........... Perumpamaan Omputeh Yang Ada Devil Boleh Buat Kita Murtad ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Perumpamaan Omputeh Yang Ada Devil Boleh Buat Kita Murtad !

Wednesday, August 29, 201249comments

Oh my English .... Oh MY GOD ! 

“Malaikat adalah makhluk yang tidak pernah derhaka kepada ALLAH dan melakukan apa sahaja yang diperintahkan. Kenyataan (Dr Mahathir) itu seolah-olah ada malaikat yang lebih teruk daripada syaitan.

“Oleh itu, umat Islam tidak boleh mengambil pepatah Inggeris itu kerana ia boleh merosakkan akidah,”
demikian tegas Datok Haron Din. SINAR




Maka dengan itu, Tun Dr Mahathir Mohamad harus bertaubat kerana mengeluarkan kenyataan yang merosakkan akidah dirinya dan umat yang percaya kepada kata-katanya.

Perkara ini BUKAN MAIN-MAIN, ni melibatkan AKIDAH umat Islam ! Dan umat Islam tidak terhad kepada negara Malaysia saja tapi juga seluruh dunia.

Maka saya ingin cadangkan kepada seluruh kepimpinan Pas supaya menwar-war kan fatwa ini kepada SELURUH UMAT ISLAM DIDUNIA akan bahayanya PERUMPAMAAN Omputeh yang menggunakan perkataan Devil itu.

Apakata pemimpin2 Dap seperti Karpal dan Guan Eng serta Anwar pun turut sama memainkan peranan dalam usaha jihad ini ? Anwar kan selalu pergi oversea, jadi bolehlah dia tolong peringatkan umat Islam dinegara2 yang dilawatinya akan perkara ini.

Dan dah alang2 mengharamkan Perumpamaan better the devil you know than the devil you don't, baik haramkan juga lain2 perumpamaan yang ada menggunakan perkataan Devil. Ini baru sedikit yang saya ambil dari satu site.

The first Whig was the Devil

The devil is and always has been a gentleman.

 

Neutral men are the devil's allies.

 

The devil never grants long leases

 

The devil lies brooding in the miser's chest

 

The devil is in the details

 

We are each our own devil, and we make this world our hell

 

Talk of the devil, and his horns appear

 

You must have the devil in you to succeed in any of the arts

 

Saya percaya ada banyak lagi perumpamaan yang menggunakan perkata devil boleh kita temui. Ayuh, laksanakan tanggungjawab kita dalam memperingati umat Islam yang lain.

 

PS - Tentang RED DEVIL ( MANCHESTER UNITED TEAM ) macamana ek ?  

Share this article :

+ comments + 49 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 1:31 PM

OH MY ENGLISH... BILE MEREKA MENGGUNAKAN DIRECT TRANSLATION DALAM BAHASDA MELAYU MCM NI LA JADINYE..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 1:46 PM

This whole syaitan episode has really made Pas looked STUPID ! They be the laughing stock of the whole world if this ever came out in the foreign press.

Yeah, i wonder what Karpal has to say about this hahahahaha .... or maybe Ambiga want to say something ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 1:46 PM

Perumpamaan sahaja lah to' harun..kalau kita lihat video klip tu jelas apa yang di ucapkan Tun tu jauh dari maksud yang difahami oleh to'harun nie..saje4 dia buat tak faham atau nak tunujuk pandai agaknya. Semuaya merupakan sindiran sahaja dari Tun untuk PUAK2 BEBAL Pas yang selama nie mengelar UMNO setan.Dimana salahnya..juak2 BEBAL je yang akan kaitankan nya dengan akidah sebab BANGANG sangat...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 1:46 PM

tak pulak si Datok Haron Din ni nasihat kat pok nik yang mahu bersahabat dengan iblis ... alih alih bila tun mahadir nak bersahabat dengan iblis segala paktwa dan nasihat dan hujah agama dikeluarkan ... ish ish ish kalu dah jadi ahlul kitab begitulah jadinya ... salah tang orang nampak salah tang diri tak kelihatan ... sepatutnya si Datok Haron Din komen sekali dengan tambahan kata ... janganlah diikut paktwa sinicky aziz yang sesat tu yang mahu berkawan dengan setan ... barulah jelas hukumnya .... jangan jadi ahlul kitab ... jadilah ulamak sejati yang menasihati seseorang dengan jujur dan ikhlas ... termasuk kumpulan sendiri yang suka menipu macam mat sabu ... kenapa tak nasihat manusia munafik nih ... ini menjadikan aku benci kepada orang pas yang hanya nampak salah orang sahaja ... sedangkan salah puak sendiri senyap tak terkutik ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 1:48 PM

tak sangka PAS begitu takut dgn org tua tak de jawatan dlm UMNO dan kerajaan. yg dah pencen dan yg dah nak mampus. (mcm Nik aziz)
begitu kuat dan besar nya PAS, org tua cabuk tu cakap, haron din bomoh hebat ketaq peliag?
ha ha ha

