........... LAWAK BEB ! BODOHNYA Bijak Pandai PR .... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

LAWAK BEB ! BODOHNYA Bijak Pandai PR ....

Thursday, August 23, 201234comments


Minta maaf kalau saya agak kasar jika menulis begini - Kenapa Pembangkang ni BODOH-BODOH belaka ? Dari yang belajar tinggi hingga ada title IR pada pangkal nama dan pernah jadi MB Perak untuk setahun ( huh ? ) kepada blogger tersohor bekas Adun Umno yang masuk Dap Dato Sak, termasuk Harakah hinggalah para pencacai pembangkang terutamanya yang Melayu - KENAPA BODOH SANGAT ?

Kalau dah tak tahu bahasa Omputeh, janganlah memandai nak komen, setakat baca dan rujuk kepada kamus cukuplah. Kalau nak komen juga, banyak2kan rujuk kepada yang agak2 pandai speaking omputeh dulu supaya orang yang baca nanti tak merendahkan tahap mentaliti kita.

Saya merujuk kepada komen Tun Mahathir dalam artikel terbaru beliau - Change - daripada banyak2 yang ditulis, bahagian ini yang pembangkang berikan tumpuan ..... kalau faham omputeh tu takperlah juga. Itupun ayat pendek yang paling akhir sekali yang dikutip - 25. Better the devil you know than the angel you don’t.

Dari Harakah -

Dalam entri terbarunya itu, Mahathir berkata lebih baik mengundi “syaitan yang dikenali dari malaikat yang anda tidak kenal”.

Ayat itu adalah satu bentuk Metaphor atau Peribahasa Omputeh yang jika mereka rajin nak cek, maksud omputehnya -

Not really a spiritual or theological question...

The words "devil" and "angel" are just being used metaphorically.


It is just an expression that means:

It is better to be dealing with somebody who's faults you are aware of than to be dealing with somebody who appears perfect but whom you actually don't know at all
.

atau terjemahannya - lebih baik berurusan dengan seseorang yang kita tahu kelemahannya dari seorang yang tampak baik diluar tapi kita tidak kenal langsung peribadinya. Lagi senang - JANGAN TERTIPU DENGAN PERWATAKAN ORANG. Peribahasa kita mungkin - Air yang tenang jangan disangka tiada buaya.

Tapi tak sangka mereka yang terpelajar dari kalangan pembangkang pun BODOH2 BELAKA, tak kenal apa itu Metaphor / Peribahasa. Habis diterjemah dan diambil secara lisan !

Makanya kita dapat baca dalam artikel yang sama -

"Berpegang kepada akidah Islam, kita kena percaya kepada malaikat, dan syaitan itu musuh kita.

"Kenyataan (Mahathir) itu agak mengelirukan. Kalau suruh pilih syaitan, itu tidak boleh,"
kata Nizar. Kemudian lagi ....

"Saya tak tahu dia (Mahathir) rujuk syaitan dan malaikat itu kepada siapa. Tapi sepertinya Syaitan itu dirujuk kepada Umno BN. Seperti mengatakan Umno itu syaitan.

"Yang penting kita tak boleh pilih syaitan, kita kena percayakan malaikat,"


Adoiyai ....... Macam ini boleh jadi Menteri Besar ? Kemudian habis dikutip para pencacai Pas termasuk Dato Sak ! Siapa yang boleh terkeliru ? Hanya orang bodoh je yang boleh keliru ....Orang yang tak reti omputeh tapi nak berlagak macam pandai.

Agak-agaklah kalau nak hentam pun..... tapi jangan sampai orang mempertikaikan tahap IQ kita pulak. Kalau kita buat LAWAK BODOH macam INI mungkin orang taklah tuduh kita yang bukan2. Itupun ada pengomen yang tak faham konteks LAWAK yang saya gunakan. Tapi mereka ini cakap punyalah SERIUS ! Agak2 ada tak bijak pandai dari Dap yang akan mentertawakan rakan2 Melayu yang tak reti omputeh ni ?

