........... Punyalah Bengong Tak Faham Perumpamaan Sampai Tun Mahathir Terpaksa Jelaskan ! ( Video ) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Punyalah Bengong Tak Faham Perumpamaan Sampai Tun Mahathir Terpaksa Jelaskan ! ( Video )

Sunday, August 26, 201221comments

Jom Main Masak-Masak !

Kita adalah syaitan yang orang kenal dan mereka pula malaikat yang orang belum kenal..... tapi kadang2 tu malaikat pun buat banyak perkara salah.



55 tahun BN memerintah negara ini dan sudah tiba masanya untuk satu perubahan. Kita patut berubah TAPI berubahlah untuk sesuatu yang LEBIH BAIK.

Jika pilih yang LEBIH TERUK, kita akan menyesal !

Saya boleh jamin, sekiranya mereka ( pembangkang ) menang, mereka akan PASTIKAN mereka terus menang dengan apa cara sekalipun, baik secara betul maupun salah.


Maksud tersirat Tun Mahathir, ( kepada yang otak dah beku dan tidak faham apa itu 'PERUMPAMAAN' )  adalah PR HANYA PANDAI BERPURA-PURA , HANYA BERLAKON seolah-olah merekalah yang lebih baik, lebih suci ( angel / malaikat ) berbanding BN yang mereka sentiasa buruk-burukkan seperti syaitan ( devil ).....  padahal jika diberi peluang untuk memerintah, PR sebenarnya LEBIH TERUK !

Apa yang PR tunjukkan sekarang hanyalah satu LAKONAN semata-mata tapi bila kuasa sudah ada dalam tangan kelak, barulah kita akan lihat karektor jelek mereka yang sebenar.


Kalau masih BENGONG juga, Tun Mahathir sebenarnya melontarkan CABARAN kepada PR supaya membuktikan mereka LEBIH BAIK dari BN. Tunjukkan bahawa seburuk-buruk gambaran yang diberikan terhadap BN,  mereka tidaklah LEBIH BURUK !

Jangan hanya pandai kata - Pilih dulu baru akan kami tunjukkan. 

Tapi TUNJUKKAN SEKARANG , JANGAN BERLAKON supaya rakyat NAMPAK diri mereka yang sebenar, supaya rakyat TIDAK TERSILAP PILIH dek lakonan yang mereka pertontonkan selama ini.

PS - Kalau diberi Perumpamaan  - Macam Belangkas ..... pasti orang PR ( diketuai oleh Nizar dan Sak ) akan heboh  4 hari 4 malam kata Tun tuduh si anu si anu rupa macam belangkas.... padahal yang diUMPAMAkan adalah sifat couple belangkas yang duk berkepit sokmo !

PS2 - Bayangkan kalau pemimpin PR jadi wakil negara di PBB dan wakil negara lain main kias2 perumpamaan..... habis satu dunia akan ketawakan Malaysia bila wakil kita main terjemah secara lurus bendul !

Share this article :

+ comments + 21 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 11:04 AM

Saya suka PS2 kat atas hahahahaha...

PERAH SAMPAI KERING BANG !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 11:17 AM

i have a feeling u r no cikai omputeh speaker. u seem very confident. While the rest r shying away from this issue, u got no problem addressing it head on, on ur own ! CONGRATS BRO !

small issue, nontheless it shows the kind of mentality we have amongst our politicians haha

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 11:25 AM

yeah... so PITIFYINGLY DESPERATE FOR ISSUE !

errr.. i don't submit to any group, i write like-like ( suka-suka )only. so i cant comment on the 'rest'.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 12:02 PM

maaf lari topik, sekadar mahu bertanya kepada saudara dinturtle. Saya baru berjinak2 melayari duniia blog politik dan blog saudara direkomen oleh sepupu yang juga seorang blogger. Raya baru ni sepupu bloger saya itu kata dinturtle adalah ahli UMB dan menerima 'imbuhan berskala' dari UMB /Umno. Benarkah ?

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 12:43 PM

soalan saudara ni omputeh kata, caught me offguard.... ( sak akan terjemah sebagai saya bekerja sebagai security guard ! )

dua setengah tahun menulis blog ini kali pertama saya terima soalan begini. PELIK ! Adakah saudara juga bertanya yang sama kepada bloggers lain ? Adakah soalan saudara ini satu idiom yang perlu diberi terjemahan lain ?

Jawapan saya - TIDAK. Saya bukan ahli UMB dan saya tidak menerima sebarang imbuhan baik yang 'berskala' maupun yang 'tidak berskala' !

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 1:15 PM

Tidak perlulah kurang ajar tunggu sahaja PRU13 - lihat nanti UMNO-BN akan tersungkur kerana keegoannya sendiri

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 1:56 PM

Kurang ajar ? Tang mana tu ?

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 2:11 PM

so kalo nak suruh buktikan PR lebih baik dari BN dalam memerintah negara,undilah PR dulu dlm PRU nanti.bagi depa peluang memerintah.tak perintah mana nak tau baik ka tidak.haha

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 2:30 PM

Tahap pemimpin PR adalah std menipu keliling kampong saja, menipu org tua-2 yang kurang mendapat pendedahan dunia. Kalau peringkat antara bangsa, maka hanya Anwar saja yang boleh, tu pon setakat boleh auta dan menipu sajalah.
macammana agaknya kalau Tun bagi perumpamaan kera dihutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan, seperti beruk kena belacan, tentunya pas akan canang mengatakan Tun tuduh si polan tu sebagai kera dan beruk pulak... hiiii bodoh melantun-2 puak2 ni.

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 2:58 PM

Aaahhh.....!! Aku give up! ! !

