........... Mat Sabu - THE REAL Omputeh Speaking ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Mat Sabu - THE REAL Omputeh Speaking !

Wednesday, August 29, 201224comments


Dah alang-alang bercerita tentang English, apa kata kita layan video MAT SABU CAKAP OMPUTEH ! Satu saya nak beritahu - Wa RESPEK KEBERANIAN Mat Sabu ! hahahaha ...

Video dirakam pertengah Mei lalu..



2:30 - in the minds of many Malaysians as to what your party real objectives are ? ... many Malaysians are concerned because the question of Hudud means - a dual penal system .. one law for Muslims and one law for Non Muslims ... - CAN YOU BUILD A COUNTRY THAT WAY ?

MS - Yeah... that's why we tried to... said that....  then .. we tried we come to the compromise that everything has to change to konsences ( sebutan Melayu ) .. bla bla bla ..... for the time being its three parties. ( 3:00 ) Then if agreed by all the three parties ... then we can change or implement something.

Hudud law of course arise again when the near election .. of course .. I know this err  .. Umno Mca agenda .. to attract the people to discuss on this issue. Because they know this they got caught on the Bersih issue.. brutality of police, they do not respect the Human Right ... the peaceful assembly or something ... so they try to run away from the issue ... now they talk about Hudud.

Wartawan bertanya bagaimana hendak bangunkan negara jika punya dua undang2 berasingan, satu untuk orang Islam dan satu lagi untuk bukan Islam ? Apakah Mat Sabu menjawab pertanyaan itu ?

Bukankah itu satu peluang baik untuk MatSabu berikan penerangan kepada rakyat Malaysia tentang Hudud ?Tapi lain yang ditanya, lain yang dijawab ...

4:40 - Wartawan bertanya mengenai Pemuda Pas yang dilihat sebagai 'ekstrim' dalam beberapa isu seperti Eric Badu, Seksualiti Merdeka  ... malah dilihat sebagai 'rakan' dengan BN. Apakah yang diwakili oleh Pemuda Pas, apakah mereka menggambarkan cara Pas dimasa depan ?

5:19 - MS- The Youth Wing is ... any party is like that. That's why they become youth. The young men. they have their own idea, the freedom ... then they can talk .. then everything that's under .... we call err Religious Jurisprudence. That we cannot avoid to give our opinion and our stand.. 

Aduyai ... tak sampai hati saya nak teruskan terjemahan ni..... hehehehe .... korang dengar jelah sampai habis !

Minit 7:35 juga menarik bila wartawan bertanya kenapa bila ingin menjadikan contoh, PR hanya merujuk kepada Selangor dan Penang saja tapi jarang sebut Kedah apatah lagi Kelantan dimana keduanya diperintah oleh Pas.

Apa Mat Sabu jawab ? Hahahaha .... tengok sendirilah ...

Cuba perhati muka wartawan itu .... wa cakap lu,,, SERIUS GILER BERI PERHATIAN ! hahahaha ... Apapun seperti yang saya tulis awal tadi - Sememangnya Mat Sabu BERANI ! Atau dia perasan ....

Share this article :

+ comments + 24 comments

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 4:41 PM

terer kau Din .. siap buat transcript lagi ...anyway syabas MS sebab menggunakan bahasa Inggeris style Melayu ...tak payah nak eksyen2 macam sesetengah orang ..bak kata orang " Janji Cakap, org paham ke tidak bukan masalah MS "

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:47 PM

Nii.. baru interview MAT SABUN ....

Belum... interview HADI SAWANG & NIK AJIS lagi...

camana nak mentadbir negara cam niii...

ABISS MELETOP...

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 4:52 PM

Pemimpin Umno yang setaraf omputeh ngan Mat Sabu TIDAK AKAN BERANI keluar radio macam tu ! kan, kan ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:54 PM

Tahap manglish macam inilah Dap like...senang nak kencing.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 4:57 PM

AK 47 kan ada...juru bahasa terbaik tu!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 5:03 PM

patutlah pas setuju god = alla...dorang punya english sama taraf abangelis, kik kik kik.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 5:08 PM

kalau dapat kat johara era transcript tu...satu mlaya akan berguling-guling, kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 5:26 PM

Kuang....kuang....kuang..
Itu baru lah real punya..London mari.
T Mahathir cakap orang putih salah...
Mr sabun cakap real punya..
Apa komen Wali terompoh dan TG Haron Din tentang speaking London Mr sabun ni?
100% betul ka dia punya cakap om puteh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 5:39 PM

ok la dr muhyideen yg ckp..hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 6:02 PM

Bukan kata DAP yang LIKE.
Isreal pun senyum dengan jawapan ini.