ATAU MUNGKIN MEREKA INI SEBENARNYA MENGHENTAM NIK AZIZ  ( yang sanggup terima bantuan syaitan ) tapi berselindung disebalik peribahasa yang digunakan Tun ? ?

Share this article :

+ comments + 34 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 3:33 PM

adalah lebih baik mengundi orang yang kita dah kenal akan kejahatanya dari orang yang tidak konon konon berhati baik tapi penuh tipu muslihat :)

....................
Reply To This Comment ...................
August 23, 2012 at 3:42 PM

Terbaik.....jelas sibodoh dgn subodoh duperbodoh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 4:06 PM

TU la pasal..aku suh puok2 pas ni g tngkap ayam wat lage je..menang,kira menang lah..untung sabut ,timbul...pak kadok nk jadi pemimpin..kadok naik junjung le jadi nye

....................
Reply To This Comment ...................
August 23, 2012 at 4:24 PM

YB-YB dari PAS ni hampir kesemuanya tak tau langsung BI tetapi berlagak tau.
Contoh 1: Mampus (Mahfus) tak reti beza dan nak sebut perkataan Launch dengan Lunch.....
Contoh 2: Nizar ni tak reti beza Discuss dengan Review....dia ingat kedua-duanya macam ikan kat sungai Perak....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 4:28 PM

Mula nak buat tak tau pasal kes ni...tapi menjadi-jadi pulak pembangkang mainkan point no.25 ni...Heran apa pasal point no1 sampai no23 tu tak de sekor pun komen...Sakit sangat lah tu sebab kebenaran kan pahit nak ditelan...

Selamat hari raya blogger Din...

....................
Reply To This Comment ...................
August 23, 2012 at 4:35 PM

hehehehe ... saya pun asalnya malas nak sentuh sebab benda kecil tapi bila keluar nama macam Nizar ngan Dato Sak dan pencacai Pas pula bersungguh2 mainkan, terpaksalah juga saya tulis.

Selamat hari Raya blogger Anon :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 5:14 PM

Yg TDM quote tuh IDIOM, tapi bila diterjemah bulat2 jadi lah pelakunya IDIOT, sama macam kaki bangku utk tak pandai main bola terjemah bulat2 BI jadi leg chair..
Cadangan aku depa2 nuh.. baik pi belajaq @tv Oh! My English la..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 5:46 PM

Kesimpulan yang aku buat mengenai kebongokkan si nizar salah tafsir kata2 Tun M ialah....

Nizar telah memilih & membiarkan syaitan bersarang dalam hatinya, sebab itu dia salah tafsir kata2 Tun M konon2 Tun M menyuruh pembaca memilih syaitan padahal si nizar yang sebenarnya memilih syaitan untuk bantu dia mengulas serta memperlekeh kata2 Tun M itu.

Bantuan dari syaitan kepada nizar boleh juga dilihat & dianggap si nizar telah menggunakan akal di kepala lututnya bukan menggunakan akal kurniaan tuhan di kepalanya untuk mengulas kata2 Tun M itu dalam BI.

Sekian terima kasih & Salam Eidul Fitri dari:
Ababyl79

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 6:00 PM

yang tun pun duduk diam2 la..mcm terdesak ja..hehehe..SKNG kan Najib jadi PM..Najib tu bukan tukun la Tun..Sian Najib..baik Tun bertanding je dlm next Pru..hahahga

....................
Reply To This Comment ...................
August 23, 2012 at 6:10 PM

laaa... Tun cuma tulis dalam blog, yang orang lain pergi pick-up artikel tu dan hebahkan kenapa ?

