........... Prestasi Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang - Apa Yang hebat Sangat ? Biasa jer .. | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Prestasi Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang - Apa Yang hebat Sangat ? Biasa jer ..

Saturday, January 14, 20128comments

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA BAGI AKTIVITI JABATAN/AGENSI DAN PENGURUSAN SYARIKAT KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG BAGI TAHUN 2010


PEJABAT TANAH DAN GALIAN, PEJABAT DAERAH DAN TANAH SEBERANG PERAI TENGAH, PEJABAT DAERAH DAN TANAH DAERAH BARAT DAYA
– Pengurusan Lesen Pendudukan Sementara

Pengauditan yang dijalankan mulai pada bulan Ogos hingga November 2010 mendapati keseluruhannya pengurusan LPS perlu dipertingkatkan kerana terdapat beberapa kelemahan

Bla bla bla


PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG
– Pengurusan Perumahan Kos Rendah

Kelewatan memberi kelulusan oleh Pejabat bagi 141,497 pemohon rumah KR dan 4,146 pemohon bagi rumah PPR setakat 31 Disember 2010.

Bla bla bla 

JABATAN KERJA RAYA NEGERI PULAU PINANG
– Penyenggaraan Jalan Negeri

• Bagi tempoh tahun 2008 hingga 2010, Kerajaan Negeri telah memperuntukkan sejumlah RM14.32 juta bagi projek penyenggaraan jalan Negeri dengan sejumlah RM13.94 juta atau 97.34% telah dibelanjakan bagi tujuan tersebut.

• JKR juga telah menerima pemberian daripada Kerajaan Persekutuan berjumlah RM130.96 juta berdasarkan Perkara 109(1)(b) Perlembagaan Persekutuan.

• Daripada jumlah tersebut, sebanyak RM120.78 juta telah diagihkan kepada JKR Daerah dan Pihak Berkuasa Tempatan bagi tujuan kerja penyenggaraan jalan Negeri.

bla bla bla
MAJLIS SUKAN NEGERI PULAU PINANG
– Kemudahan Peralatan Sukan

Peralatan yang sedia ada tidak diselenggara dengan baik dan rekod aset juga tidak dikemas kini. Malahan peralatan menembak dan perahu layar optimist yang dibeli bernilai RM92,015 tidak dapat dikesan.

bla bla bla
MAJLIS PERBANDARAN PULAU PINANG
– Projek Landskap Di Bawah Pakej Rancangan Ekonomi (PRE)
• Kerja dilaksanakan tidak mengikut spesifikasi kontrak.
• Kerja penyenggaraan tidak dilaksanakan dengan sempurna.

bla bla bla 


JABATAN PERHUTANAN PULAU PINANG
– Pengurusan Hutan Paya Laut Dan Kepentingannya Kepada Alam Sekitar

 Lokasi penanaman yang tidak sesuai.

bla bla bla

PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI, JABATAN KERJA RAYA, JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN, JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM DAN PEJABAT TANAH DAN GALIAN NEGERI PULAU PINANG
– Pengurusan Emolumen Anggota Perkhidmatan Awam Negeri Pulau Pinang

Bayaran emolumen di 5 Jabatan yang dipilih bagi tempoh tahun 2008 hingga 2010 terlebih dibayar berjumlah RM109,170 melibatkan 37 orang penjawat awam.

bla bla bla
MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI PULAU PINANG
– Usaha Tarbiah Sdn. Bhd.

Pada keseluruhannya, prestasi UTSB kurang memuaskan. Kedudukan kewangan UTSB adalah tidak kukuh kerana pada tahun 2009, UTSB telah mencatatkan kerugian berjumlah RM322,640 berbanding kerugian berjumlah RM229,646 pada tahun 2008.

bla bla bla

PERBADANAN PEMBANGUNAN PULAU PINANG
– PDC Events & Advertising Sdn. Bhd.

 Bayaran sewaan tapak pengiklanan terkurang diterima

bla bla bla 


PERBADANAN PEMBANGUNAN PULAU PINANG
– PDC Consultancy Sdn. Bhd.