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 1:49 PM

Lagi lama Pas mainkan isu ini, Lagi terserlah KEBODOHAN mereka ! Dan lagi seronok saya layan hahahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:00 PM

salam,

selepas pork n.ajis, harun din adalah orang yg teralim ulama di dunia. akan masuk neraka semua umat islam kecuali lipas sahaja kerana engkar dan melawan orang yg berkawan dengan setan. mana boleh ikut omputeh. kita mesti ikut islam. kata pemimpin utama parti angkara setan dalam keta mercedesnya dan memakai tali leher dan berkot hitam berkasut kulit hitam jenama clark. pakai pulak jam tangan omega bercermin mata hitam, bertelefon bimbit apple. nak naik kapal terbang boeing ataupun airbus. tinggal dalam hotel berbintang-bintang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:08 PM

perumpamaan yang dijadikan isu, tidak ada elemen dakwah kristian.

sedangkan burung merpati (dove) yang dijadikan logo, ada kaitan elemen dakwah.

makanya dalam konteks kepercayaan ummah, mana satu patut ditegah?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:08 PM

ada suara rupanya Harun Din ni ingatkan dah bisu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:14 PM

HamPas bodoh bedengung. Kalau pemimpin Bodoh Bedengung, pengikut nya apa lagi!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:21 PM

Nik Aziz kata bolih berkawan dgn syaitan dan tuhan pun mencarut......kenapa tak soal akidah Nik Aziz
Semua org faham apa yg dimaksudkan olih Dr M......menyampah melihat org PAS yg senantiasa ingat yg mereka saja yg benar-benar Islam.


....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 2:23 PM

Mana boleh komplen Wali boh..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:28 PM

Tang perUM PA MA AN yg depa dok kecoh...tapi tang Pork Nick guna simbol kristian tuh xnak pulak depa HEBOH.....pelawok pelawokkk

taik sejempot sbrg laut bole depa bau busuk tapi taik depa yg mnggunung depan mata langsong depa xnampak n berbau...lbetoi2 hamPAS....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:28 PM

Harap-harap Haron Din tidak 'selam sambil minum air', yakni:'pukul TDM, sindir Nik Aziz'

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:35 PM

apa yang keluar dari molot ameno memalukan ummah; apa yang keluar dari zip selaur assmint membanggakan Pak Run? benor ke ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:37 PM

Din cuba hang tanya lak kat dATO'Harun tu..apa hal dengan puak2 yang jelas2 melanggar perintah Allah ..yang jelas terdapat dalam AQ melarang mengambil kafir2 tu sebagai pemimpin dan teman...OK2 aje KE Dato'...Bersekongkol dan bersubahat menghancurkan keharmonian umat... LAGI BUROK akibatnya bukan sahaja Akidah..Agama disongsangkan dan dilacurkan bagi memenuhi nafsu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:38 PM

Harun Din patutnya dah lama nasihatkan puak-puak PAS terutama pemimpin-pemimpinnya yang lebih teruk dari Tun M. Pemimpin PAS paling banyak menyesatkan umat Islam di Malaysia ini. Yang malangnya ramai pengikut PAS dah mati dalam kesesatan kerana taksub pada PAS. Salah seorang darinya Ibrahim Libya. Sembahyang 2 Imam. Khutbah Hari Raya pun dipolitikkan di Kelantan. Apa barang Harun Din jika berani tegur pihak lawan tapi tidak dalam pihak sendiri. Pemimpin PAS yang patut ditegur dan disekolahkan dulu adalah NIK AZIZ, HADI AWANG DAN PALING RENDAH MARUAHNYA IALAH MAT SABU.

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 2:42 PM

Lebih baik kita berhati hati dengan syaitan yang kita kenal kejahatannya seperti PAS, PKR dan DAP, dan adalah membuang masa kalau kita takut tak bertempat dengan malaikat yang sudah tentu terpelihara akhlaknya.


Statement macam tu pun nak suruh Tun bertaubat ? - ada wire rosak kot Harun Din ni - saja nak tunjuk bakat tut..tut..tut dia.

Kerana Mahathir tu orang politik - maksudnya lebih kurang macam ni kot, lebih baik pilih BN yang dikatakan jahat tetapi sudah banyak jasanya dari pilih PKR, PAS dan DAP yang digambarkan sempurna macam malaikat tetapi hakikatnya penyamun.

Depa faham ke tak faham?

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 2:45 PM

Patut ada wartawan yang tanya pandangan Anwar tapi sebelum dia jawab, kena beritahu yang jawapannya akan disiarkan oleh BBC .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 2:47 PM

bagaimana dengan kesediaan pihak tertentu merelakan nama tuhan di selewengkan jadi 3 dalam 1? tidak murtad?