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 4:11 PM

Ingatlah wahai sahabat, apabila anda berjanji, maka tunaikanlah. Usah anda mungkiri.

http://www.abelongthekacak.us/2012/08/anuwar-difitnah-lagi.html

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 5:43 PM

Better the devil we know than the angel we don’t know sama juga dengan peribahasa melayu minta kita jangan hanya dapat melihat nyamuk di seberang jalan tetapi gajah di depan mata kita tak nampak. Aku suka nak beritahu PAS ada babi depan mata nak sondol(sebenarnya dah sondol pun) takkan tak nampak2 juga, hahahaha

Better the devil we know maksudnya kita tak merasa susah hati & bimbang bila sudah mendapat tahu(mengenali) 'iblis' itu 'siapa', the angel we don't know maksudnya kita dalam kebimbangan sebab angel yang dimaksudkan itu ada yang berserban, berkopiah & berjubah tetapi berjubo balun karung kunyit lelaki, chinadoll & isteri kawan, perangai pula serupa yahudi laknatullah terhadap saudara Islam lain.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 5:49 PM

Masalahnya majoriti rakyat masih suka nak pangkah BN, PR buat fitnah atau tidak memburukkan BN tetap susah nak pengaruh majoriti rakyat untuk pangkah PR supaya diberi peluang memerintah.

Sdr Abdul Lathef harus tahu, lagi banyak fitnah & demo(macam BERSHIT) dilakukan oleh PR, lagi bertambah tipis peluang PR nak menang besar dalam PRU.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 6:01 PM

my respect 2u DT. u've got ur own stand in putting out ur opinion. initially i suspected by after following ur writings i then came up to a conclusion that u r not a member of UMB. my salute, and spell out whatever feeligs of dissatisfaction that u have, soemthing that we do not know no matter the good, the bad or the ugly.

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 6:08 PM

Din,

Orang luar ingat asal tulis blog dan sokong UMNO je, dapat bayaran lah. Dia tak tahu rakyat macam kita daripada malas nak berblog dulu jadi nak sangat berblog sebab berbulu mata tengok perangai pemimpin Pakatan ni. Terutamanya spesis beruk mak yeh dari DAP dan PKR tu. Dulu aku tak ambil peduli pun. Tapi sebab pemimpin Pakatan ni dah mabuk kuasa sampai gadai semuanya. Kena juga lah berblog. Kena juga sampaikan apa yang kita rasa.

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 6:18 PM

Betul nonbal! Aku ada juga masuk dalam facebook. Saja tengok-tengok isu IDIOM ni sampai tahap mana. Tengok bukan main lagi pencacai PR terjemah IDIOM macam IDIOT ikut skema yang diberi oleh Ir Nizar. Pakai ikut je lah. Dia pun tak tahu apa itu simpulan bahasa. Apa Dato' Sak tak malu ke spin macam tu sekali semata-mata nak keuntungan politik? Spin macam tu serius aku cakap nampak memang tak cerdik. Apa Nizar tak rasa malu ke dia terjemah ikut sedap mulut dia?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 6:34 PM

Abdul Lathef Abdul MutalibAugust 26, 2012 2:11 PM

hi bodoh, bahlol! cakap apa ni? begini lama kamu layari dan baca, masih tak faham faham lagi ker? kamu ni jenis maknusia apa ni? B**T*H kepala hotak kamu, tak baca ker senario politik kat PP dan S'gor dan K'tan serta Kedah? siapa yang perintah? tak baca akhbar ker, tak tengok TV ker dan yang kau merayau di alam cyber ni nak baca apa? nak cari laki mak kamu ker? (maaf penulis, tak boleh tahan dan terpaksa luahkan). kamu saja saja komen nak sedap mulut ajer, beri pendapat secara logik lah bro. perkara ni bukan boleh cuba cuba. mungkin kamu ni bodoh teramat dan tak mengerti yang teramat sangat akan permainan politik. baru penulis siarkan kata kata Tun bahawa PR kalau menang mereka akan pastikan yang mereka akan memerintah selamanya tidak kira apa cara sekali pun. ini soal masa depat kamu, anak cucu kamu dan seluruh rakyat Malaysia. kalau kamu saja toh MAMPUS pun tak apa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 26, 2012 at 6:36 PM

ras abuAugust 26, 2012 1:15 PM

maksud kamu mursyidul 'am PAS lebih baik? cuba berjanji degan diri sendiri bahawa kalau UMNO/BN menang kamu akan terjun dari bangunan 10 tingkat. jadikan azam dan kalau berlaku aku tak fikir negara akan kerugian.

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 6:50 PM

Sesekali kena juga counter hok Umno mana yang nampak tak betul, biarlah kita jadi kambing hitam pun hehehehe

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 6:53 PM

Saya tak perasan pulak kalau ada pemimpin Dap yang ikut sama main isu setan ni. .. Diorang tak tergamak nak malukan diri depan anak2 kot hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
August 26, 2012 at 7:42 PM

Mung jangan main2 Din. Tak nak aku jadi kambing hitam. Kalau mung nak, mung sorang je lah. Nanti tak pasal2 keluar dalam blog Nizar. "Ekslusif: Din bukan penyu tapi kambing hitam". Tak ke haru? Hehe.

p.s: Bereh Din. Kalu ada pemimpin UMNO yang tak betul hentam je lah. Mung memang laser dari dulu kan?. Tak macam kawan kita yang dah masuk DAP tu. Mung tengok Aspan. Mung tengok Sak. Dah jadi macam badut duduk dalam DAP. Molek lagi dengor cakap Tunku Aziz hok yg dah masak sangat perangai syaitan DAP ni.

Post a Comment