........... Sakmongkol MELENTING Ada BUDAK Blogger Tuduh Dia Bodoh Hahahaha ... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Sakmongkol MELENTING Ada BUDAK Blogger Tuduh Dia Bodoh Hahahaha ...

Saturday, August 25, 201230comments

Blogger kesayangan kafir Dap Sakmongkol melenting beb ! .... dia nak marah sebab ada blogger tuduh dia BODOH konon tak reti perumpamaan Devil / Syaitan yang digunakan oleh Tun Mahathir. Siapa BUDAK yang dimaksudkan oleh blogger kesayangan Tokong ni ? 

Saya ada sebut nama beliau dalam artikel berkaitan isu itu -   LAWAK BEB ! BODOHNYA Bijak Pandai PR ....adakah saya ? Ah, tidak mungkin....... mustahil .... mana mungkin seorang BEKAS Adun, juga seorang sarjana ekonomi yang juga pelajar English Language baca blog ni. Orang lain kot ...... ( tapi HARAP2 SAYALAH ! )

Jom kita layan orang tua ni melenting -

Ada orang kata, saya tidak faham kah perumpamaan yang diguna oleh Mahathir. Better the devil we know than the angel we don’t know. Izinkan saya memberi tahu budak ini, saya amat faham maksud perumpamaan tersebut. Walaupun saya sarjana ekonomi, tapi saya juga student of the English Language.

Ini dia penerangan saya. Mahathir cakap sebagai ahli politik, bukan nya sebagai linguist atau pakar bahasa. Maka saya menterjemahkan nya dalam konteks politik bukan dalam konteks buku sastera Inggeris. Jangan lah jadi bodoh. Penggunaan dalam konteks politik mengundang tafsiran politik lah juga. Dan saya kata, jika Mahathir mengaku BN syaitan ketua nya UMNO mestilah Iblis. Jadi kita ada Tun Iblis, Tan Sri Syaitan dan Dato syaitan. Parti2 BN lain adalah suku sakat syiatan.  

Berita terbaru dari kalangan orang Cina- mereka tak marah Anwar Ibrahim. bahkan mereka kata Anwar terror. Kuat tenaga. Ada oomph. Jika lah Anwar benar2 bantai bontot orang, kemusnahan yang dia lakukan mengenai satu orang. Orang yang suka bontot membontot dia bantai lah. Setelah kena berkali kali baru hendak lapur? Apa pasal? Adakah kali yang ke-nth itu, tidak memuaskan? .........

Hahahahaha... memang nak marah sangat lah tuh sampai pakai bontot-bontot ... Hahahahahaha ..... rasa nak kutuk dia lagi la ...

Anda fikir Tun menggunakan Peribahasa / Perumpamaan itu dalam konteks politik atau konteks buku sastera Inggeris ? Saya nak jawab pun terasa bodoh ...... tapi layan jugalah.

Dah namanya PERUMPAMAAN, maka tak kiralah dalam konteks apapun, ia tetap satu perumpamaan. Apakah satu perumpamaan itu akan punya maksud berbeza jika digunakan dalam keadaan berlainan ? Apakah satu perumpamaan jika digunakan dalam konteks politik harus diterjemahkan secara literal dan bukan diambil maksud disebalik apa yang diumpamakan itu ?

Bacalah ikut mana pun, SIAPAPUN KECUALI ORANG BODOH, tidak akan terjemahkan satu perumpamaan secara direct ! SEBAB ITU IA DINAMAKAN PER-UMPAMA-AN !

Ada ker konteks politik la, konteks sastera la .... dalam konteks apapun, ia TETAP satu perumpamaan.

OK, jom layan mamat ni mempertahankan TOKONGnya dipermulaan artikel beliau -

Semakin hari, kita tengok kedudukan UMNO/BN semakin lemah. Mengapa orang Melayu yang beragama Islam duduk sibuk nak tahu pendirian DAP mengenai hudud? DAP bukan parti yang memperjuangkan Islam dan majority pimpinan nya  bukan beragama Islam. Yang UMNO hendak sibuk dan rebut mengenai pendirian DAP apa hal? Pendirian UMNO macam mana? Ini yang orang Melayu lebih minat. Bukan kah kerja bodoh kita hendak dengar apa pandangan Kit Siang, Karpal Singh keatas Islam? Islam bergantung kepada orang Islam sendiri lah samdol. Kuman diseberang lautan nampak sangat, gajah didepan mata, tak nampak.

Alahai  ..... Kalau Pas itu LEBIH BESAR PENGARUHnya dari Dap dalam PR dan mampu mengawal halatuju PR SEPERTIMANA UMNO DALAM BN, memanglah tak penting kita nak tahu apa pandangan Dap tentang Hudud.

Yang menjadikan pendirian Dap itu penting adalah kerana pendirian Dap itu adalah juga pendirian Pakatan Rakyat ! Pengaruh Dap dalam PR TIDAK SAMA dengan pengaruh MCA dalam BN. 