....................
Reply To This Comment ...................
rakab
August 29, 2012 at 2:47 PM

Yang penting kena faham benar-benar akan maksud perumpamaan itu..ianya memberikan kesimpulan atas sesuatu perkara tertentu. Aku rasa ia tak menggugat akidah pun..

Haron Din janganlah nak jadi hero Pas atas isu yang remeh,....macamana dengan kerjasama Pas dan syaitan-syaitan DAP/PKR yang terang-terang menentang hukum Islam[hudud] itu ?

keluarkan ler fatwa !!

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 2:50 PM

Oh my Goat! kah3..adeh...payah betul..sikit2 harus bertobat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 3:00 PM

kalau nak tengok cerita yang lebih kurang kat TV2 kul 6 petang, cerita yang tuan besar nak menguasai seluruh perdagangan colok, membuat perkara jahat kepada satu bahagian dan untuk menunjukkan kebaikan kepada yang mempunyai masalah dan akhirnya ingin mengusainya semua sekali.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 3:03 PM

IQRA, Bacalah dan fahamkanlah. Kenapalah JUMUD fikiran tahap JONGOS. Memalukan. Yang peribahasa Ingeriss ni dah tak paham, konon terror sangatlah tu. Yang bab orang2 PAS mengkafirkan sesama Islam macammana? Bersekongkol dengan kafir yang menolak Islam macammana? Hudud ala Jongos dipermainkan macammana? Murtad disokong macammana? Buat rusuhan pada pemimpin Islam macammana?
OTAK TOLONG PAKAILAH SIKIT, TAK BANYAK, SIKIT SAJA. JANGAN JADI TERLAMPAU EKSTRIM DAN JONGOS.

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 3:08 PM

ha..ha.. yang ni pasti ramai terkedu-kedu.. ramai di Malaysia ni dan seantero termasuk dunia islam yang menjadi pengikut dan penyokong tegar "THE RED DEVILS" atau mungkinkah "THE GREEN DEVILS" telah muncul di negara kita..Jom ramai-ramai kita tukar..join "THE RED MACHINES" amacam setuju.. degil berat nak jawab nanti!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 3:10 PM

aku kato doh...parti PAS lo ni adalah parti BRENGSEK sbb pemimpin2 kane parti bewak ni adalah sebangsat-bangsat Melayu di zaman ini...dok ceramoh pasal agama dan politik tapi mulut dan hati sedikit pun tk mencerminkan peranga ore Islam dan Melayu...

PASti hancur...

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 3:26 PM

The Devil wears Prada?

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 3:41 PM

Betul 2 bro..Rasanya ni rentetan dari statement dari seorang pemimpin yg sedap2 ckp umno parti SYAITAN.

Ini la mslhnya puak PAS ni.Bila kena pd org lain dgn lantang dn garang suruh BERTAUBAT.Siap sebut nama lg TUN.M HARUS BERTAUBAT kononnya merosakkan akidah.

Tp bila bab hukum KUFUR pd sesiapa yg menyokong kalimah Allah digunapakai oleh agama lain tak ada plak dia garang mcm 2.Sebut general jer SESIAPA YG MENYOKONG PENGGUNAAN ALLAH OLEH AGAMA LAIN MAKA DIA AKAN KUFUR".


Sepatutnya sebut la dgn TERANG dn GARANG mcm ni."PD NIK AZIZ,ANWAR,KHALID SAMAD DLL SESUNGGUHNYA ANDA ASEMUA TELAH KUFUR KERANA MENYOKONG AGAMA LAIN MENGGUNAKAN KALIMAH ALLAH".

Mcm ni ulama ker??

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 3:42 PM

Betul bro.Ini ciri2 jelas ASSOBIYAH yg selalu mereka tuduh pd umno.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 3:49 PM

jgn nk petikaikan Dato Harun dia bercakap benar demi akidah umat islam lebih baik awak bertaubat....semoga Allah memberi hidayah dan petunjuk kejalan yang benar...insyaAllah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:05 PM

HU HU, SEJAK PERUMPAMAAN INI UJUD, ENTAH BERAPA JUTA UMAT JADI MURTAD?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:13 PM

ADA BANYAK JENIS PENDAPAT YANG MANA NILAINYA ADALAH BERBEZA. YANG TERBAIK SEMESTINYALAH BERSANDARKAN FAKTA BENAR TETAPI BUKAN BERSANDARKAN TELAHAN SEMATA-MATA.

BERHUBUNG ISU INI. KAJIAN PERLU DIBUAT BAGI MENENTUKAN PUNCA DAN PUNCA YANG MANA SATU JADI PENYEBAB MURTAD TERBESAR.