Pemantauan projek dan kutipan yuran profesional yang tertunggak berjumlah RM13.83 juta untuk 110 projek yang telah dilaksanakan bagi tempoh tahun 2008 hingga bulan September 2010.

bla bla bla 


 Untuk mengetahui lebih lanjut ' bla bla bla ' sila klik - http://darahtuah.wordpress.com/2012/01/12/laporan-audit-pulau-pinang-2010/


Komen saya - What's so great about Penang Govt ? lebih kurang jer ......

Share this article :

+ comments + 8 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 14, 2012 at 10:43 PM

Salam,

topik ni menarik ni sbb saya kan org penang hehe

-DAP sangat hebat apabila dia berjaya membuat dasar 'cakap x serupa bikin' dan dasar 'kalau BN buat salah DAP buat takpa'

-rasuah? macam biasa org lain x leh buat salah, depa boleh buat boleh....kalau ikut cakap2 org kat sini antara yg besar ialah projek tambun tanah seluas 500 ekar kat batu kawan..org yg terlibat CM,ketua dewan perniagaan cina penang dan kontraktor...dah la cara award kontrak yg diragui..cara projek dilaksanakan/dijalankan pon amat diragui..biasala kalau dah ada kabel fiber optik kan...harap blogger pro umno kat penang boleh korek kasi dedah sikit...

-berjaya menjalankan pemerintahan diktatorship..maknanya apa LGE kata jgn bantah, ikut saja sbb saya mesti betul kamu mesti salah hahah..

-berjaya menghilangkan kuasa GM tanpa perlu memecat..bunyi macam ahli silap mata kan..caranya CM - PR proxy - GM - PR proxy - subsidiary co...nampak tak GM dok kat mana? PR proxy tu adalah org yang sama haha cuma dia ada 2 post la satu dia dok atas GM satu post lagi dia dok bawah GM..pelikkan

- berjaya menggantikan jawatan penting yg disandang oleh kaum melayu(kesian sbb dulu antara org yang kena ni sokong PR jugak hehe) dengan kaum cina atau lain2..depa x pecat cuma tunggu org habis kontrak atau berhenti..atau pressure sampai org tak tahan

- subsidiary yg buat profit atau boleh buat duit dijual kepada org luar(proksi kot)..setakat yg saya tau ada 2 subsidiary...golf related co.& telco related co.

- dulu kami tertanya2 jugak takkan PKR dan PAS x bantah bila DAP buat semua ni..tapi DS Zahrain dah explain dah masa dia quit PR dulu..masa tu kami amat bersetuju dgn setiap butir perkataan yg keluar dari mulut DS Zahrain..mmg betul dan tepat...

-dari pemerhatian saya penang makin caca marba berbanding zaman BN dulu...mmg melayu jadi mangsa la..kita melayu selalu bersangka baik dgn org lain tapi org lain x pernah nak bersangka baik dgn kita...

Penang Mali

p/s saudara Din entry pasal helen ang tu dah buang ka? sensitif ka? huhu

....................
Reply To This Comment ...................
January 14, 2012 at 11:08 PM

salam penang mali - komen yang menarik. Kalau boleh tuan susun balik, tambah sikit lagi perisa, saya suka nak jadikan satu artikel. OK ? Terbaik kalau dapat cari link kepada berita2 paper yang berkaitan. Saya boleh carikan tapi kalau orang yang tahu cerita, dia lagi senang sikit nak cari sebab kata kuncinya lebih.

entri apa yang dibuang ? saya dari petang tadi, ni baru online

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2012 at 2:29 PM

Salam, oo silap takdak entri yg dibuang..kompius la sbb sejak 2 menjak ni entri dinturtle banyak pulak..terlebih aktiv hehe..

pasal yg saya tulis tu mmg rasanya tak pernah keluar mana mana pon..saya pon agak hairan takkan org umno kat penang taktau..atau malas nak buat kerja..salah satu la kot hehe...