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 6:32 PM

POINT UTAMA artikel ini sebenarnya ada kaitan dengan artikel sebelum ini , iaitu isu perumpamaan Syaitan.

Kalau orang no 2 selepas Hadi pun begini punya Omputeh,maka tidak hairanlah mereka boleh BUTA JER TRANSLATE perumpamaan omputeh secara direct kedalam Melayu dan terus komen.

Mereka yang TAHU dan FAHAM semuanya buat senyap, takut nak bersuara. Maka jadilah parti Pas umpama 'memperbodohkan diri sendiri' dimata dunia.

....................
Reply To This Comment ...................
Tertido
August 29, 2012 at 6:42 PM

aku setuju kekeke

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 7:16 PM

u have a very analytical mind and ur articles are mostly well thought. bukan bodek bro, but u are a cut above most of the rest. U GOT INTEL !

Keep it up bro !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 7:40 PM

sebab itulah aku dok syok ikut blog ini. yang paling istimewa, selain dari artikel simple, sdr kita ni mesra pelanggan. dalam komen, sdr kita jadi pemantau. yang lari tajuk sdr kita akan bring back to the correct track dan yang tak senonoh akan kena halau. tu sebab aku berasa begitu selesa. ini boleh dijadikan contoh blog kerajaan yang tersangat disiplin. kalau komen selalunya ditimbal balik samada oleh sdr sendiri atau rakan pelawat. harap harap si POLAN tu tak terasa BANGGA. joke aside, i truly admire and most appreciate. tak taulah apa orang lain fikirkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 8:09 PM

bro, org ganu ke? esok jom kena teh kat pok mang telorr

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 8:16 PM

blog kerajaan ? hehehe .... TerimaKasih ..

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 8:28 PM

selalu juga dengar orang cakap berani kerana benar,tapi sekali sekala ada juga dengar orang cakap berani kerana bodoh.mat sabu ni jatuh pada kategori mana agaknya?

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 8:35 PM

Berani kerana Perasan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 8:56 PM

Kalau di Indonesia Mat Sabu tentu dah kena luku sebab jawab bahasa emputeh.....cuba tengok pemimpin Indonesia samada pemimpin politik atau pemimpin perniagaan,apabila di ajukan soalan dalam bahasa omputeh akan di jawab dalam Bahasa Indonesia apabila wawancara di jalankan di dalam negara mereka walaupun dari CNN ATAU BBC tapi apabila di luar negara bahasa omputeh mereka superb kerana kebanyakkan pemimpin mereka adalah golongan elit yg di besarkan atau di sekolahkan di negara barat.Ini di namakan cintakan bahasa ibunda bukan seperti orang kita cuba menjawab soalan dalam bahasa omputeh walaupun soalan serta khalayak itu berbangsa Malaysia....tak percaya tengok berita dan saksikanlah para pemimpin politik,negara atau korporat menanjingkan bahasa sendiri......hidup bahasa omputeh yg di banggakan oleh saudara Dinturtle serta bloggers semua.

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 9:05 PM

Saudara lari topik, ini bukan soal bangga dengan omputeh atau soal bahasa kebangsaan. Tapi sebab saya suka dengan semangat saudara, saya lepaskan komen :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 9:30 PM

Sebelum PAS nak laksanakan hudud, atau satu undang-undang utk orang Islam dan satu lagi untuk bukan Islam, depa mesti kena buat perancangan terlebih dahulu. Projek kecil-kecilan pun sebelum dilaksanakan mesti ada bermuka surat muka surat perancangan. Projek besar macam undang-undang apatah lagi. Makanya, kalau dah ada plan, mesti mat sabu dengan lancar boleh menyebutnya satu persatu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 29, 2012 at 9:55 PM

Ini bukan berani kerana apa ... tapi berani kerana tak sedar dia bangang gaban. This fellow is one of the calon as TPM Malaysia wa kata lu ...

Either he is too gutsy or just too dumb. His answers to the questions posted have all gone to the longkang.

....................
Reply To This Comment ...................
August 30, 2012 at 12:14 AM

Mat sabu tengah berlatihbcakap omputeh kerana bercita2 menjadi menteri kesihatan (minister of health a.k.a MH) selepas pru 13. Katanya kalau tak dpt jwt tu dia akan jadi MH jugak, iaitu Mangkok Hayon... He he he!!,!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 30, 2012 at 3:41 PM

HMMMM..PATUT PUN PUAK2 PAS SEMUA TU SORANG PUN TAK PAHAM PASAL IDIOM YANG TUN M KATA TU..TENGOK JE PEMIMPIN DORANG PUNYA SPEAKING..JANGANKAN IDIOM, AYAT PUN...FAHAM2 JE LA..

Post a Comment