Lagi pun saya sokong Tun bersuara sebab pemimpin2 yang ada semua takde telur nak bersuara dalam sesetengah isu dan ini termasuk Najib ! Malah pembangkang lebih banyak hentam Tun dari Najib !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 8:10 PM

Oh My English! Kena buat sketsa ni. Ada yg pandai buat karikatur?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 8:29 PM

depa takut tun lah tu. tun dh tak ada jawatan dlm gomen pn depa kecut lagi ke? hisssss

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 8:34 PM

dato sak? dalam umno dulu bkn main dia bersuara kononnya tegur umno. skrg dlm dap. kecut telor terus. gag order! ada dia nak bersuara? habis kena potong lidah dah. demokrasi ke mcm tu sak woi!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 9:13 PM

CER SURUH AK 47 TERJEMAHKAN AYAT INI: "OVER THE DEAD BODY"!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 9:27 PM

dalam konteks semasa, siapa angel? apakah pembangkang nak mengaku depa angel? ini lagi lawok weh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 10:31 PM

kalau ada pilihan tak per jugak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 10:50 PM

kesian betul pada pencacai pencacainya. macamanalah nak pandai kalau dapat pemimpin yang tak pandai. patutlah parti lintang pukang dan cakap ambek sedap jer. baik jugak jadi MB sekejap, kalau tak punahlah. takut pelabuh asing cakap lain di ertikan lain pulak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 11:37 PM

Lebih baik kita mengundi umno@bn sebb track rekodnya kita tau cemerlang, berbanding yg satu lagi tu blom tentu bagus. Memang diakui dlm pemerintahan bn ada rasuah dan salahguna kuasa. Tapi kalau kerana itu bn perlu ditukar, adakah kita yakin yg kem belah sana takkan buat benda yg sama bila mereka memerintah nanti. Kita akui umno jugak ada kelemahan.

Tapi maksud tu amat jelas difahami sebenarnya iaitu :

Jika kamu terpaksa memilih salah satu dari 2 benda yg memudaratkan iaitu bn & pr. Pilihlah yg kurang sedikit mudaratnya iaitu bn.

....................
Reply To This Comment ...................
August 23, 2012 at 11:53 PM

Salam Din,

Kalu ikut pengalaman borak ngan generasi muda Melayu dan Cina di alam nyata dan siber, ramai anggap kononnya DAP itu 'angel'...tak korup lah, clean la, demokrasi la etc etc. Mudahnya generasi y kono tipu dek ceteknya pengalaman dalam menafsir permainan manusia. Tahap low minded begitu jugaklah yang kini ditunjukkan Nizar, Sak dan blogger pencacai mereka. Itu pun ado jugak blogger pro bn yang baru tukar status ke 'pro rakyat' kononnya, boleh terpengaruh main isu no 25 ni. Heh...maleh den nak komen.

Tq bro.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 23, 2012 at 11:57 PM

Ada 2 ekor nyamuk yg berminat nak jadi calon dlm pru13 nanti. Mereka ialah nyamuk 1 dan nyamuk 2. 2 ekor nyamuk ni dikehendaki berkempen di hadapan manusia agar memilih salah seekor dari mereka sebagai wakil di parlimen. Semasa berkempen , nyamuk 2 telah menuduh nyamuk 1 menghisap darah manusia selama lebih dari 50 tahun. Oleh itu, nyamuk 2 menyeru manusia supaya mengundinya nanti dan seterusnya menolak nyamuk 1. Jika terpilih nanti, nyamuk 2 berjanji bhw dia dan gengnya tidak akan menghisap darah manusia. Nyamuk 2 juga berkata bhw mereka adalah suci dan bersih dari kuman aedes. Oleh itu, nyamuk 2 telah berjanji bhw mereka takkan menghisap darah manusia. Nyamuk 2 benar2 berjanji bhw dia akan jadi nyamuk yg baik dan mesra dengan manusia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 24, 2012 at 12:23 AM

Hmm...inilah dinamakan pena lebih tajam dari pedang..
Saya pun sokong Tun sebab apa yg Tun tulis sangat2 relevan dan tepat lagi padat..Memang pedas menyegat!