Penang Mali

....................
Reply To This Comment ...................
January 15, 2012 at 5:42 PM

salam penang mali - Tu yang nak saudara tolong karyakan apa yang saudara sendiri lihat.

walaupun banyak artikel sebenarnya saya teramat sibuk sekrang. Tapi kalau diperhatikan, artikel2 saya akhir2 ni sebenarnya simple2 je. copy paste pun ada :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 16, 2012 at 12:22 PM

Salam,
saya sendiri tak reti nak karyakan apa yg saya nampak..kalau saudara Din ada kenalan kat penang boleh mintak depa siasat...

Semua benda yang saya cakap tu berlaku di Perbadanan Kemajuan Pulau Pinang...

..hal projek tanah 500ekar tu kontraktor dia ECK,ramai org dalam industri cakap dia mintak tolong ketua dewan perniagaan cina penang utk direct ke CM..kalau tak silap saya SPRM ada siasat projek ni..siasat sebab apa saya tak pasti

..pasal kuasa GM tu bawah CM sebagai chairman ada KPI taskforce(dutubuhkan setelah PR menang Penang) dianggotai oleh 4,5 orang proksi PR..then bawah KPI taskforce ada GM...bawah GM ada subsidiary company yg CEO atau MD adalah org yang sama dalam KPI taskforce...maknanya sesuatu keputusan untuk subsidiari co akan dibentangkan oleh org yang sama dalam KPI taskforce kepada GM, then GM pulak akan bentangkan kepada KPI taskforce yang mana mereka adalah org yang sama pegang subsidiary...maknanya GM tak payah buat keputusan la..biar geng KPI taskforce ja la yg buat keputusan kan..

..pasal jawatan penting dalam syarikat digantikan dgn kaum cina...boleh dikatakan semua jawatan penting yg dipegang melayu kini digantikan dengan kaum cina..tunggu depa habis kontrak atau berenti sbb tekanan...CEO subsidiary,Senior Engineer,Senior Accountant

...subsidiary yang nampak boleh buat duit macam PDC telecomunication dan bukit jambul country club dijual share kepada org luar..pelik sebab kalau co. boleh buat duit kenapa perlu dijual kepada org luar...

kalau Tuan Din ada kenalan di penang yg ada access kepada PDC boleh mintak depa sisat sikit...

Penang Mali

....................
Reply To This Comment ...................
January 17, 2012 at 2:01 AM

salam penang mali - ada masa nanti saya akan kaji balik, takpun saya akan pass pada blogger dari Penang untuk tindakan seterusnya

TerimaKasih !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 17, 2012 at 9:26 AM

ur welcome

Penang Mali

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 18, 2012 at 11:36 AM

Antara kawasan perumahan yang naik sebagai kawasan perumahan mewah sejak DAP memerintah dibangunkan di Permatang Pasir, Ayer Puteh, Sungai Rusa, Sungai Pinang, Pondok Upeh dekat2 MRSM, Pondok Upeh jalan menghala pasar tani, Jalan genting dekat2 mahkamah syariah baru, Jalan Genting dekat depan Telekom, bekas tapak lombong Permatang Pasir, Titi Teras dan ada banyak tempat lagi yang aku malas nak sebut. Itu belum seluruh Penang. Perumahan kos sederhana dan kos rendah tak pernah diluluskan.Takdak Melayu mampu beli.Dasar perkauman yang jelas dan nyata. Melayu terhina di bumi sendiri dan dihalau dangan cara tak bermaruah.ITULAH LIM GUAN ENG.Korang membodek Apek sial ni tak tentu hala sampai tergadai tanah dan maruah. Korang ingat boleh dapat balik ka tanah2 nenek moyang korang nanti. Palestin lah jadinya penang.

Korang ingat lagi tak, masa mula2 jadi CM dulu dia kecoh kacau pejabat daerah tanah penang kononnya nak detect orang yang salah guna kuasa dalam pegangan hak milik tanah. Padahal dia nak detect tanah Penang mana nak diambil untuk dibangunkan kawasan perumahan mewah. Sebijik harga berjuta. Cina saja la yang beli. Melayu semua boleh berambus. Dasar apek Guan Eng laknat bencikan bangsa lain. Anwar buat apa walaupun dia orang Penang dan ada kuasa besar dalam pakatan.... terdiam seribu bahasa.

DAP = Deraian Airmata Penang


PKR = Pakar Kenakan Rakyat

Post a Comment