orang orang Melayu kini sebab mereka adalah pemimpin dan sepatutnyalah memberikan contoh yang baik kepada yang dipimpin. orang orang Melayu berpecah belah disebabkan ketidak puasan hati kepada pemimpin. mereka mereka yang lari adalah melayu yang benar benar hampa dengan pemimpin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 7:10 PM

Salam
Ramai pemimpin kita meletakkan keluarga mereka di atas sekali. Kita pun letak keluarga dulu baru kerja. Mungkin kepentingan keluarga tu lebih penting. Tapi jangan la sampai jual negara, bangsa dan agama kerana keluarga. Akan tetapi ada juga yg jual agama, bangsa dan negara kerana kuasa. Tu tak boleh tahan. Abis semua dia jual asalkan dapat kuasa.

Kerana keluarga la, pemimpin makan harta haram sampai cucu cicit makan tak abis. Sampai gila kuasa dan terus nak kuasa. Bila dah jadi macam tu, jual negara pun mereka sanggup .

....................
Reply To This Comment ...................
September 23, 2012 at 7:42 PM

Perjuangan bangsa telah dijadikan BY-PRODUCT. Jika laungan itu yang boleh mendatangkan undi, maka itulah yang dilaungkan.

Kesalahan 100% tidak harus diletakkan keatas pemimpin kerana orang2 Melayu sendiri mampu mengubah rentak politikus2 itu melalui kuasa undi @ pengaruh. Tapi sayang ... kita pun terikut rentak permainan mereka yang diatas.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 9:51 PM

Wahai bangsaku,

Marilah kita bersatu. Cara macamana nak bersatu? Dengan cara mengekalkan negara di bawah perintah orang Orang Melayu iaitu UMNO.

Percayalah, Melayu di bawah pakatan bukanlah melayu sejati kerana jiwa mereka tidak merdeka. Mereka berada dibawah telunjuk orang lain. Jika mereka berkuasa, kita bakal menjadi hina dibawah kuasa asing. Melayu pakatan adalah melayu boneka yang tidak langsung ada roh melayu.

Saya mengajak semua yang membaca komen ini untuk kekalkan kedudukan melayu ditempat yang sepatutnya iaitu sebagai tuan dibumi sendiri. Jangan percaya pada DAP. Mereka memang sedang memperalatkan beberapa kerat pemimpin melayu untuk menguasai negara ini.

UMNO pilihan tepat bagi orang melayu memartabatkan bangsa. Kita selamatkan bangsa kita di PRU13. Insyallah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 10:25 PM

Saya berpendapat orang orang Melayu tiada pilihan lain. Suka atau tidak orang Melayu terpaksa pilih UMNO yang dilihat lebih relevan dan jauh lebih baik dari PAS. Sekiranya ada parti lain yang kalau tidak lebih baik tapi setanding dengan UMNO, saya rasakan punah UMNO.

....................
Reply To This Comment ...................
September 23, 2012 at 10:40 PM

Dua tahun lepas Perkasa dilihat mampu mengumpulkan suara Melayu sehingga menimbulkan kerisauan yang bukan sedikit dikalangan orang cina baik Dap maupun Mca, tapi sayang, pemimpin2 Perkasa juga saya lihat sudah hanyut ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2012 at 10:59 PM

Saya pun tak nampak kalau ada parti lain yang boleh tandingi UMNO. Bagaimana pulak kalau PAS bergabung dengan UMNO, ada kah dapat bangsa Melayu didaulatkan? tak payah nak tanya sapa sapa, kita sesama kita cuba agak. kalau undi jadi penentu, takut dek kerana marah dan bosan, undi dicampakkan salam tempat. lagi satu hal pulak dah.

Post a Comment