........... Hudud - Keceluparan Mat Sabu Dedahkan Pendirian Sebenar Pas ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Hudud - Keceluparan Mat Sabu Dedahkan Pendirian Sebenar Pas !

Tuesday, August 28, 20128comments

Hudud ? Mana Ada ... Mana Ada !

MENARIK sekali lapuran paper Sin Chew Daily yang mendakwa Mat Sabu ada mengeluarkan kenyataan bahawa Pas akan membuat usul untuk meminda Perlembagaan di Parlimen bagi melaksanakan Hukum Hudud SEKIRANYA PR berjaya menjadi kerajaan selepas PRU13.

Sin Chew melapurkannya sebagai muka depan edisi petangnya semalam.

Mat Sabu didakwa berkata perkara itu tidak dibincangkan sesama PR kerana tindakan hanya dibuat SELEPAS berjaya menubuhkan kerajaan. Maknakata - Pas merancang tindakan itu secara BERSENDIRIAN !

MP Dap atau yang bukan Islam bebas untuk tidak bersetuju. 

Bagaimanapun bila dihubungi kemudian , Mat Sabu MENAFIkan ada berkata begitu. The Star Saya copy artikel sepenuhnya dibawah.

                                    ***************************************
TMI juga ada melapurkannya - Mat Sabu denies telling Sin Chew PAS will enforce hudud once in power 

TMI versi Bahasa Malaysia pula -Mat Sabu: Akhbar Sin Chew salah lapor, saya tak sebut tentang hudud
    
“Apa sekalipun yang ingin dibuat oleh PAS, perlu mendapat persetujuan PR. Kami (PAS) tetap dengan perjanjian yang telah dipersetujui oleh kesemua parti dalam PR,” katanya.

 “Ketika wartawan surat khabar itu (Sin Chew Daily) menghubungi saya, perkataan tentang hudud langsung tidak keluar. Mungkin dia (wartawan) tak faham sangat Bahasa Melayu," kata Mat Sabu.

                                      ****************************************

KENAPA SAYA KATAKAN LAPURAN INI MENARIK SEKALI ?

Wahai orang-orang Melayu semua ...... Nah, Lihatlah WAJAH PAS yang SEBENARnya ini ! Kenapa tergesa-gesa sekali Mat Sabu menafikan kenyataan sebagaimana yang dilapurkan oleh Sin Chew itu ? 

SEBAB Mat Sabu dan begitu juga pemimpin2 Pas lain begitu TAKUT SEKALI sekiranya pemimpin kafir Dap marah dan mereka juga TAKUT menyinggung perasaan orang kafir lain yang akan percaya bahawa Pas BENAR-BENAR mahu perjuangkan Hudud !

Kenapa tidak Mat Sabu mengiakan saja lapuran itu ? Dan kalau pun beliau tidak ada berkata begitu, kenapa tidak MatSabu selepas menafikannya, beliau menambah - tapi memang itu perjuangan Pas !

TIDAAAAAAK ! Mat Sabu TIDAK MUNGKIN akan berkata begitu ! LEBIH PENTING bagi pemimpin Pas menjaga hati pemimpin kafir Dap.

Apapun yang ingin dibuat oleh Pas, PERLU mendapat persetujuan PR terlebih dahulu ! 

Dan anda semua pasti tahu apakah jawapan PR kan - TIDAK KEPADA HUDUD !

Jadi apakah nilainya segala pot pet pot pet tentang Hudud oleh Nik Aziz dan Haji Hadi sebelum ini ?

Adalah lebih baik jika Nik Aziz, Hadi dan siapapun pemimpin Pas selepas ini jika ingin berbicara tentang Hudud - SILA DAPATKAN KEIZINAN DARI PAKATAN RAKYAT DULU ! Jangan nak memandai-mandai keluarkan kenyataan atau sebarang fatwa sebelum berbincang dengan Karpal, Kit Siang dan Anwar. Selagi belum dibincang bersama mereka, adalah lebih baik anda semua DIAM ! - ADA FAHAM ?  

PS - Baca juga artikel menarik Utusan - Tidak bersungguh punca hudud gagal dilaksana di Kelantan

                                     *****************************************

Mat Sabu: PAS will seek to use hudud law if Pakatan wins


KUALA LUMPUR: PAS will propose Constitutional amendments in Parliament to implement hudud law if it forms the government, said its deputy president Mohamad Sabu.

This was PAS’ stand and MPs from DAP or other parties, and non-Muslim MPs, could then raise their objections in Parliament, he said.