SEMUA AKUI yang Dap punya suara yang lebih besar dari Pas dalam PR. 

I dont study any Sarjan and my Omputih also very simple but i tell you ah Datok - This is so elementary lah !

Share this article :

+ comments + 30 comments

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 8:31 PM

Salam Tuan Din,

Ada dua orang blogger sahaja yang tulis pasal isu IDIOM tu. Tuan On Da Street dan Tuan DinTurtle. Tuan Din punya artikel memang pedas macam biasa. Artikel On Da Street pula macam mahu sekolahkan orang yang tak tahu IDIOM ni. Saya takut nanti kalau Tun tulis "break a leg" ada pula Dato Sak cakap Tun suruh patahkan kaki dia. Dato' Sak ni bila dalam UMNO bukan main beri 'teguran' pada UMNO. Macam singa. Tapi bila dalam DAP 'senyap' menikus, tak ada pun teguran. GAG order punya pasal! Takut tak dicalon DAP pada PRU13 juga barangkali.

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 8:36 PM

Maksud Tuan Kembara, SAYAlah yang dimaksudkan Dato Sak ? YES ! YES ! YES ! Muahahahahahaha .....

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 9:46 PM

Din,

Mung lah tu. Siapa lagi boh? Yang aku pelik dia nih ingat orang linguistik je ke buleh pakai perumpamaang? Orang macam kiter yang tulis pasal politik dok buleh ke? Teruk loh gitu. Macang aku banyok tulis tajuk artikel pakai perumpamaang. Jatuh dok buleh lah pulok kalau ikut sifir Dato' Saksendok ni. Sebab aku bukang orang sastera. Bukang orang linguistik. Tapi untung alek dia jugok. Mung tengok Bang Non kita. Dia lulusan sastera. Kira dia orang linguistik lah ikut sifir Dato' Saksendok. Bang Non untung. Dia buleh secara otomatik konker penggunaan idioms, perumpamaang, peribahasa, simpulan bahasa. Hmmm. Jatuh rugi pulok dok amek sastera dulu.

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 9:57 PM

hmmm .... apa Sak akan komen bila Nik Aziz kata - Dalam dada Karpal ada Bulan ?

hahahahahaha .....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 25, 2012 at 10:13 PM

kalau melayu keluar AMENO masuk Pas adalah juga justifikasinya tetapi kalau masuk parti "Tokong Cocky Arrogant, apa jadamnya?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 25, 2012 at 10:17 PM

betul ke bulan?

sekali pandang memang nampak macam bulan

dua kali pandang nampak macam matahari

tiga kali pandang....?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 25, 2012 at 10:19 PM

Apa punya alasan la si IDIOT nih.. IDIOM will always be an IDIOM.. cuma mungkin dengan pembangkang Malaysia dorang nih bertukar menjadi IDIOT pulak!! kesian kesian..

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 10:24 PM

the unknown angel could well be the bigger devil...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 25, 2012 at 10:46 PM

bro,
just ignore him..
suruh dia betulkan family dia dulu sebelum nak buat fardu kifayah yg lain.sebelum ni dia ok tapi lepas berkiblatkan DAP dah jadi macam gila talak. memekik seolah olah dialah maksum gila dan org lain hampas.. klu bro tengok komentar komentar yg dia dapat. mostly dr org yg sama. memuji bagai nak rak.. tu pasal dia naik minyak.. komentar yg cuba against dakyah dia, kirim salam nak di siarkan.. kira bodoh sombong + syok sendiri la tu..

....................
Reply To This Comment ...................
femes
August 25, 2012 at 11:01 PM

nak jadi calon, sebab tu kena polticise setiap benda. btw, mengapa mamat ni masuk dap, bukankah kalau masuk pas, masuk syurga?

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 11:02 PM

Din,
Dah dua kali drop komen pasal IDIOM kat blog dia.. langsung x approve...

~ OnDaStreet

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 11:31 PM

3 kali pandang nampak muka TokPekong hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 11:32 PM

More so when the signs are already there for all to see

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 11:33 PM

He should be ignoring me ! hahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
August 25, 2012 at 11:34 PM

Kau bagi nasihat rumahtangga sekali kot ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 25, 2012 at 11:35 PM

Memang dia agak bodoh ,lebih bodoh dari saya,sebab dulu masa belajar kat UM dia kena mengulang,saya yg ambil bidang lebih susah dari dia lulus selamba je.Tambah lagi nampak bodohnya bila dia kata Anwar bantai butot sorang je jadi mangsa,tapi dia lupa Anwar menipu seluruh dunia kata dia tak main bontot dan tak langgan cinadoll.Boleh ke penipu di jadikan pemimpin utama?Anwar ni bukan calang-calang ,menipu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 12:04 AM

kepala dia dah masuk air toh. bila dia respond kepada artikel DT, nampak sangat yang dia tu terasa dan jelaslah dia sememangnya bodoh. tak kira setinggi mana dia belajar, yang pentingnya apa yang dia tahu toh dipersembahkan. tapi kalau kebodohan yang kita lihat tak payahlah nak berbangga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 12:18 AM

Saya ingat "budak" tu sdra din. On da Street dan tambah lagi satu, Hantu Laut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 12:31 AM

Dia tak leh ignore awak Din sebab dia species yang tak leh ditegur tapi dia kutuk orang tak ingat dunia tak pe...