SESUDAH ITU BARULAH PROFESIONAL AGAMA BOLEH BERIKAN PENDAPAT BERSANDARKAN FAKTA TETAPI BUKAN BERSANDARKAN KECENDERONGAN POLITIK SAJA.

SEKADAR PANDANGAN

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 4:17 PM

Ini disini adalah MUDAH - Pas tak faham atau buat2 tak faham APA ITU PERUMPAMAAN. Itu saja. Tak perlu beri kredit berlebihan :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:40 PM

Macamana pulak toh Nik Aziz yang berkawan dengan setan, tak payah bertobat ker? Kalau seorang mursyidul ‘am PAS boleh berkawan dengan setan masih lagi diterima PAS, bermakna semua pengikut dan ahlinya pun telah rosak akidah termasuklah beliau yang membuat statement. Maka semuanya WAJIB BERTAUBAT. Mengapalah sampai begitu bodohnya beliau ni sampai nak war warkan fatwa itu. Saya yakin ada bijak pandai didalam kalangan PAS yang bersekolah Inggeris, apa pulak pendapat mereka? Nampaknya DUNIA akan semakin benci dengan PAS kerana kesempitan ilmunya hingga hendak melarang dunia menggunakanya.

Bagaiman pulak dengan DEVIL in ur eyes? Setelah sekian lama PAS ditubuhkan, saya rasa sekarang adalah masa yang baik untuk menilai tahap pemikiran mereka mereka ini. Syabbas kepada Tun kerana telah berjaya menimbulkan ISSUE yang merancakkan medan pertempuran ini.

Ini semua kerana Tun yang berungkap, tapi kalau penulislah yang cakap, saya rasa mereka tak heran langsung. Jangan marah, SELAMAT HARI RAYA yang keberapa kali?

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 4:46 PM

Sebenarnya Tun TAK ADA NIAT PUN nak jadikan benda ni isu. Malah takde siapapun yang mula2 baca artikel Tun itu dulu sangka ayat akhir itu boleh jadi isu.

PAS SENDIRI yang jadikan ia isu, tak nak mengalah dan ada hati nak teruskan lagi isu ini !

Saya layan jer hehehehe ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:46 PM

reservelah katakan. bila time macamnilah reserve masuk gelanggang sebab yang lain dah letih.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:49 PM

tak fikir dia toh pandai menyelam. beluam dia kasi fatwa dia dah pun renung dalam makripat. makin direnung, makim sesat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:51 PM

macamana dia nak nasihatkan sedangkan dia pun sama macam mereka, satu seluar katakan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:52 PM

staminanya masih banyak, biarkanlah dia merapu dan mungkin juga dia terlupa makan ubat semasa keluarkan fatwa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:53 PM

mungkin semua wartawan caught off guard. boleh jadi selepas ni kot.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:54 PM

karpal minta anuar bertaubat pun belum dilakukan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:56 PM

agama buatan maknusialah katakan. itu sebabnya pendirian mereka kelihatan tidak menentu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:58 PM

bukan kah serban, janggut dan jubah toh lambang Islam pada mereka? dapat pulak pandai SEDIKIT perman dan hadith, habis orang orang yang bodoh diperbodohkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:59 PM

itu kata PAS tapi bagaimana dengan pendapat saudara?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 5:29 PM

tanya pak cik tue, macam mana pulak bila neek najeeis kuarkan statement terima bantuan dari syaitan? tue lagi direct maksudnya iaitu syaitan dan bukannya kiasan...
Tanya pak cik tue, neek najeeis tue kena bertaubat x?
Jangan nak memperbodohkan diri sendiri jika tidak paham sesuatu, dan jangan buat2 bodoh bila terkena batang hidung sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 6:54 PM

ni aziz kata boleh kwn ngan setan boleh plak.

x sangka haron din pn double standard.

melayu hampa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 9:41 PM

Kalau google kan maksud idiom yang Tun sebutkan tu, berlambak-lambak keluar. Sepatutnya orang PAS ni sebelum berkata-kata, google dulu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 30, 2012 at 8:58 AM

nik aziz nak kawan dengan syaitan, nak terima bantuan syaitan..takde sorang pun pencacai pas heboh..? laa ni, tak faham perumpamaan dlm english pun nak heboh? MUNAFIK ATAU BODOH PIANG puak2 pas ni?

....................
Reply To This Comment ...................
August 30, 2012 at 9:24 AM

AnonymousAugust 29, 2012 3:49 PM

Kitaorg x pertikaikan apa dia ckp.Cuma kita pertiakaikan mengenai kesungguhan serta keihlasan dia berckp.Kenapa dgn nik aziz dia x ckp TERANG & JELAS mcm 2.Naper bila dgn Tun.M cepat btl dia kuar statement??

Post a Comment