Better known as Mat Sabu, he said in an interview with Sin Chew Daily that the party had not discussed the matter as action would only be taken only after Pakatan Rakyat had formed the federal government. The daily ran the front page story on its evening edition yesterday.

Mat Sabu was commenting on PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang’s statement that the party would seek to implement hudud law through democratic means.

He stressed that hudud would only be implemented if it was supported by two-thirds of the MPs.
“If DAP or non-Muslim MPs disagree (with the law), it is their freedom to do so,” he said.

This was because one of the religious principles was that “we could not force non-Muslims to believe in the teachings,” he said, adding that if a majority of MPs do not agree to the constitutional amendments, PAS would respect their opinion.

Contacted later, Mat Sabu made an apparent backtrack and denied saying those things.

Share this article :

+ comments + 8 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 28, 2012 at 2:44 PM

Bro DT, dengar Pas Ganu dah keluarkan BOUNTY untuk kepala penyu sekor ni , hidup atau mati! hahahaha ...

MEMANG GANAS !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 28, 2012 at 2:44 PM

Din,
Di Twitter, saya dah buka satu forum #askmparit utk interaksi bersama MP Parit Buntar, Dr Mujahid (twithandle: @mparitbuntar)untuk soal jawab berkenaan implementasi hudud di Malaysia.

Boleh tanya direct dgn tag @mparitbuntar dan hashtag #askmparit utk soal jawab mengenai perlaksanaan hudud.

Oh ye, dlm artikel MP tersebut di Malaysian Insider, YB ada menyatakan:

"Seorang ulamak dunia Islam yang pandangannya banyak membentuk sikap Gerakan Islam dunia dan Ikhwan secara khusus menyatakan kemenangan puak Islam bukan untuk menghukum rakyat dengan hudud sebelum isu pengangguran dapat di atasi dan kehidupan yang baik kepada rakyat dapat dijamin. Beliau adalah Syeikh Yusof Al Qaradhawi dan beliau menghujahkan bahawa Rasulallah s.a.w datang membawa kebahagaiaan hidup pada manusia dengan keadilan sebelum hudud dilaksanakan pada tahap penghujung kerasulannya. Pengajaran ini perlu diberi perhatian supaya hudud diletakkan pada tahapnya yang sepatutnya."

Siapa yang ada twitter, bolehlah tag @mparitbuntar dan #askmparit

Nak tag saya pun boleh.. ;)

~ OnDaStreet

....................
Reply To This Comment ...................
August 28, 2012 at 2:47 PM

TerimaKasih diatas info ... untuk pengetahuan semua pembaca juga..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 28, 2012 at 5:31 PM

PAS sepatutnyalah settlekan masaalah dalaman mereka terlebih dahulu sebelum mengeluarkan apa apa statement. Sudah sependapat didalam PAS barulah dibincangkan dalam PR. Kemudianya baru umumkan, tidak saperti sekarang ini. Mat Sabu cakap lain, Nik Aziz cakap lain, Hadi dan Tantawi semuanya berlainan kata. Satu sahaja yang mereka semua sependapat iaitu menuding jari kearah UMNO.

Lebih lebih lagi semua mereka itu punyai lidah yang berbelit belit. Sememangnya amat susah hendak difahamkan perjuangan mereka mereka ini. Mereka berkokok berderai derai, namun DAP juga yang pandai; ditengkingnya mereka terkapai kapai, hingga Nik Aziz menjadi mamai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 28, 2012 at 6:32 PM

Conporm(confirm) mat sabu akan minta maaf, dia kan LGE bg jawatan pengerusi PBAPP (Perbadanan Bekalan Air P.Pinang) 11k tu gaji sebulan....Biar yg keluar dari mulut Bengkok sikit asalkan yg masuk kedalam mulut tu lurus...Harap-harap semua paham.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 28, 2012 at 7:08 PM

begitulah kepimpinan ULARMAT bercakap.....berbelit2

....................
Reply To This Comment ...................
August 28, 2012 at 7:12 PM

Cuba baca artikel terbaru selepas yang ini - Mustafa Ali merayu orang kafir supaya jangan kaitkan undi Pas dengan Hudud ! Lagi teruk...

....................
Reply To This Comment ...................
August 29, 2012 at 3:08 AM

woot woot pok chik dinPenyu....congratulations to Jutawan Blogger Club....

salute salute salute...tabik Hitler satu kali...

Post a Comment