....................
Reply To This Comment ...................
August 24, 2012 at 1:22 AM

Si Nizar tu satu hal .... yang para bloggers mereka pun boleh ikut sama tuh ? Orang2 Pas yang duk baca semua tu dan percaya lagi .... ? oh my english kena buat satu segmen tentang idiom dan metaphor ni, biar diorang ikut gelakkan kebodoham diri sendiri

....................
Reply To This Comment ...................
August 24, 2012 at 1:24 AM

Kurt Angel ?

....................
Reply To This Comment ...................
August 24, 2012 at 1:25 AM

seperti yang biasa saya tulis - tidak ada yang TERBAIK, pilihan yang ada cuma siapa yang lebih baik...

....................
Reply To This Comment ...................
August 24, 2012 at 1:31 AM

hmmm ... duo hari lopeh den berayo kek Sori Menanti, pastu tubek gi Kualo Pilah, Jeng Giler ! Nak tercabut kepalo lutut den main gear.. tapi dapek jugok den meraso daging ngan itik gantung, eh salai, kek topi jalan.

hmmm ..apo lagi nak dikato eh ... :))

....................
Reply To This Comment ...................
August 24, 2012 at 1:33 AM

hmmm ... macam drakula janji tak nak minum darah kalau dipilih jadi calon hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 24, 2012 at 9:56 AM

Ada pilihan. BN atau PR.

Yang satu tak sempurna, yang satu lagi terlalu sempurna sebab ada nabi dan khalifah.

Yang satu nak kena perbetul, yang satu lagi terlalu betul bendul.

Yang satu nak kena dibaiki, yang satu lagi jangan harap nak boleh ditegur kelemahan mereka.

Yang satu ambil masa 50+ tahun nak capai angka billion dalam penyelewengan, yang satu lagi tak sampai 5 tahun dah berjaya.

Yang satu buat rumah ibadat untuk kesejahteraan ummat, yang satu lagi sentiasa berdoa untuk kecelakaan ummat.

Banyak lagi nak disenaraikan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 24, 2012 at 5:29 PM

Jgn pkai perumpamaan bro... Nnt ada ex mb perak x paham. Hahaha...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 24, 2012 at 5:30 PM

Sekejap pun dh mcm2 hal dibuatnya... Kalo lama lg hancuss..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 24, 2012 at 5:32 PM

Bagus la tun masih ambik berat psl negara. Aku suka baca tulisan tun sbb pemerhatian dan pemikiran dia sgt jauh n sgt tepat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 24, 2012 at 5:34 PM

Tu la.. Tun dari dulu suruh org malaysia kuasai bahasa inggeris. Ni la bukti betapa lemahnya org kita dlm bahasa inggeris ni.

....................
Reply To This Comment ...................
August 24, 2012 at 11:31 PM

NAMA SAJA ADA 'IR' DI DEPAN, DAH PERNAH PLAK JADI MB. TAPI BODO YG AMAT SANGAT! PADANLA DGN PENACAI2 PAS YG BENGAP BAHASA INGGERIS SAMPAI TAK TAU MAKNA METAFORA YG TUN GUNAPAKAI.

TAKPA...BANYAK PAHALA TUN DAPAT BILA SI BODO2 ALANG PENCACAI PAS FITNAHKAN TUN.

YG TERANG2 NAKKAN PERTOLONGAN SYAITAN MCM NIK AZIS TAK PULA DIMAKI HAMUN, YG GUNA METAPHOR BERMAKSUD LAIN PULAK YG KENA MAKI...APA PUNYA HAPRAK PUNYA PUAK2 PAS DARAT TUH??

....................
Reply To This Comment ...................
Tertido
August 25, 2012 at 1:08 PM

betul2 hehe

....................
Reply To This Comment ...................
August 28, 2012 at 9:06 AM

Apa mslh ko anon..Mcm din ckp la.Dia tulis dlm blog dia.Freedom of Speech.Dia bkn meroyan mcm Kadiaq,Ku Li dll yg x pasal2 buat PC panggil semua reporter utk ckp bnda2 yg dh lapuk dn basi.Dia juz tulis dlm blog dia.Suka hati dia la.Ko tak suka x pyh baca.

Post a Comment