Memang Sakmongkol ni betul2 BODOH piang.. ada ka masuk DAP. Melayu yg masuk DAP ni memang dasar pengkhianat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 12:49 AM

Oii din, sekor lagi lahabau si nizar senyap je tak melenting
Cuma si lahabau sak mangkol je melenting, jadinya maknanya.....
Si lahabau sak mangkol seganda lebih bodoh dari nizar lah kan
Hahahahahahaha seronok tengok orang bodoh sensitip(terasa) melenting

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 1:19 AM

Sak ni dah jd SakMANGKOK HAYUN....ITU YG NAMA SEPADAN NGAN DIA....balaci cibai...


....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 1:43 AM

Sebenarnya Datok Sak TIDAK BODOH. Dia cerdik orangnya. Dia tahu maksud perumpamaan tu. Dia 'nakal' jer. Tu yang dia seronok join PR sebab orang PR yang bodoh, senang diperbodohkan oleh orang cerdik macam Datok Sak. Senang cari makan beb !

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 2:03 AM

Salam Din,

Quote "Jika lah Anwar benar2 bantai bontot orang, kemusnahan yang dia lakukan mengenai satu orang. Orang yang suka bontot membontot dia bantai lah."

Habih tu yang Allah terbalik satu kaum pasal spesis bantai bontot tu apa kes? Nak Malaysia kena pelingkup gak ke? Huh..nilah spesis kecik2 maleh ngaji, dah besar gila talak. Ops...betul ka idiom ni Din? Heh.

Sak ni memang tak bodoh din..dia cuma tamak..dah orang tamak akhirnya akan buat benda bodoh!

Tq bro.

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 2:27 AM

Apo kono ngaji samo gilo talak ?

Nah sekor laie hah, hontam tok jangan tak hontam ! Eden tubek ' bodoh ' sajo, budak paneh ni gi tubek ' gilo talak ' ..... sajo jo cari poyakit. Tulis Tok !

Hmmmmm .... apo laie nak kato, eh .......:))

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 6:27 AM

Aku nak buat2 jadi orang PR tak bodoh bila jumpa Datok Sak aku nak kata alahai datuk tolong hentikan buat komen bodoh dalam blog...hahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Meow Bergaya
August 26, 2012 at 8:32 AM

Melayu2 yg menjadi ahli dan penyokong DAP adalah Melayu yg KEBODOHANNYA TELAH MENCAPAI TAHAP MAKSIMUM. Noktah.

Tahap kerosakan otak sudah tidak boleh dibaiki lagi. Apa2 pun YANG JELAS itulah jenis Melayu yg terlalu ingin 'mencari duit lebih' walaupun TERPAKSA menjual maruah diri, maruah bangsa dan negara.

(Ada sorang lagi kawan baik si Sak. (atau Shark?) tu, AA singkatan namanya (seorang yg putus asa tak berjawatan dlm UMNO asalnya!)

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 1:41 PM

Nate mu din..hahah

Aku cuma letak "ever heard IDIOMS?" dgn link article aku.. sbb x kan aku nak semakkan ruang komen dia (dan bagus juga x letak full.. sbb buang masa..)

~ OnDaStreet

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 4:53 PM

On Da Street,

Dato' Saksenduk mana berani nak approve komen. Dulu aku bagi komen biasa-biasa pun dia tak berani. Tapi kalau tengok dari segi garang menulis masa dalam UMNO aku respek dia. Berani! Hentam UMNO tanpa takut pun. Tak ada orang sekat pun dia nak bersuara. Bebas sebebas bebasnya dia nak cakap apa sahaja even nak hentam Presiden UMNO pun. Tak kena panggil pun. Tak ada pecat apa pun. Tapi kau tengok Dato' Saksenduk sekarang ni dalam DAP. Ada berani dia nak hentam Presiden DAP? Ada berani dia nak hentam Lim Kit Siang? Bukan setakat hilang gigi, gusi pun entah ke mana. Sadis tengok singa jadi tikus!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 11:41 PM

Setuju 100pc dgn komen ni. Prasan lak tu, dia kata ngapa umno gaduh sngt dia dan Asepan masuk DAP. Seingat saya tak dak pun pemimpin2 umno menghentam dua ekok ni join dap. Orang komen dlm blog2 ada lah, tapi officially Umno leaders and as a party tak pernah sebut nama bertuah berdua neh. Prasan!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 20, 2012 at 9:55 PM

ssyaitan kawannya dajjal, malaikat kawannya nabi so perumpamaanka apaka lu pikirlah sendiri beb, klau tengok dgn keadaan la ni memang kerja syaitan, punah ranah anak melayu cos ketua kerajaan syaitan....

Post a Comment